Συνεντεύξεις

Στέφανος Ξεκαλάκης: «Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη μας έκανε να ελπίζουμε ξανά»

Ο κ. Στέφανος Ξεκαλάκης είναι ο τελευταίος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ.
Είναι από τα μέλη που στήριξαν εξ αρχής τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ (και ευρωβουλευτή) κ. Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει θέση ευθύνης στο νέο σχήμα που ετοιμάζεται στο κόμμα.
Σήμερα, μιλάει στη «δημοκρατική» μετά την μεγάλη νίκη του κ. Ανδρουλάκη, για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, για τις δημοσκοπήσεις, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν πέραν της επιλογής προσώπων που θα στελεχώνουν το κόμμα καθώς και για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.
«Η εκλογή Ανδρουλάκη μας έκανε να ελπίζουμε ξανά» όπως υπογραμμίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι «Ελπίζουμε βάσιμα ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον αριστερό-προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος…»
• Κύριε Ξεκαλάκη, να ξεκινήσουμε από την εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς, δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου που εν μέσω πανδημίας πήγε στις κάλπες αλλά και της νίκης κατά του Γιώργου Παπανδρέου.
Η συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών τόσο στις 5, όσο και στις 12 Δεκεμβρίου ήταν μια πρώτη ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει σφυγμό και μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στις πολιτικές εξελίξεις, δίνοντας υπόσταση στις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού για βιώσιμο παρόν και ευοίωνο μέλλον.
Τελικά, η ανάγκη των πολιτών να αναγεννήσουν τον πολιτικό φορέα που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης, νίκησε το φόβο της πανδημίας και οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στην κάλπη.
Συμβολή στη μαζικοποίηση της διαδικασίας είχαν και οι έξι υποψήφιοι, οι οποίοι κατόρθωσαν να διευρύνουν το εκλογικό σώμα, μέσω της ταύτισης των πολιτών με τις θέσεις του κάθε υποψήφιου.
Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, όταν μεγαλουργούσε στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ήταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, ικανό στις συνθέσεις, δεκτικό στη διαφορετικότητα των απόψεων και θεσμικό στη λήψη των αποφάσεων.
Στα δημοκρατικά κόμματα πάντα οι εκλογικές διαδικασίες καταλήγουν σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Στην πρόσφατη διαδικασία, το μήνυμα της κάλπης ήταν εκκωφαντικό και μπορεί συνοπτικά να αποτυπωθεί στο τρίπτυχο ανανέωση, ενότητα, προοπτική.
Είναι τόσο καθαρό το μήνυμα της κοινωνίας που δε δύναται να παρερμηνευθεί. Το ΠΑΣΟΚ γύρισε σελίδα. Η Δημοκρατική Παράταξη άλλαξε γενιά και πλέον θα χαράξει νέα πορεία με πρωταγωνιστές τη γενιά της κρίσης και συνοδοιπόρους τη γενιά της αλλαγής.
• Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ήδη διψήφια νούμερα στο ΚΙΝΑΛ ακόμη και τώρα που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις. Τελικά, η εκλογή Ανδρουλάκη άλλαξε το ‘κλίμα’ στην πολιτική;
Η εκλογή Ανδρουλάκη μας έκανε να ελπίζουμε ξανά. Να ελπίζουμε σε ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο ο νεποτισμός και η διαπλοκή. Να ελπίζουμε ότι οι αρχές και οι αξίες είναι πιο ισχυρές από την ίντριγκα και την παραπολιτική.
Να ελπίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας αναχωμάτων στην πορεία προς τη μεταδημοκρατική μετάβαση. Να ελπίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα μπορούν να αντισταθούν στην μετάλλαξη τους σε κόμματα καρτέλ.
Να ελπίζουμε ότι περνάμε από το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος, σ’ αυτό ενός θεσμικού, συλλογικού κόμματος μελών.
Η νίκη Ανδρουλάκη, ήταν νίκη όλων των απλών μελών του ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά στήριξαν με ανιδιοτέλεια το κόμμα, στα εύκολα και στα δύσκολα.
Αυτή η νίκη θέτει ξανά στο προσκήνιο το πρωτείο της πολιτικής, που αποτελεί ζωογόνο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, σίγουρα είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το κόμμα μας εμφανίζει δυναμική που υπερβαίνει τα εκλογικά ποσοστά του 2012, αλλά αυτό ούτε μας κάνει να αιθεροβατούμε, ούτε να εφησυχάζουμε.
Το κρίσιμο στοιχείο, που αποτυπώνεται στις τάσεις της κοινής γνώμης, είναι το πολιτικό κενό αντιπροσώπευσης που διαρκώς διευρύνεται, εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να ανταποκριθεί με επάρκεια στις δυσμενείς καταστάσεις που σήμερα βιώνουμε ως κοινωνία, αλλά και της απογοήτευσης των προοδευτικών πολιτών από τον τρόπο που λειτουργεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει σήμερα η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα το πετύχει μέσα από πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν στο προσεχές διάστημα και θα συμβάλουν στη γείωση του κόμματος με την κοινωνία.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν πέραν της επιλογής προσώπων που θα στελεχώνουν το κόμμα; Συνέδριο, εκλογή νέων κομματικών οργάνων… Πολλές νομαρχιακές δεν υφίστανται πλέον!
Ένας από τους λόγους που το Κίνημα Αλλαγής πέρασε κάτω από τον πήχη των εκλογικών προσδοκιών τον Ιούλιο του 2019 ήταν ότι δεν έκανε ενεργά συμμέτοχους στην προσπάθεια τους 212.000 πολίτες που ψήφισαν το 2017.
Αυτό το λάθος δεν έχουμε το δικαίωμα και δε θέλουμε να το επαναλάβουμε.
Ο Πρόεδρός μας είχε ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα τη δημιουργία ενός θεσμικού, συλλογικού κόμματος μελών.

Ενός κόμματος ανοιχτού, που κάθε μέλος ή φίλος, ανάλογα με τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του, θα έχει λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων, στη δημιουργία των κοινωνικών συμμαχιών.
Το «μπόλιασμα» της συμμετοχής 270.000 πολιτών έδωσε ζωή σε ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε τέλμα. Έχουμε χρέος απέναντι σε όλους αυτούς, αλλά και στην ιστορία της παράταξης, να λειτουργήσουμε με όρους δημοκρατικούς και αξιοκρατικούς.
Το μοντέλο των διορισμένων οργάνων, δεν έδωσε την παραμικρή ώθηση στο πολιτικό μας εγχείρημα. Ήρθε η ώρα να επανέλθουμε στο αυτονόητο για ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αιρετά όργανα παντού, τα οποία θα εκλέγονται από πραγματικά, ενεργά κομματικά μέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, η αυτό-οργάνωση που εξήγγειλε ο Πρόεδρός μας θα εκκινήσει με συγκεντρώσεις σε κάθε Δήμο της Χώρας, θα συνεχιστεί με τη δημιουργία χωρικών, επαγγελματικών και επιστημονικών δικτύων, με την εκλογή των οργάνων των αποκεντρωμένων δομών, με ένα ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και θα καταλήξει στο συνέδριό μας.
• Θα επιμείνει στο όνομα ΠΑΣΟΚ ο νέος πρόεδρος; Και με τα χρέη που υπάρχουν τι θα πρέπει να γίνει;
Κυρία Ντόκου, αν σήμερα περάσετε έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη, την ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ, θα δείτε ότι την κοσμεί ένας μεγάλος πράσινος ήλιος. Ένας ήλιος που «ζεσταίνει» όλους εμάς που μεγαλώσαμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και δε φύγαμε ποτέ απ’ αυτό, αλλά και όλα τα πολιτικά στελέχη τα οποία συμπορεύθηκαν μαζί μας στα δύσκολα. Η πολιτική θέλει συναίσθημα και το όνομα και το σύμβολό μας γεννάει πολύ απ’ αυτό. Η πολιτική όμως θέλει και σεβασμό και αυτός πρέπει να αποδίδεται με όρους θεσμικότητας προς κάθε συμμετέχοντα στον εκλογικό συνασπισμό του Κινήματος Αλλαγής. Θεσμικό κόμμα σημαίνει διάλογος καθ’ όλη την προσυνεδριακή περίοδο και αποφάσεις στο συνέδριο. Αυτή είναι η συνταγή που σφυρηλατεί την ενότητα και μεγαλώνει τα κόμματα, και αυτή θα ακολουθήσουμε.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των χρεών. Όπως γνωρίζετε το ΠΑΣΟΚ τηρεί τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Αυτό το έκανε και θα το κάνει στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που υφίσταται σήμερα στην πατρίδα μας. Όμως πρέπει να γίνει κάτι ξεκάθαρο στους αναγνώστες σας, αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Η πρακτική της χορήγησης δανείων με διασφάλιση θεωρητικές, μελλοντικές εκλογικές επιδόσεις, ήταν μια λανθασμένη πρακτική, αφορά στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και συνέβαλε στην ενίσχυση του κλίματος αναξιοπιστίας που διαπερνά οριζοντίως σύσσωμο το πολιτικό μας σύστημα. Πρόκειται για μία μέθοδο που δεν την υποστηρίξαμε στο παρελθόν και δεν την υιοθετούμε σήμερα, γιατί, αν μη τι άλλο, τους μόνους που έπληξε είναι όλους εμάς που παραμείναμε στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και διαχρονικά το ενισχύουμε οικονομικά, από το υστέρημά μας, για να λειτουργήσει και να μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή πολιτική παρουσία.
• Η ερώτηση – κλισέ είναι αν θα πάτε σε συγκυβέρνηση, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν μιλάει για κάτι τέτοιο. Αν ανέβουν κι άλλο τα ποσοστά στην κάλπη (όταν γίνουν εκλογές) τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε;
Οι έρευνες της κοινής γνώμης, την τελευταία περίοδο, δείχνουν ότι δρούμε σε ένα πολύ ευμετάβλητο εκλογικό περιβάλλον. Διαμορφωμένο με διαφορετικούς όρους σε σχέση με το 2012, αλλά ίδιο ως προς τη διάθεσή των ψηφοφόρων να κάνουν διαφορετικές επιλογές. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στην νέα μας ηγεσία και σε όλους εμάς να ελπίζουμε βάσιμα ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον αριστερό-προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος. Αν ανέβουν λοιπόν, όπως φιλοδοξούμε, τα ποσοστά στην κάλπη, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθ’ ότι, πλέον, το αντίπαλο δέος στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι ένα δογματικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά ένα «φρέσκο» κόμμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • CHRISTOS KELESIDIS    27.12.2021 22:01

    αυτος ειναι ο νεος λογος που πρεπει να επικρατησει και διαμορφωσει νεους οριζοντες στο πολιτικο σκηνικο της χωρας!στεφανε στο μελλον οδηγηστε μας !με νεο οραμα !στηριζουμε δυναμικα !!!

Σχολιασμός άρθρου