Συνεντεύξεις

Στέφανος Ξεκαλάκης: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εκείνο που μπορεί και θέλει να ξαναφέρει το χαμόγελο σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα»

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ασκεί σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Στέφανος Ξεκαλάκης.
Όπως αναφέρει, ‘την απάντηση όφειλε να την έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός’ ενώ ‘γεννώνται ερωτήματα ως προς το ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικαστικοί λειτουργοί, κ.α. μπορεί ακόμα και σήμερα να παρακολουθούνται’.
Σχολιάζοντας το νέο πολιτικό σκηνικό, τονίζει ότι ‘ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μπορεί και θέλει να ξαναφέρει το χαμόγελο σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πολίτη’ και προσθέτει ότι -με αφορμή τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- οι κρίσεις που βιώνει η χώρα μας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα «ασπιρίνες».
• Κύριε Ξεκαλάκη, ολόκληρη η κοινή γνώμη (ακόμη και ο ξένος Τύπος) παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – ‘επισυνδέσεις’ μετά τις σχετικές καταγγελίες του προέδρου του Πασοκ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας, καθώς βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό, έχει –κυριολεκτικά- πάρει… φωτιά. Τι περιμένετε, και ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος αυτού του μεγάλου σκανδάλου και δεν πρόκειται να απαλλαχθεί από τις ευθύνες του, ακόμα κι αν οδηγήσει σε παραίτηση όλο το υπουργικό του συμβούλιο.
Ήταν αυτός που επέλεξε από τον Ιούλιο του 2019 να θέσει την Ε.Υ.Π. υπό τον έλεγχό του.
Ήταν αυτός που έφερε προς ψήφιση τον Αύγουστο του 2019 ειδική τροπολογία στη Βουλή για να μπορέσει ο εκλεκτός του, ο οποίος δεν είχε τα τυπικά προσόντα, να αναλάβει διοικητής της Ε.Υ.Π.
Ήταν οι δικές του επιλογές που προχώρησαν τον Ιούλιο του 2020 στην νέα οργανωτική δομή της Ε.Υ.Π., συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια παράλληλη Ε.Υ.Π.
Ήταν οι ίδιες επιλογές του που, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στην υπηρεσία, προέβησαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε ομαδικό διωγμό υπαλλήλων της Ε.Υ.Π.
Ήταν ο ίδιος και η επικοινωνιακή του ομάδα που προσπάθησαν εξαρχής να υποβαθμίσουν το γεγονός της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν οι άμεσα εποπτευόμενοι υφιστάμενοί του που φέρεται να απέκρυψαν από τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το γεγονός της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ε.Υ.Π.

Μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, κάθε πολίτης που διαπνέεται από δημοκρατικά ιδεώδη, αναμένει την απονομή των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε κάθε υπαίτιο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
Η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, προϋποθέτει, πέραν της περαιτέρω θωράκισης του απαραβίαστου της ιδιωτικότητας των πολιτών, την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, για να μη διανοηθεί ποτέ ξανά κανείς να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.
• Τελικά, για ποιον λόγο οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη; Δεν έχει δοθεί ακόμη, σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση. Επιπλέον, ποιων άλλων προσώπων τα κινητά παρακολουθούνταν;
Την απάντηση όφειλε να την έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της Ε.Υ.Π., από βήματος Βουλής. Αφού όμως επέλεξε την υπεκφυγή, θα κληθεί πλέον στην εξεταστική επιτροπή για να απαντήσει ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημά είναι πως μέρα με την ημέρα στα αρχικά ερωτήματα προστίθενται διαρκώς και καινούργια, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία κάθε πολίτη ως προς την προστασία της ιδιωτικότητάς του.
Γιατί στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης, προστέθηκαν τα ερωτήματα ποιοι έχουν το predator στην Ελλάδα, γιατί το χρησιμοποιούν και ποιους στοχοποιούν. Μετά την ακρόαση του νέου διοικητή της Ε.Υ.Π. και τα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, γεννώνται ερωτήματα ως προς το ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικαστικοί λειτουργοί, κ.α. μπορεί ακόμα και σήμερα να παρακολουθούνται.
Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι δε γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου μας και ότι δε θα μπορούσε να γνωρίζει, γιατί ο φόρτος των καθηκόντων του είναι μεγάλος. Εφόσον όμως ίσχυε αυτό, γιατί αποφάσισε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της πρωθυπουργίας να τη θέσει υπό τον έλεγχό του;
Κι αν έως πρότινος δεν ενδιαφερόταν να ελέγξει τους υφισταμένους του, σήμερα, που πλανάται η φήμη ότι και άλλα πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αναζήτησε την επιβεβαίωση ή διάψευση αυτής της φήμης;
• Μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων, αλλάζουν άρδην και τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Τι είδους κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα κατά την άποψή σας; Τι θα κάνει το Πασοκ – Κίνημα Αλλαγής την ‘επόμενη μέρα’;
Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να σέβεται τους θεσμούς και να εστιάζει στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα από τις πρακτικές αναβίωσης σκοτεινών εποχών του Ελληνικού κράτους, τις οποίες μεταχειρίστηκε εκμεταλλευόμενος τον ρόλο και τη θέση του, απέδειξε ότι δεν είναι ούτε φιλελεύθερος, ούτε προοδευτικός, ούτε εκφραστής του κεντρώου χώρου.
Οι Έλληνες πολίτες, είχαν ήδη προϊδεαστεί για το πώς αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από την υπερσυγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επιτελικό κράτος που ευαγγελίστηκε αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σκληρό, συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας με σκοπό τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και τον έλεγχο της επικοινωνίας, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινωνίας. Η κατάσταση αυτή, εύστοχα είχε ονοματιστεί ως ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε.
Σήμερα, η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, αποτελεί τη θρυαλλίδα της αποδόμησης ενός πρωθυπουργού όπου στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε στην περίοδο διακυβέρνησής του, πήρε «άριστα» στην επικοινωνία και «κάτω από τη βάση» στην ουσία.
Το γεγονός ότι τόσο στην υγειονομική, όσο και στην ενεργειακή κρίση η ελληνική κοινωνία σήκωσε πολύ βαρύτερο οικονομικό φορτίο σε σχέση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταδεικνύει το μέγεθος της ανεπάρκειάς του.
Το νέο ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως παρακαταθήκη τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και περίσσεια εμπειρία από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία αποξένωσαν τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που διαχρονικά το στήριζαν, έρχεται σήμερα να καταθέσει την πολιτική του πρόταση. Βασικός στόχος αυτή της πρότασης είναι η επίτευξη των όρων ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για την διαμόρφωση των συνθηκών αναδόμησης της μεσαίας τάξης.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ποια χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν αυτά που ζούσαν με αξιοπρέπεια. Ποια χρόνια μπορούσαν να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Πότε η Ελλάδα ήταν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και υπολογίσιμη στην Ευρώπη. Τώρα που οι ψευδαισθήσεις, που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εκλείψει, δίνοντας τη θέση τους στις ψύχραιμες αξιολογήσεις, οι πολίτες γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μπορεί και θέλει να ξαναφέρει το χαμόγελο σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πολίτη.
• Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει διάφορες διευκολύνσεις και επιδόματα για να ανακουφιστούν οι πολίτες, αλλά η κρίση και η ακρίβεια σε ρεύμα, ενέργεια, προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ. δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πόσο μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αυτή την κατάσταση;
Οι κρίσεις αυτής της κλίμακας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα «ασπιρίνες». Απαιτείται επαγρύπνηση και διορατικότητα για να μην τρέχει διαρκώς η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις.
Το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας είναι ακόμα πιο εμφατικό σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση με την ταυτόχρονη ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο που δεν παράγεται στην πατρίδα μας.
Η δραματική αύξηση των τιμών, βασικών καταναλωτικών αγαθών, δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην ολιγωρία των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποφυγή κερδοσκοπικών φαινομένων που εκτεταμένα παρατηρούνται στις ημέρες μας.
Κάπως έτσι, παρότι ένα χρόνο πριν ο μέσος όρος στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών ήταν 0,12€/kWh, ίδιος με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα είναι 0,80€/kWh, δηλαδή ο ακριβότερος από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Λόγω της κυβερνητικής αδράνειας, φτάσαμε να έχουμε πληθωρισμό 11,1% (9,1% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), ο οποίος είναι ο 7ος υψηλότερος στην Ε.Ε., γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω απομείωση της αγοραστικής μας δύναμης (2η χαμηλότερη στην Ευρώπη).
Όλα αυτά δε θεραπεύονται με επιδόματα, που συνιστούν πολιτικές διαχείρισης της μιζέριας. Οι κρίσεις είναι πολλαπλές και τα λεφτά προς διάθεση πεπερασμένα. Συνεπώς, απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών που θα οδηγήσουν στην παραγωγή πλούτου και στη δίκαιη αναδιανομή του.
Γιατί είναι αδιανόητο, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, να μην έχει εισπραχθεί ούτε ένα cent ως έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο λόγος που δεν έχει επιβληθεί πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, δεν έχει μειωθεί ο Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά ή δεν έχει μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν το πρώτο επτάμηνο του έτους υπήρχε πλεόνασμα εσόδων για το κράτος, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, που υπερέβαινε τα 5,1 δις, ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν αστοχήσει προ πολλού, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων του κόστους της καθημερινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται οι προγραμματικές θέσεις του κόμματός μας, τις οποίες θα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου