ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρέμβαση δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στο Δημοτικό Συμβούλιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ελβετικό φράγκο

Μετά το σχε­τι­κό ομό­φω­νο ψή­φι­σμα στή­ρι­ξης που εξέ­δω­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου σειρά έχει ο Δήμος Ρόδου όπου θα πα­ρέμ­βουν στις 25/11/2016, στο Δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο, οι δα­νειο­λή­πτες σε ελ­βε­τι­κό φρά­γκο (ΣΥ­ΔΑ­ΝΕΦ)http://www.daneia-chf.gr/katastatiko.html.

Ο εκ­πρό­σω­πος τους, θα πε­ρι­γρά­ψει το αδιέ­ξο­δο στο οποίο έχουν πε­ριέλ­θει χι­λιά­δες δα­νειο­λή­πτες, το­νί­ζο­ντας τον κίν­δυ­νο να χά­σουν τα σπί­τια τους Ελ­λη­νι­κές οι­κο­γέ­νειες, πολ­λές εξ’ αυτών και από τη Ρόδο.

Ενώ ήδη έχου νπροη­γη­θεί πα­ρεμ­βά­σεις από τον Πα­νελ­λή­νιο Σύλ­λο­γο με όμοια θε­τι­κά ψη­φί­σμα­τα σε όλη την Ελ­λά­δα, η εν λόγω πα­ρέμ­βα­ση χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από τον ΣΥ­ΔΑ­ΝΕΦ συμ­βο­λι­κής και ου­σια­στι­κής ση­μα­σί­ας, καθώς την ίδια στιγ­μή που σε Συλ­λο­γι­κό επί­πε­δο­και μετά από αγωγή του ΣΥ­ΔΑ­ΝΕΦ / ΙΝΚΑ με χι­λιά­δες ενά­γο­ντες ανα­δει­κνύ­ε­ται η 1η σε Ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο δι­κα­στι­κή από­φα­ση, η ναυαρ­χί­δα των απο­φά­σε­ων, 334/2016 Πο­λυ­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών, που κά­νει­δε­κτή την ασκη­θείσ αα­γω­γή η Ρόδος έχει ήδη επι­δεί­ξει θε­τι­κές δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις που δι­καιώ­νουν δα­νειο­λή­πτες.

Όπως το­νί­ζει και ο Πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΔΑ­ΝΕΦ,κος Αντω­νιά­δης Πα­ντε­λής,«…Πιο επί­και­ρο από ποτέ το οξύ­τα­το θέμα των δά­νειων σε Ελ­βε­τι­κό φρά­γκο, καθώς στο παρόν χρο­νι­κό διά­στη­μα έρ­χε­ται να εν­σω­μα­τω­θεί στο ελ­λη­νι­κό δί­καιο η Ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία που όλοι έχου­με δια­βά­σει,δί­νο­ντας όμως μια «λύση» ή αλ­λιώς θέ­το­ντας ένα δίχτυ προ­στα­σί­ας ,όχι για τους χι­λιά­δες δα­νειο­λή­πτες που ήδη αγω­νιούν, αλλά για αυ­τούς που ΘΑ λά­βουν δά­νειο σε ξένο νό­μι­σμα ! Θέ­λου­με μια λύση σή­με­ρα αν όχι χθες και η λύση δεν είναι άλλη από την νο­μο­θέ­τη­ση του δια­τα­κτι­κού της ήδηεκ­δο­θεί­σα­ςδι­κα­στι­κής από­φα­σης 334/2016 Πο­λυ­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών».

Με αί­σθη­μα ευ­θύ­νης και γνώ­σης πως στις δύ­σκο­λες στιγ­μές που βιώ­νου­με δεν χω­ρούν εντυ­πω­σια­σμοί, καθώς η αμεί­λι­κτη ει­κό­να και μόνο των πλει­στη­ρια­σμών μιλά από μόνη της, θα το­νι­στεί για άλλη μια φορά πως τώρα όσο ποτέ άλ­λο­τε ανα­δει­κνύ­ε­ται η ανά­γκη δη­μιουρ­γί­ας μιας πλα­τιάς κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας.

   Στην Ελ­λά­δα έχουν συ­να­φθεί 65-70.000 δα­νεια­κές συμ­βά­σεις. Συ­νυ­πο­λο­γί­ζο­ντας, λοι­πόν, κα­νείς ότι οι δα­νεια­κές συμ­βά­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νουν στην πλειο­ψη­φία τους συ­νο­φει­λέ­τες και εγ­γυ­η­τές εύ­κο­λα συ­μπε­ραί­νει κά­ποιος ότι το εν λόγω θέμα αφορά περί τους 200.000  και πλέον συ­ναν­θρώ­πους μας.

Σε ένα βα­ρέ­λι δίχως πάτο έχει με­τα­τρα­πεί το στε­γα­στι­κό τους δά­νειο , αφού ενώ κα­τα­βάλ­λουν κα­νο­νι­κά τις δό­σεις του δα­νεί­ου, μετά από πολλά χρό­νια συ­νε­χί­ζουν να βλέ­πουν πως χρω­στούν όσα αρ­χι­κώς δα­νει­στή­καν , εάν όχι και πε­ρισ­σό­τε­ρα. Η δε μη­νιαία κα­τα­βλη­θεί­σα δόση του δα­νεί­ου έχει αυ­ξη­θεί πάνω από 50%, την ίδια στιγ­μή που η ανερ­γία καλ­πά­ζει, καθώς οι συ­ντά­ξεις και οι μι­σθοί όλων των Ελ­λή­νων έχουν πε­ρι­κο­πεί.

Θε­τι­κή θα είναι μια τέ­τοια νο­μο­θε­τι­κή πρω­το­βου­λία και για την ίδια την Πο­λι­τεία αφού όπως εξη­γούν, οι ίδιοι οι δα­νειο­λή­πτες,η άμεση εφαρ­μο­γή του δια­τα­κτι­κού της ιστο­ρι­κής δι­κα­στι­κής από­φα­σης, αυ­τό­μα­τα θα το­νώ­σει την αγορά, εφό­σον το κα­πέ­λο των δό­σε­ων (έως και 57% επι­πλέ­ον) που κα­λού­νται τώρα τα χι­λιά­δες νοι­κο­κυ­ριά να κα­τα­βάλ­λουν, αυ­τό­μα­τα θα με­τα­κυ­λή­σει στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα του πο­λί­τη, δη­λα­δή στην αγορά δί­νο­ντας την ένεση τό­νω­σης που τόσο πολύ έχει ανά­γκη.

Τέλος, οι δα­νειο­λή­πτες με επι­στο­λή που έχει ήδη κα­τα­τε­θεί από τον Πα­νελ­λή­νιο­Σύλ­λο­γο­Δα­νειο­λη­πτώ­νΕλ­βε­τι­κού­Φρά­γκου θα αι­τη­θούν την έκ­δο­ση Ψη­φί­σμα­τος από το σώμα του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Ρόδου με ανα­φο­ρά αι­τή­μα­τος προς την Πο­λι­τεία να προ­βεί στην νο­μο­θέ­τη­ση της 1ης σε Ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο δι­κα­στι­κής από­φα­σης 334/2016 Πο­λυ­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών που κάνει δεκτή την ασκη­θεί­σα συλ­λο­γι­κή αγωγή Κα­τα­να­λω­τι­κών Ενώ­σε­ων και ΣΥ­ΔΑ­ΝΕΦ.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.