Ειδήσεις

«Κραυγές απόγνωσης» των συνταξιούχων της Ρόδου! – Κατέλαβαν το ταμείο του Νοσοκομείου

Σε κατάληψη του ταμείου  του  νοσοκομείου  Ρόδου προέβησαν  χθες οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.
Κρατώντας πανό οι συνταξιούχοι  διαμαρτυρήθηκαν   συγκεκριμένα για τη συνεχή υποβάθμιση των  υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από το δημόσιο και τις περικοπές στις αποδοχές τους.
«Οι  συντάξεις μας    συνεχώς μειώνονται.  Με τις αλλαγές που έχουν γίνει αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πολύ ακριβά για την  ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.  Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του ταμείου του νοσοκομείου»,  δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Γεωργία Φαρμακίδου.
Η πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων  ΙΚΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα και για την απαράδεκτη κατάσταση, που όπως κατήγγειλε, επικρατεί  στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που λειτουργεί στο  κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ΠΕΔΥ, στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου.
«Είναι ντροπή, είναι πέρα από κάθε λογική, εκατοντάδες ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, προκειμένου να εκδοθεί – αν θα εκδοθεί- το ποσοστό αναπηρίας τους, για να εξασφαλίσουν τα ψίχουλα της αναπηρικής σύνταξης, να συνωστίζονται μέσα στην αίθουσα αναμονής του ΙΚΑ. Χωρίς καμιά βοήθεια, ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο, κάθονται στο πάτωμα, γιατί δεν αντέχουν την πολύωρη, συχνά και πολυήμερη ταλαιπωρία, αφού πολλοί έχουν έρθει από άλλα νησιά. Ο  λόγος  της  απάνθρωπης  μεταχείρισης των  αναπήρων,   είναι   η εξοικονόμηση χρημάτων από το Υπουργείο Υγείας, που δεν θέλει να στέλνει τους επιθεωρητές σε άλλα νησιά εκτός Ρόδου, αλλά και γιατί πρέπει να τους «ξεπετάνε» μέσα σε δύο μέρες, λες και δεν είναι άρρωστοι και ανάπηροι, ανήμποροι να σταθούν στα πόδια τους. Γνωρίζουμε ότι πληρώνουμε με την υγεία μας, με την αξιοπρέπειά μας, με τις ζωές μας, όλα όσα αποφάσισαν οι κυβερνήσεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένώση, την τρόικα,  τον έναν και τον-άλλο επιχειρηματία. Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναπηρία και την πρόνοια στην Ελλάδα προβλέπει μείωση στο μισό των επιδομάτων και των συντάξεων αναπηρίας από το 2015, μείωση στο μισό των ατόμων  με αναπηρία, που θα παίρνουν επίδομα ή σύνταξη. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο. Δεν ανεχόμαστε άλλο να καταδικαζόμαστε στην εξαθλίωση μέχρι το θάνατο. Απαιτούμε να εξυπηρετούνται οι άρρωστοι και οι ανάπηροι χωρίς να μετακινούνται τα νησιά τους. Να βγαίνουν την ίδια μέρα οι αποφάσεις της επιτροπής, να μην στερούνται τη σύνταξη όσο διαρκεί η καθυστέρηση της εξέτασης και της απάντησης. Να παρέχονται δωρεάν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα τεχνολογικά μέσα και τεχνικά βοηθήματα για όλους τους αναπήρους, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.
Απαιτούμε τελικά να ζούμε όπως μας αξίζει, σε μια κοινωνία στην οποία εμείς δημιουργούμε τον πλούτο που υπάρχει και μας τον ληστεύουν στέλνοντας μας στην κόλαση», τόνισε η κ.  Γεωργία Φαρμακίδου.
«Με το νέο σύστημα μας αναγκάζουν να πληρώνουμε για τα φάρμακα που καθημερινά χρειαζόμαστε. Δεν αναλαμβάνουν οι γιατροί την ευθύνη και δεν θέλουν να συνταγογραφούν  εύκολα γενόσημα. Το ταμείο καλύπτει μόνο τα γενόσημα. Εμείς όμως δεν έχουμε τόσα χρήματα για να πληρώνουμε για τα σκευάσματα. Δεν έχουμε εργασία και οι σύζυγοί μας είναι άνεργοι. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Είναι δυνατό  σε αυτή την εποχή να μην έχουμε χρήματα για τα απαραίτητα; Γιατί να περιμένουμε να κάνουν προσφορές τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα για να αγοράσουμε κάτι σε προσιτή τιμή; Τόσα χρόνια  δεν πλήρωνα τις ασφαλιστικές μου εισφορές; Τώρα το κράτος γιατί δεν με καλύπτει», αναρωτήθηκε το μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων κ.  Ευδοξία Σπανού.
Σε ψήφισμα που εκδόθηκε από το Σωματείο  Συνταξιούχων και θα σταλεί στα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρονται μεταξύ άλλων, και τα  ακόλουθα:
«Σήμερα 24 Νοεμβρίου 2014 οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ της Ρόδου συγκεντρωθήκαμε εδώ στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Ρόδου για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές μάς έχουν οδηγήσει σε μόνιμη φτώχεια. Οι απόμαχοι της δουλειάς είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα όλων σε δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σε υψηλής στάθμης δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
-Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις», και αποκατάσταση των κύριων και
επικουρικών στο ύψος που ήταν το 2009…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου