Τοπικές Ειδήσεις

Ιωάννης Παππάς: «Ενεργητική διπλωματία στα καλύτερά της – Η αντιπολίτευση στα χειρότερά της»

Πριν λίγα χρόνια, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εισαγάγει στη δημόσια συζήτηση την έννοια της «ενεργητικής διπλωματίας». Η έννοια αυτή μεταφράστηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και όσα αυτή προκάλεσε και στην απλή συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής που παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην ελληνική ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο –έστω και μερική-, έχει συμφωνήσει με την Αλβανία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, έχει συνάψει Συμφωνίες Στρατηγικής Συνεργασίας με τη Γαλλία και τα Εμιράτα, ανανέωσε αλλά και εμβάθυνε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ(MDCA) ενώ πριν λίγες ημέρες υπέγραψε τη Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Παράλληλα προχωράει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλα αυτά όχι μόνο αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά γίνονται αντιληπτά και αποδεκτά από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να περηφανεύεται ότι άσκησε ενεργητική εξωτερική πολιτική, εννοώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ούτε να ακολουθήσει, ούτε καν να παρακολουθήσει την πορεία της κυβέρνησης και τις επιτυχίες της Ελλάδας, περνώντας ξανά και ξανά κάτω από τον πήχη των περιστάσεων. Καταψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία με δικαιολογίες που δεν μπορούν να πείσουν ότι τον σκληρό πυρήνα του 3%. Στην ελληνοαμερικανική συμφωνία έκανε ακόμα μία γκάφα, φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει την έκπληξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ».

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να εκτεθεί το ξέραμε. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν μιλάμε για αντιδικίες στελεχών της Κουμουνδούρου για ένα δελτίο Τύπου ή για ένα πανό διαδήλωσης. Μιλάμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλουν να είναι πιο σοβαροί και να μην εκθέτουν την χώρα. Δεν είναι αυτή η αποστολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου