Στη χορήγηση παράτασης έως τα μέσα Νοεμβρίου στην προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς ΦΠΑ αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σε σύγχυση και αντιμέτωπες με πρόστιμα βρίσκονταν από την Παρασκευή επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν υπέβαλαν δήλωση ένταξης σε καθεστώς ΦΠΑ.
Αυτό διότι την Παρασκευή έληξε η σχετική προθεσμία χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει δώσει παράταση για το θέμα. Τυπικά, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, όλες οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ακόμη το θέμα της επιβολής του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το συντελεστή που υα επιβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί ο ΦΠΑ με 6% σε φροντιστήρια και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία με απαλλαγή των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Με το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, επικαλούμενη τη σχετική κοινοτική οδηγία, ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλλει το φόρο, είτε με συντελεστή 23%, είτε να μην τον επιβάλλει καθόλου εξασφαλίζοντας, βέβαια, ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ