ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιταχύνονται οι έλεγχοι πόθεν έσχες με προτεραιότητα στους υπουργούς

news room 2 λεπτά ανάγνωση
βουλή

Επι­τα­χύ­νο­νται οι δια­δι­κα­σίες για περαι­τέρω έλεγχο του «πόθεν έσχες», όπως δήλωσε ο πρό­ε­δρος της Επι­τροπή Γιώργος Βαρε­μέ­νος. Σύμφωνα με τον κ. Βαρε­μένο, έχει δοθεί προ­τε­ραιό­τητα σε 50 με 60 δηλώ­σεις περιου­σια­κής κατά­σταση πρώην και νυν βου­λευ­τών που εμφα­νί­ζο­νται «προ­βλη­μα­τι­κές», για αυτό και με επι­στο­λές που τους έχουν σταλεί από την Επι­τροπή, τους καλούν εντός 10 ημερών να προ­σκο­μί­σουν περαι­τέρω στοι­χεία.

Προ­τε­ραιό­τητα, όμως, όπως τόνισε ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής, δίνεται και στις υπο­θέ­σεις «πόθεν έσχες» υπουρ­γών, ώστε να ξεκα­θα­ρι­στούν γρήγορα και πλήρως και να μην υπάρχει καμία σκιά.

Για την περί­πτωση του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Γιώργου Σταθάκη, η έρευνα της Επι­τρο­πής επι­βε­βαιώ­νει τα όσα ο ίδιος είχε ανα­φέ­ρει, ότι οικειο­θε­λώς κατέ­θεσε συμπλη­ρω­μα­τική δήλωση στο «πόθεν έσχες» του 2012 ενώ το ποσό του ενός εκα­τομ­μυ­ρίου ευρώ περι­λαμ­βά­νε­ται στο «πόθεν έσχες» του 2013 (χρήση 2012) που σύντομα θα δημο­σιευ­θεί.

Παράλ­ληλα, η Επι­τροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να επε­κτεί­νει τον έλεγχο στα επόμενα έτη και να συντά­ξει έκθεση «αν υπάρχει παρά­νο­μος πλου­τι­σμός», δηλαδή αν έχει φορο­λο­γη­θεί.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας Αλέκου Φλα­μπου­ράρη με την κατα­σκευα­στική εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρε­μένο, η μετα­βί­βασή της περι­λαμ­βά­νε­ται στο «πόθεν έσχες» του 2015, (χρήση 2014), το οποίο ακόμα δεν έχει ελεγ­χθεί.

Πάντως, η Επι­τροπή απο­φά­σισε να ελεγ­χθεί κατά προ­τε­ραιό­τητα από τους ορκω­τούς λογι­στές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ενώ έχει ζητηθεί από τον κ. Φλα­μπου­ράρη να επι­συ­νά­ψει και τον τελευ­ταίο ισο­λο­γι­σμό της κατα­σκευα­στι­κής επι­χεί­ρη­σης, προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νη­θεί οι καταγ­γε­λίες του βου­λευτή του Ποτα­μιού Χάρη Θεοχάρη, περί «μαύρων ταμείων».

Για την υπόθεση του πρώην βου­λευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, σχετικά με την off shore εταιρία στη Κύπρο, δια­πι­στώ­θηκε ότι έχει εισπρά­ξει 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν δηλώ­θηκε το ποσό αυτό στην Ελλάδα για να φορο­λο­γη­θεί.

Ταυ­τό­χρονα, η Επι­τροπή ζήτησε συν­δρομή από την Κύπρο, όπου οι εται­ρίες από το 2003 δεν θεω­ρού­νται off shore αλλά ευρω­παϊ­κές επι­χει­ρή­σεις, όπως εξήγησε ο κ. Βαρε­μέ­νος, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι το συμπέ­ρα­σμα πάντως είναι πως δεν ήταν μέτοχος ο κ. Χαϊ­κά­λης αλλά είχε συμ­βλη­θεί.

Τέλος, ανα­φο­ρικά με τον πρώην βου­λευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρό­πουλο ο κ. Βαρε­μέ­νος ανέφερε ότι με την υπόθεση ασχο­λού­νται πλέον οι οικο­νο­μι­κοί εισαγ­γε­λείς που έχουν στα χέρια τους την υπόθεση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.