Ειδήσεις

Αρχισε στη Ρόδο το συνέδριο για την πολιτική προστασία -8Τι δήλωσαν προς την «δ» οι καθηγητές Ευθ. Λέκκας και Γερ. Παπαδόπουλος

 

Της Πέγκυς Ντόκου

Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σχετικά με την οχύρωση του τόπου απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ξεκίνησε τις εργασίες του στη Ρόδο, το Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών – Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας», στο ξενοδοχείο «Σεμίραμις». Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ.Γάκης, εκπρόσωποι από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη του ΤΕΕ, της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ.λπ.

 ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ
Όπως δήλωσε στη “δημοκρατική” ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, που συμμετέχει στο Συνέδριο: «Το Συνέδριο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ρόδο αφού οι φυσικές καταστροφές είναι το κυρίαρχο φαινόμενο στην περιοχή. Είναι ένα φαινόμενο που συχνά έχει επιπτώσεις αλλά είναι και συνυφασμένο με τις φυσικές διαδικασίες, συνεπώς οι κίνδυνοι είναι παρελκόμενοι. Σε αυτό το Συνέδριο, διερευνώνται τα φυσικά φαινόμενα, παρουσιάζονται νέες τεχνολογίες, νέες αντιλήψεις και προσεγγίσεις από επιστήμονες και πιστεύω πως το υλικό θα είναι πολύ ωφέλιμο, εάν χρησιμοποιηθεί από τους τοπικούς φορείς και κυρίως την Τοππική Αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι υπάρχει η βούληση για να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του Συνεδρίου αυτού, που είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα, για την ασφάλεια των πολιτών. Θα έλεγα ότι στόχος είναι και ο Τουρισμός, αφού οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ρόδο, ειδάλλως κινδυνεύουμε από κάθε μορφής κακή ενημέρωση και δυσφήμιση».
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα πρόληψης των έντονων καιρικών φαινομένων, ο κ. Λέκκας, είπε: «Υπάρχει η δυνατότητα για πρόληψη των καιρικών φαινομένων, ή την διάβρωση των ακτών. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πρόληψη σεισμών. Ωστόσο, μπορείς να θωρακιστείς έγκαιρα». Τέλος, για την εμφάνιση τυχόν ‘τσουνάμι’, ήταν κατηγορηματικός: «Το τσουνάμι στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμο. Μόνο σε ακραίες περιπτώσιες, όπως στην Ιαπωνία, είναι ακραία η κατάσταση. Τα τσουνάμι γίνονται πάρα πολύ αραιά και η Ρόδος δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο».
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ομιλώντας στην “δημοκρατική”, τόνισε: «Πρόκεται για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο διότι πραγματεύεται θέματα πολιτικής προστασίας και δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες και τεχνολόγους να δείξουν πώς μπορούν να στηρίξουν την πολιτική προστασία. Στη Ρόδο υπάρχει ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας ανάμεσα σε ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με συντονισμό ενεργειών για δράσεις και ενεργό συμμετοχή, όπως με τον Δήμο Ρόδου». Ερωτηθείς σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ήταν κατηγορηματικός: «Η περιοχή των Δωδεκανήσων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, το οποίο είναι πολύ σεισμογενές. Είναι το πιο ενεργό σε όλο τον ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο και είναι το πιο δραστήριο τόξο. Στην Ρόδο έχουν σημειωθεί πολλοί σεισμοί και στο παρελθόν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εμφανιστούν ξανά στο μέλλον σεισμοί σε μεγάλα μεγέθη. Εμείς, αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να θωρακιστούμε. Ποτέ δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Να εντείνουμε τις προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης, της προετοιμασίας και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών».
Να σημειωθεί ότι χθες, πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου του σεισμολόγου κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου με τίτλο «Σεισμοί και τσουνάμι στη Ρόδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν πάνω από σαράντα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πόστερ από τους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των ερευνητικών κέντρων, των κρατικών φορέων, που άπτονται της πολιτικής προστασίας, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εταιρειών.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν, με ομιλίες, μεταξύ άλλων, μηχανικοί, σεισμολόγοι, γεωλόγοι, μετεωρολόγοι, δασολόγοι, γεωγράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι γραφείων, τμημάτων και διευθύνσεων πολιτικής προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εκπρόσωποι εταιρειών από όλη τη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΝΙΚ    25.10.2014 11:28

    ΚΑΛΑ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΣΜΙΘ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΤΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?

Σχολιασμός άρθρου