Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του δικηγόρου κ. Βασίλη Καταβενάκη στο μείζον θέμα της στέγασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου

Γράφει ο Βασίλης Καταβενάκης, δικηγόρος

Δεκαετίες τώρα η Ρόδος, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς , προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και αποτελεί κύρια  πηγή για την εισροή ξένου συναλλάγματος , ως άλλη “χοηφόρος” στην αδύναμη εθνική οικονομία. Ωστόσο οι υποδομές της ουδόλως ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμη σε θέματα υπηρεσιών και χρόνο με το χρόνο να γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική. Φυσικά, η φθίνουσα πορεία της δεν πρόκειται να σταματήσει αν  δεν αντιληφθεί η κεντρική διοίκηση ότι επιτέλους οφείλει στη Ρόδο έργα και υποδομές  υπηρεσιών.

Για την ανάπτυξη ενός τόπου αποδεδειγμένα από τους σημαντικότερους παράγοντες αποτελεί η οργάνωση για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Ακόμη και στις πιο απίθανες περιοχές ανά την επικράτεια συναντάς σύγχρονα δικαστικά μέγαρα που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με “κλοπές αμνοεριφίων”. Επί μια δεκαετία τουλάχιστον οι εκάστοτε κυβερνήσεις  κωφεύουν στις οχλήσεις και τις απαιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τη δημιουργία ενός νέου δικαστικού μεγάρου. Ενός Δικαστικού Μεγάρου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες  της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου.Ενός Δικαστικού Μεγάρου που θα μπορεί να συστεγάσει Εφετείο, Πολιτικό και Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο και Κτηματολόγιο.

Στη Ρόδο αντίθετα, με ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων  αστικών -ποινικών-διοικητικών, ανάλογο της τοπικής οικονομίας  και των χρηματοοικονομικών δεδομένων της, οι δικαστικές υπηρεσίες στριμώχνονται στις άθλιες πλέον εγκαταστάσεις ενός ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου, δημιούργημα της ιταλοκρατίας , που μόνο μουσειακό ενδιαφέρον μπορεί να αποκτήσει, εάν κι εφόσον βέβαια ενδιαφερθούν να το αποκαταστήσουν. Ούτε ακροατήρια, ούτε γραφεία, ούτε αρχεία δύνανται πλέον να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει, ενώ παράλληλα εγκυμονεί κινδύνος για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών που αμέριμνοι θα κυκλοφορούν στους χώρους του, αφού με τις πρώτες βροχές θα αρχίσει πάλι η αποκόλληση των σοβάδων από την οροφή του.

Ομοίως το Κτηματολόγιο, αν και ο πλέον νευραλγικός άξονας για την προώθηση της τοπικής οικονομίας , από υπόδειγμα για την δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου ευτελίζεται  στεγαζόμενο σε χώρο ακατάλληλο και ανεπαρκή  πλέον, με 20.000 εκκρεμείς πράξεις να αναμένουν την μεταγραφή τους στοιβαγμένες σε ακατάλληλους χώρους. (Αρκεί μία φωτογραφική αποτύπωσή τους ώστε να αποτελέσει αφορμή  απομάκρυνσης κάθε υποψηφίου επενδυτή).

Σ΄όλα αυτά προστέθηκε τελευταία ο κίνδυνος να μείνει  χωρίς στέγη το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Ρόδου, το οποίο φιλοξενεί κάθε μήνα και τη μεταβατική έδρα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, αφού με άγονους διαγωνισμούς το Υπουργείο Δικαιοσύνης  αναζητά την εκμίσθωση νέου χώρου για να στεγάσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο ενώ  δύσκολα θα βρεθεί λύση στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει. Και όλα αυτά ενώ παραμένουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπηρεσίες και χώροι όπως  η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, τα  Κρατητήρια, τα οποία από καιρό θα έπρεπε να στεγαστούν σε χώρους περιφερειακά του κέντρου.

Με αφορμή την τελευταία περιπέτεια για τη στέγαση  του Διοικητικού Πρωτοδικείου επιβάλλεται η δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία νέων χώρων κι εγκαταστάσεων προς στέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων. Είναι θέμα που αφορά όλους μας και άμεσα αρμόδιος για να εκθέσει και τα παραπάνω προβλήματα και την ταλαιπωρία των πολιτών στην πραγματική τους διάσταση  είναι ο Δικηγορικός  Σύλλογος Ρόδου. Στους σκοπούς και αρμοδιότητες του Δικηγορικού Συλλόγου και του διοικητικού  συμβουλίου του  ανήκει μεταξύ άλλων  η διατύπωση κρίσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης, η άσκηση παρεμβάσεων για κάθε ζήτημα κοινωνικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου  σε κάθε αρμόδια αρχή.

Εκκινητής κι ενορχηστρωτής επομένως της συλλογικής προσπάθειας των φορέων ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά από την έλλειψη δικαστηριακών υποδομών οφείλει να είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, ώστε οι σκοποί του να μην παραμένουν απλά διατυπωμένοι  ως διατάξεις του Δικηγορικού Κώδικα αλλά να αποτελέσουν επιταγή για μόνιμες κι όχι ευκαιριακές λύσεις.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου