Ειδήσεις

Κατηγορείται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα εξεταστεί, εκτός απροόπτου, υπόθεση με κατηγορούμενο για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα έναν 49χρονο, που συνελήφθη στο Βέλγιο και εκδόθηκε στην Ελλάδα, δυνάμει 4 ενταλμάτων σύλληψης από το έτος 2002.
Ο πρώην συνέταιρος του 49χρονου, πολιτικώς ενάγων σε τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις, ήταν παιδικός του φίλος και συνέταιρος του σε ομόρρυθμη εταιρεία.
Ο 49χρονος κατηγορείται ότι καταχρώμενος την σχέση εμπιστοσύνης και την φιλία τους διέπραξε σε βάρος του συνεταίρου του προσωπικά και σε βάρος της εταιρείας τους πλαστογραφίες, απάτες και υπεξαιρέσεις, ποσού άνω των 120.000.000 δρχ., γεγονός για το οποίο τον καταμήνυσε αρχικά την 21η Δεκεμβρίου 2000 και κινήθηκε σε βάρος του η ποινική δίωξη για τις παραπάνω πράξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Πριν υποβάλει όμως την μήνυση ο 49χρονος έλυσε με καταγγελία την εταιρεία τους και την 7η Σεπτεμβρίου 2000 εξαφανίστηκε.
Ο 49χρονος κατηγορείται για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία άνω των 25 εκατ. δρχ, για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από δράστη, που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και της οποίας το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 25 εκατ. δρχ., για κλοπή, για πλαστογραφία με χρήση με σκοπό περιουσιακό όφελος, που υπερβαίνει το ποσό των 25 εκατ. δρχ, για απάτη κατ’ εξακολούθηση της οποίας το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ από κοινού.
Στην πρώτη υπόθεση κατηγορείται ότι στη Ρόδο εντός του έτους 2000 κατήρτισε δελτίο αποστολής-τιμολόγιο της ομόρρυθμης εταιρείας της οποίας ήταν διαχειριστής, φωτοτυπώντας το λευκό και ασυμπλήρωτο δελτίο αποστολής τιμολόγιο και συμπλήρωσε στο φωτοαντίγραφο τα στοιχεία γνωστού εμπόρου, καθώς και τα προϊόντα της υποτιθέμενης συναλλαγής αξίας 76.500.000 δρχ., με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση τους, τους αρμόδιους υπαλλήλους της Ιονικής Τράπεζας.
Εν συνεχεία φέρεται να έκανε χρήση των εν λόγω πλαστών εγγράφων συνυποβάλλοντας τα μετά των λοιπών δικαιολογητικών ενώπιον των αρμόδιων υπαλλήλων της ως άνω τράπεζας, προς έγκριση χρηματοδότησης.
Στον ίδιο ως άνω τόπο και χρόνο κατηγορείται ότι κατήρτισε δελτίο αποστολής – τιμολόγιο της ομόρρυθμης εταιρείας, φωτοτυπώντας το λευκό και ασυμπλήρωτο δελτίο αποστολής – τιμολόγιο και συμπλήρωσε στο φωτοαντίγραφο τα στοιχεία του ίδιου εμπόρου καθώς και τα προϊόντα της υποτιθέμενης συναλλαγής αξίας 15.550.000 δρχ., με σκοπό να παραπλανήσει, με την χρήση τους, τους αρμόδιους υπαλλήλους της Ιονικής Τράπεζας.
Το συνολικό όφελος που πέτυχε και αντίστοιχα η ζημία που προξενήθηκε στην ομόρρυθμη εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 92.050.000 δρχ.
Στη δεύτερη υπόθεση φέρεται στη Ρόδο και σε μη επακριβώς προσδιορισθείσες ημερομηνίες, αλλά κατά το χρονικό διάστημα από 1-6-1999 μέχρι 7-9-2000, όντας διαχειριστής και ταμίας της ομόρρυθμης εταιρείας, με αντικείμενο την εμπορία ετοίμων ενδυμάτων και έχοντας καθήκοντα διαχειριστού της περιουσίας της ως άνω ομόρρυθμης εταιρείας, με πρόθεση να ιδιοποιήθηκε παράνομα σημαντικά χρηματικά ποσά σε επιταγές τις οποίες φέρεται να οπισθογράφησε και να παρέδωσε σε ιδιοκτήτες καταστημάτων ΠΡΟ-ΠΟ για να τους πληρώσει για τα αντίστοιχα ποσά που έπαιξε για ΠΡΟ-ΠΟ και ΣΤΟΙΧΗΜΑ.
Φέρεται να ιδιοποιήθηκε το ποσό των 16.132.279 δρχ. που είναι οι εισπράξεις που είχαν πραγματοποιήσει τον ως άνω χρόνο τα δυο καταστήματα της εταιρίας επί της οδού Δημητρίου Θέμελη από την πώληση ρούχων σε πελάτες που τα αγόραζαν με πιστωτική κάρτα VISA.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα αφού έγινε κάτοχος 32 εντύπων επιταγών της Εμπορικής Τράπεζας ατομικού λογαριασμού όψεως του συνεταίρου του φέρεται να τις πλαστογράφησε και να τις εισέπραξε είτε να τις παρέδωσε σε τρίτους για την εξόφληση οφειλών του.
Η ζημία που κατηγορείται ότι υπέστη ο συνέταιρός του στην υπόθεση αυτή ανέρχεται σε 88.129.000 δρχ..
Στην τρίτη υπόθεση ο 49χρονος κατηγορείται ότι την 24η Δεκεμβρίου 2001 με πρόθεση νόθευσε έγγραφο και συγκεκριμένα επιταγή της Ιονικής Τράπεζας, επί λογαριασμού όψεως μιας κατοίκου της Ρόδου που διατηρούσε κατάστημα δίπλα σε κατάστημα της ομόρρυθμης εταιρείας στην οποία μετείχε.
Φέρεται συγκεκριμένα να έθεσε δίπλα από την ένδειξη «σε διαταγή» το ονοματεπώνυμό του, ως ημερομηνία εκδόσεως την 24-12-2001, ως τόπο εκδόσεως τη Ρόδο, γράφοντας ολογράφως και αριθμητικώς το ποσό των 46.000.000 δρχ, έτσι ώστε να φέρεται ότι εκδόθηκε από την εγκαλούσα σε διαταγή του. Περαιτέρω δε επί της παραπάνω πλαστής επιταγής εν αγνοία της εγκαλούσας μεταβίβασε την επιταγή σε έναν δικηγόρο των Αθηνών.
Στην τέταρτη υπόθεση ο κατηγορούμενος φέρεται μαζί με εκλιπόντα διευθυντή του υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο να υπέγραψαν εντολές διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών με σκοπό να πείσουν τους υπαλλήλους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Ιονική Χρηματιστηριακή Α.Ε.”, οι οποίοι είχαν την εξουσία να την εκπροσωπούν ενώπιον των οργάνων του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και να τη δεσμεύσουν στις συναλλαγές της με αυτά, ώστε να αγοράσουν μετοχές εισηγμένων εταιριών χρησιμοποιώντας κωδικό χρήσης ο οποίος ανήκε στον συνεταίρο του και για να αγοράσουν μετοχές εισηγμένων εταιρειών με άλλο κωδικό ο οποίος ανήκε στον ιδιοκτήτη γειτονικού τους καταστήματος παριστάνοντας στους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι τις εντολές διενέργειας των ανωτέρω συναλλαγών έδιναν οι ίδιοι.
Από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο 23.000.000 δρχ από τη χρήση του κωδικού του συνεταίρου του και 20.000.000 δρχ. από τη χρήση του κωδικού του ιδιοκτήτη γειτονικού του καταστήματος.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τα όσα του καταλογίζονται κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου