«Η πανδημία εξακολουθεί να σιγοβράζει» είναι το μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ανέφερε εκ νέου τους σημερινούς αριθμούς, τους οποίους πριν από λίγα λεπτά είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, όπου και σήμερα τα κρούσματα ήταν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200. Σχολιάζοντας αυτούς τους αριθμούς εξήγησε πως είναι ενθαρρυντικό μεν το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φαίνεται μια ανάσχεση στο δεύτερο κύμα των κοροναϊού, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να μας ξεγελάει.

«Η επιδημία συνεχίζει να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια εξακολουθεί να σιγοβράζει» είπε και συμπλήρωσε πως «η αυξημένη επιδημική δραστηριότητα προκαλεί ανησυχία και απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας».

Άλλωστε, τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερβαίνει τους 20 από τις αρχές του μήνα, ενώ σήμερα οι ασθενείς κοροναϊού σε ΜΕΘ είναι 31. «Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί» πρόσθεσε.

«Θα είχαμε δραματική διασπορά αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα»

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι περιορίστηκε η δραματική εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια είπε πως η έξαρση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειχνε ότι επιδημιολογικά θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή θα είχαμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων όμως αυτό φαίνεται να έχει περιοριστεί. Μάλιστα, τόνισε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε όλη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας κ.ά.

Επανέλαβε, ακόμα, ότι για τους πολίτες που επιστρέφουν από διακοπές «θα είναι καλό να υπάρχει ένας εθελοντικός περιορισμός» για ορισμένες ημέρες.

Πού βρίσκεται το Ro στην Ελλάδα

Ακόμα αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας, ξεκαθαρίζοντας ότι αποδεικνύεται πως είναι απαραίτητη η χρήση της.

Επίσης, εξήγησε ότι ο δείκτης R0 είναι περίπου κάτω από το 1, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό είναι κατά προσέγγιση.

Τόνισε, δε, πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή λίγα άτομα μπορούν να τον μεταδώσουν σε πολλούς. Είπε ακόμα ότι προκαλεί ανησυχία η διασπορά σε μικρές ηλικίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ