Τοπικές Ειδήσεις

«Κούρεμα» ύψους 100.000 ευρώ σε οφειλές ανδρόγυνου από τη Ρόδο

Το ανθρώπινο πρόσωπό του έδειξε για ακόμη μια φορά το Ειρηνοδικείο Ρόδου με την έκδοση απόφασης υπαγωγής στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών ενός ανδρόγυνου με προβλήματα υγείας και το «κούρεμα» ύψους 100.000 ευρώ περίπου των οφειλών του.
Οι αιτούντες είναι σύζυγοι, ηλικίας 63 και 49 ετών και έχουν αποκτήσει από τον γάμο τους, ένα τέκνο.
Ο πρώτος λαμβάνει, από την 01.03.2019, προσωρινή σύνταξη ύψους 700 ευρώ. Μέχρι την 28.02.2019 ο πρώτος ελάμβανε σύνταξη αναπηρίας, καθώς πιστοποιήθηκε με ποσοστό αναπηρίας 67%, λόγω τετράκις χειρουργηθείσας δισκοκήλης.
Η δεύτερη εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, με μηνιαίες αποδοχές ποσού 640 ευρώ. Επιπλέον, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου επινεφριδίου, ενώ έχει διαγνωστεί ότι πάσχει και από χρόνια κολπική μαρμαρυγή και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι αιτούντες διαμένουν σε ένα διαμέρισμα μικτής επιφάνειας 90,20 τ.μ., που τους ανήκει, κατά πλήρη κυριότητα, σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου στον καθένα. Μαζί τους διαμένουν το ενήλικο τέκνο τους, ο οποίος εργάζεται σε εποχιακή εργασία, για περίπου 5 μήνες τον χρόνο, και η μητέρα της δεύτερης αιτούσας, ως προστατευόμενο μέλος, η οποία είναι καρδιοπαθής, δεν λαμβάνει σύνταξη και μοναδικό της εισόδημα είναι ένα επίδομα αλληλεγγύης, ποσού 150 ευρώ μηνιαίως.
Επιπλέον, οι αιτούντες έχουν την κυριότητα ενός οχήματος, έτους πρώτης κυκλοφορίας 1999.
Οι αιτούντες ανέλαβαν προς την πιστώτρια τράπεζα χρέη. Ειδικότερα, ο πρώτος ανέλαβε 3 στεγαστικά δάνεια ύψους 85.996,06 ευρώ, 19.764,68 ευρώ, 43.670,63 ευρώ, ένα δάνειο καταναλωτικής πίστης 11.894,64 ευρώ και η δεύτερη ως εγγυήτρια στις ως άνω δανειακές συμβάσεις στεγαστικού δανείου που συμβλήθηκε ως πρωτοφειλέτης ο σύζυγός της.
Τα ως άνω δάνεια αναλήφθηκαν από τους αιτούντες το έτος 2009, συνεπώς πριν παρουσιαστούν τα προβλήματα υγείας του πρώτου των αιτούντων, εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να σταματήσει από την εργασία του και να αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, καθώς και πριν μειωθεί το οικογενειακό τους εισόδημα σε βαθμό που να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων των ως άνω οφειλών τους.
Το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του νόμου 3869/10, με τον ορισμό μηνιαίων καταβολών για χρονικό διάστημα 4 ετών, με 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβαλλόμενες συμμέτρως για τις οφειλές προς την πιστώτριά τους, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα από την δημοσίευση της παρούσας.
Με την απόφασή του ορίζει μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς την καθ’ ης πιστώτριά του για χρονικό διάστημα 4 ετών, εξαιρεί από την εκποίηση την οικία και το αυτοκίνητό τους και επιβάλλει στον πρώτο την υποχρέωση να καταβάλλει στην καθ’ ης πιστώτριά του, μηνιαίως για τη διάσωση του δικαιώματος ½ εξ αδιαιρέτου πλήρους κυριότητάς του επί της κύριας κατοικίας του, για 156 μήνες, το ποσό των 175,28 ευρώ, εντόκως και στην δεύτερη την υποχρέωση να καταβάλλει στην καθ’ ης πιστώτριά της, μηνιαίως για τη διάσωση του δικαιώματος ½ εξ αδιαιρέτου πλήρους κυριότητάς της το ποσό των 175,28 ευρώ, εντόκως.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Εύη Αρνιθενού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου