Ειδήσεις

Προσλήψεις καθηγητών: 20.000 αναπληρωτές φέτος στα σχολεία

Οι θέσεις δασκάλων και καθηγητών θα καλυφθούν βάσει των τελευταίων πινάκων κατάταξης, ενώ µέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου θα έχει εκδοθεί η πρόσκληση υποβολής προτιµήσεων

Στην πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών προχωρά το υπουργείο Παιδείας, µε στόχο την έγκαιρη στελέχωση των δηµόσιων σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό για το νέο σχολικό έτος. Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης θα γίνουν βάσει των τελευταίων πινάκων κατάταξης, δηλαδή µε αυτούς που ίσχυσαν για τη σχολική χρονιά που πέρασε.

Όπως ήταν αναµενόµενο, η κατάρτιση των νέων πινάκων από το ΑΣΕΠ δεν ολοκληρώθηκε και έτσι οι διαδικασίες των προσλήψεων πρέπει να προχωρήσουν µε τους παλιούς πίνακες, προκειµένου να τοποθετηθεί έγκαιρα το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία και η σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς σοβαρά προβλήµατα. Το αργότερο µέχρι την Τετάρτη 28 Αυγούστου οι εκπαιδευτικοί θα προσκληθούν να υποβάλουν δήλωση προτιµήσεων, ενώ οι προσλήψεις των αναπληρωτών αναµένεται να γίνουν έως τις 5-6 Σεπτεµβρίου.

Και πέρυσι η πρώτη φάση των προσλήψεων ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεµβρίου µε την ανακοίνωση 16.320 αναπληρωτών, εκ των οποίων 12.392 τοποθετήθηκαν στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση και 3.928 στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Ειδικότερα, στις δοµές Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης είχαν προσληφθεί πέρυσι 5.841 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (3.629 και 2.212 αντίστοιχα).

Για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εµφανίζεται αισιόδοξη, καθώς ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού ο κύριος όγκος των βιβλίων είχε πάει σε όλες τις σχολικές µονάδες της χώρας, ενώ τώρα προχωρούν ταχύτατα και οι διαδικασίες για την πλήρωση των κενών θέσεων Πρωτοβάθµιας & ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης.

«Η εύρυθµη λειτουργία των σχολείων, η προστασία των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των εκπαιδευτικών και η ποιότητα της παρεχόµενης εκπαίδευσης στους µαθητές αποτέλεσαν, από την πρώτη στιγµή που αναλάβαµε τη διακυβέρνηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων, πρωταρχικό στόχο και µέληµά µας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως και συµπλήρωσε: «Εχει ήδη ολοκληρωθεί η παράδοση των προβλεπόµενων σχολικών βιβλίων στα σχολεία της χώρας. Εχουµε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών Πρωτοβάθµιας & ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, καθώς και Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης».

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πραγµατοποιηθούν βάσει των τελευταίων -εγκεκριµένων από το ΑΣΕΠ- πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύµφωνα µε τη σχετική πρόβλεψη του Ν. 4589/2019. Με δεδοµένο ότι οι πίνακες αυτοί έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ -κατόπιν του προβλεπόµενου ελέγχου νοµιµότητας- και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του Ν. 4589/2019, η ισχύς των εγκεκριµένων πινάκων θα παραταθεί, µε σεβασµό στις αρχές της νοµιµότητας, της αντικειµενικότητας και της αξιοκρατίας.

Το χρονοδιάγραµµα για την πλήρωση των κενών θέσεων έχει ορισθεί ως εξής:

  • Έκδοση διαπιστωτικής πράξης παράτασης ισχύος των εγκεκριµένων πινάκων 2018-2019 (24/8).
  • Έκδοση πρόσκλησης υποβολής προτιµήσεων µέχρι τις 28 Αυγούστου.
  • Υποβολή περιοχών προτίµησης στο ΟΠΣΥ∆, και για τα µέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης, από τις 28 του µήνα έως τις 2 Σεπτεµβρίου.
  • Καταληκτική ηµεροµηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥ∆ στις 3 Σεπτεµβρίου και διενέργεια προσλήψεων αναπληρωτών µέχρι τις 6 του ίδιου µήνα.

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς θεωρούν ότι η πρόσληψη αναπληρωτών µε τους περσινούς πίνακες γεννά αδικίες. Και αυτό διότι δεν θα προσµετρηθεί η περσινή προϋπηρεσία και προφανώς θα αποκλειστούν όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν καταθέσει αίτηση πέρυσι για οποιονδήποτε λόγο ή είναι νέοι που φέτος αποφοίτησαν από το πανεπιστήµιο ή απέκτησαν τίτλο τη φετινή χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί επισηµαίνουν, επίσης, ότι οι πίνακες ειδικής αγωγής που θα καταρτισθούν µε βάση τον νόµο 4589/19 θα µείνουν κλειδωµένοι για τρία χρόνια, αφού η προκήρυξη ήδη έχει εκδοθεί και φυσικά δεν είναι εφικτό να γίνουν τώρα αλλαγές.

«Το µόνο που µπορεί να αλλάξει είναι οι πίνακες Γενικής, όταν και όποτε συνταχθούν» υπογραµµίζει ο ∆ηµήτρης Μπράτης, πρώην πρόεδρος της ∆ιδασκαλικής Οµοσπονδίας, ρίχνοντας ευθύνες στην προηγούµενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς, όπως τόνισε, «ψήφισαν έναν απαράδεκτο, ως προς τα κριτήρια, νόµο, δεν υπολόγισαν τη φετινή προϋπηρεσία και δεν έδωσαν τη δυνατότητα σε νέους αποφοίτους να κάνουν αίτηση, ενώ “κλείδωσαν” και τους πίνακες για τρία χρόνια». Πάντως, όταν εκδοθούν -κατά πάσα πι θανότητα στη διάρκεια της χρονιάς- οι οριστικοί πίνακες του ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνονται από αυτούς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόµος, εκτός φυσικά εάν εκδοθεί κάποια άλλη νοµοθετική διάταξη.

πηγή ethnos.gr

Νικολίτσα Τρίγκα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου