Ειδήσεις

Από τουρισμό, τράπεζες ξεκινάει η επέκταση των συμβάσεων

Κλήσεις στην Ομοσπονδία Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και στη Διεθνή Ναυτική Ενωση αποστέλλει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε χθες, με στόχο να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους και να ξεκινήσουν έτσι οι διαδικασίες για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους.

Χθες, συνεδρίασε το ΑΣΕ, το όργανο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί η επεκτασιμότητα ή όχι των συμβάσεων. Σταδιακά, στο μικροσκόπιο θα τεθούν όλες οι ενεργές σήμερα κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες είναι και υποψήφιες για επέκταση. Οποια σύμβαση καλύπτει πάνω από το 51% των εργαζομένων κάθε κλάδου θα κηρυχθεί υποχρεωτική, ώστε οι μισθολογικοί και θεσμικοί της όροι να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.

Η αρχή αποφασίστηκε να γίνει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες υπογράφουν μαζί με την ΟΤΟΕ τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις και ναυτιλιακά πρακτορεία. Είναι κλάδοι για τους οποίους έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι σε αυτούς απασχολούνται περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι, μερίδα των οποίων μόνο καλύπτεται σήμερα από τους όρους των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Οι δύο «μεγαλύτερες» είναι:

– Η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων που υπογράφεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τρεις συνεταιριστικές περιφερειακές και καλύπτει πάνω από το 70% των εργαζομένων στον κλάδο.

– Η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας, η οποία ισχύει έως 31/05/2019, αφορά περίπου 18.000- 20.000 υπαλλήλους, αλλά εκτιμάται πως εφαρμόζεται περίπου στο 70% του κλάδου.

Βάσει της διαδικασίας, οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους στο ΣΕΠΕ. Την επόμενη Παρασκευή, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΑΣΕ, ενδέχεται να γνωμοδοτήσει για τις πρώτες επεκτάσεις αλλά και για να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου