Ειδήσεις

Μίκα Ιατρίδη: «Απαράδεκτο το Υπουργείο Ανάπτυξης για το κατευθυνόμενο εμπόριο»

Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην ερώτηση που είχε καταθέσει σχετικά με την αντιμετώπιση του κατευθυνόμενου εμπορίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πράγματι αφοπλιστική η ειλικρίνεια του αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γιακουμάτου, με την οποία παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του κατευθυνόμενου εμπορίου.

Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, πετά το μπαλάκι στους εμπορικούς συλλόγους και το ΞΕΕ. Δηλαδή, κ. Γιακουμάτε, σε ποιον να απευθυνθούν οι εμπορικοί σύλλογοι, αν όχι σε εσάς;
Είναι προφανές ότι το Υπουργείο, ούτε την ανάπτυξη, ούτε την ανταγωνιστικότητα μπορεί να εξασφαλίσει σε μια τοπική οικονομία η οποία μαστίζεται από την ύφεση και την υπερβολική φορολογία.

Περαιτέρω, προκαλεί εντύπωση και η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δηλώνει αναρμόδιο, όταν πολλές φορές το κατευθυνόμενο εμπόριο συνοδεύεται από περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων με σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους».

Επισυνάπτεται το κείμενο της απάντησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:

«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η βουλευτής κ. Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, με θέμα: «Σε έξαρση το κατευθυνόμενο εμπόριο στα Δωδεκάνησα» και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της γ.γ. Εμπορίου – γ.γ. Καταναλωτή, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και αντίστοιχες υπηρεσίες των περιφερειών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας για έλεγχο της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, εξετάζουν όλες τις πτυχές που αφορούν τη θεμιτή άσκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, προς διασφάλιση του υγιούς εμπορίου, αλλά κυρίως της προστασίας των καταναλωτών.

Το θεσμικό πλαίσιο για τους σχετικούς ελέγχους είναι δυναμικό και κάθε φορά, που προκύπτει αναθεώρηση ή συμπλήρωση αυτού, εξετάζεται άμεσα η δυνατότητα τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση, ήτοι “κατευθυνόμενο εμπόριο”, έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου μας, αλλά πρόκειται για “συγκεκαλυμμένη” συμπεριφορά, όχι των οικονομούντων επιχειρηματιών, αλλά των ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως ξεναγοί, συνοδοί τουριστών, λεωφορειούχοι, ταξί, υπάλληλοι ξενοδοχείων κ.λπ. Οι εν λόγω εργαζόμενοι επιλέγονται, ως επί το πλείστον, από τους ξενοδόχους και τα γραφεία ταξιδίων, συνεπώς, μέσα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πελατών τους οφείλουν να επιλέγουν συνεργάτες, οι οποίοι δεν θα προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες ενδεχόμενα να έχουν συνέπειες, όπως αυτές που αναφέρει η κ. Βουλευτής στην ερώτησή της, δυσφήμισης της τουριστικής εικόνας της χώρας μας. Όπως είναι φυσικό, οι εν λόγω συμπεριφορές ορίζονται από κώδικες δεοντολογίας μεταξύ των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Συνεπώς, τόσο οι εμπορικοί σύλλογοι, όσο και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και άλλοι φορείς, οφείλουν να λαμβάνουν μέριμνα, ώστε να συνεργάζονται με άτομα και παρόχους σχετικών υπηρεσιών (ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ταξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.), που δεν προβαίνουν σε ανάλογες συμπεριφορές.

Επίσης, έχουν την ευχέρεια, το ΞΕΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι κ.λπ., να προβαίνουν σε σχετικές ανακοινώσεις και ενημερώσεις τόσο των εμπλεκομένων με την τουριστική οικονομία, όσο και των τουριστών για αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γεράσιμος Γιακουμάτος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου