ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάνος Κόνσολας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ

«Στις 25 Ιουνίου υπάρχει μία και μονα­δική επιλογή: η ισχυρή και σταθερή κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας με πρω­θυ­πουργό τον Κυριάκο Μητσο­τάκη».

Αυτό υπο­γραμ­μί­ζει στην συνέ­ντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ενόψει της κρί­σι­μης κάλπης, ο βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου της Νέας Δημο­κρα­τίας και καθη­γη­τής Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου κ. Μάνος Κόν­σο­λας.

Σχετικά με το εντυ­πω­σιακό ποσοστό στα Δωδε­κά­νησα, στις 21 Μαΐου, ανα­φέ­ρει: «Το απο­τέ­λε­σμα στα Δωδε­κά­νησα απο­τε­λεί ηχηρό μήνυμα. Τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημο­κρα­τίας μπορούν να συγκρι­θούν μόνο με τα ποσοστά του 1974!» και προ­σθέ­τει πως όλα αυτά, οφεί­λο­νται –κυρίως- στη σοβα­ρό­τητα με την οποία η Νέα Δημο­κρα­τία χει­ρί­στηκε καυτά ζητή­ματα.

Επίσης, ανα­φέ­ρε­ται στις επι­κεί­με­νες προ­κλή­σεις της νέας κυβέρ­νη­σης για τα νησιά μας που θα είναι:

-Η επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ το 2025

-Το νέο και σύγ­χρονο θεσμικό πλαίσιο για τη νησιω­τι­κό­τητα

– Οι πολι­τι­κές ψηφια­κής σύγκλι­σης για τα νησιά μας

– Τα νέα μισθο­λο­γικά, βαθ­μο­λο­γικά αλλά και φορο­λο­γικά κίνητρα για για­τρούς, νοση­λευ­τές και δια­σώ­στες που θα υπη­ρε­τούν στις δομές δημό­σιας υγείας των νησιών και στε­λέ­χωση των τομέων του ΕΚΑΒ

Η Κυριακή της 21ης Μαΐου, βρήκε την Νέα Δημο­κρα­τία ισχυρή και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι η ισχύς, έχει παγιω­θεί. Τι περι­μέ­νετε από την κάλπη της 25ης Ιουνίου;

Οι Έλληνες πολίτες, κα. Ντόκου, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έβαλαν τέλος στα σενάρια της ακυ­βερ­νη­σίας και της αστά­θειας. Αυτός, άλλωστε, ήταν και εξ αρχής ο στόχος όσων ψήφισαν την απλή ανα­λο­γική: να επι­κρα­τή­σει αστά­θεια και ακυ­βερ­νη­σία.

Οι πολίτες, όμως, επέ­λε­ξαν τη στα­θε­ρό­τητα και την ασφά­λεια, απέρ­ρι­ψαν την τοξι­κό­τητα και το διχα­στικό λόγο.

Για πρώτη φορά, υπάρχει στο πολι­τικό σκηνικό αυτή η εικόνα με την αντι­πο­λί­τευση πλήρως απα­ξιω­μένη και σε ποσοστά που συνι­στούν ιστο­ρικό χαμηλό. Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Δεν οφεί­λε­ται μόνο στην τοξι­κό­τητα και στην ανε­πάρ­κεια της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, οφεί­λε­ται στο έργο μιας σοβαρής κυβέρ­νη­σης και ενός συγκρο­τη­μέ­νου πρω­θυ­πουρ­γού.

Στις 25 Ιουνίου υπάρχει μία και μονα­δική επιλογή: η ισχυρή και σταθερή κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας με πρω­θυ­πουργό τον Κυριάκο Μητσο­τάκη.

Η Δωδε­κά­νη­σος, ήταν η πρώτη περι­φέ­ρεια που βάφτηκε – κυριο­λε­κτικά – γαλάζια κι έδωσε το εντυ­πω­σιακό 50% στη ΝΔ. Οι Δωδε­κα­νή­σιοι θα πάνε ξανά στην κάλπη και θα επα­να­λά­βουν την επι­τυ­χία;

Το απο­τέ­λε­σμα στα Δωδε­κά­νησα απο­τε­λεί ηχηρό μήνυμα. Τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημο­κρα­τίας που μπορούν να συγκρι­θούν μόνο με τα ποσοστά του 1974, οφεί­λο­νται στη σοβα­ρό­τητα με την οποία αντι­με­τώ­πισε η κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας την τουρ­κική απειλή, αλλά και το μετα­να­στευ­τικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντι­λή­φθηκε ότι οι θέσεις του, στα δύο αυτά ζητή­ματα, είχαν ιδε­ο­λη­πτικό χαρα­κτήρα ήταν μειο­ψη­φι­κές και προ­κα­λού­σαν την κοι­νω­νία.

Όπως δεν αντι­λή­φθηκε ότι ο του­ρι­σμός, από τον οποίο ζουν τα νησιά μας, απαιτεί στα­θε­ρό­τητα, ασφά­λεια και όχι περι­πέ­τειες.

Το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημο­κρα­τίας στα Δωδε­κά­νησα αυξάνει τις ευθύνες μας έναντι των πολιτών, κα. Ντόκου. Δημιουρ­γεί την υπο­χρέ­ωση στην νέα κυβέρ­νηση να δώσει άμεσες λύσεις στα προ­βλή­ματα των νησιών μας, να υλο­ποι­ή­σει τολ­μη­ρές πολι­τι­κές.

Όπως ανέφερε ο πρό­ε­δρος της ΝΔ Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, θα σχη­μα­τι­στεί κυβέρ­νηση άμεσα, ώστε να μην χαθεί πολύ­τι­μος χρόνος. Πώς δια­γρά­φε­ται η ‘επόμενη’ μέρα για τη χώρα και πού θα δοθούν προ­τε­ραιό­τη­τες;

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έχει πλήρη συναί­σθηση των προ­κλή­σεων που θα κληθεί να αντι­με­τω­πί­σει η νέα κυβέρ­νηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού ήδη χάσαμε ένα μήνα λόγω της απλής ανα­λο­γι­κής και της ανάγκης να πάμε σε δεύ­τε­ρες εκλογές προ­κει­μέ­νου να σχη­μα­τι­στεί κυβέρ­νηση.

Δικαίως ο πρω­θυ­πουρ­γός θέλει να ορκι­στεί άμεσα η κυβέρ­νηση για να αρχίσει αμέσως δουλειά.

Υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­νες προ­τε­ραιό­τη­τες στο κυβερ­νη­τικό έργο, κα. Ντόκου, όπως:

– Η ανά­κτηση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας για την ελλη­νική οικο­νο­μία.

– Η αντι­με­τώ­πιση της ακρί­βειας στα τρόφιμα, οι τιμές των τρο­φί­μων δεν ακο­λου­θούν τη μείωση του πλη­θω­ρι­σμού και αυτό θα πρέπει να το δούμε.

– Η ενί­σχυση του εθνικού συστή­μα­τος υγείας και κυρίως των δομών δημό­σιας υγείας στα νησιά μας.

– Η επι­τά­χυνση στην απορ­ρό­φηση των πόρων του Ταμείου Ανά­καμ­ψης και του ΕΣΠΑ για να ενι­σχυ­θεί η ανα­πτυ­ξιακή δια­δι­κα­σία.

Ποια είναι τα ζητή­ματα των νησιών που πρέπει να ανα­δει­χθούν και να δοθούν λύσεις;

Κυρία Ντόκου, η παν­δη­μία λει­τούρ­γησε ανα­σχε­τικά στο κυβερ­νη­τικό έργο. Στην νέα τετρα­ε­τία πρέπει να βάλουμε υψηλούς στόχους για τα νησιά μας. Να κοι­τά­ξουμε μπροστά και όχι πίσω, να κλεί­σουμε τους λογα­ρια­σμούς μας με το χθες, να ανοί­ξουμε την πόρτα στο αύριο.

Οι προ­κλή­σεις είναι μπροστά μας και είναι οι εξής:

– Επα­να­φορά των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ το 2025, σύμφωνα με το περιε­χό­μενο της από­φα­σης του Ecofin, η οποία συζη­τή­θηκε και ανα­λύ­θηκε στην Επι­τροπή Περι­φε­ρειών της Βουλής, με πρω­το­βου­λία που ανέλαβα ως πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής.

– Πολι­τι­κές στή­ρι­ξης των μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων, προ­κει­μέ­νου να έχουν πρό­σβαση στη ρευ­στό­τητα και στη χρη­μα­το­δό­τηση μέσα από την Ελλη­νική Ανα­πτυ­ξιακή Τράπεζα.

– Νέο και σύγ­χρονο θεσμικό πλαίσιο για τη νησιω­τι­κό­τητα. Νομο­σχέ­δια με σημείο ανα­φο­ράς τα ιδιαί­τερα προ­βλή­ματα των νησιών, που θα δίνουν τολ­μη­ρές λύσεις στην Υγεία, στις Μετα­φο­ρές, στον Του­ρι­σμό.

– Πολι­τι­κές ψηφια­κής σύγκλι­σης για τα νησιά μας. Μείωση του ψηφια­κού χάσμα­τος, νέα ευρυ­ζω­νικά δίκτυα, υψηλές ταχύ­τη­τες και μικρό­τερο κόστος στο internet.

– Νέα μισθο­λο­γικά, βαθ­μο­λο­γικά αλλά και φορο­λο­γικά κίνητρα για για­τρούς, νοση­λευ­τές και δια­σώ­στες που θα υπη­ρε­τούν στις δομές δημό­σιας υγείας των νησιών και στε­λέ­χωση των τομέων του ΕΚΑΒ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.