Τοπικές Ειδήσεις

Κοσμάς Σφυρίου: “Ο εμπαιγμός των νησιωτών για τον Φ.Π.Α. από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ”

Για τα νησιά Κως, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος, «το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α θα ισχύει, για όσο διάστημα θα υφίσταται η προσφυγική δομή στο νησί. Εάν αυτή παύσει, εντός τριών μηνών παύει και το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α».

Αυτό ψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές της Ν.Δ στο νομοσχέδιο, που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή, για συζήτηση και ψήφιση.

Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού, στα υπομνήματα της Περιφέρειας, των νησιωτικών δήμων και τόσων άλλων τοπικών φορέων, που πρότειναν την επαναθέσπιση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α, ιδιαίτερα μέσα στη νέα οικονομική κρίση, λόγω πανδημίας.

Δηλαδή, η εφαρμογή του μειωμένου Φ.Π.Α εξαρτάται απόλυτα από την ύπαρξη προσφυγικής δομής σε κάποιο νησί !

Αυτό είναι εμπαιγμός των νησιωτών στο Καστελλόριζο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, στην Χάλκη, στην Τήλο, στην Σύμη, στη Νίσυρο, στην Αστυπάλαια, στην Κάλυμνο, στην Ψέριμο, στους Αρκιούς, στους Λειψούς, στο Αγαθονήσι, στην Ρόδο, αλλά ακόμη και των κατοίκων Κω, Λέρου και τόσων άλλων νησιών του Αιγαίου, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ – στα τέλη του 1986 – θέσπισε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α και η Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε Ε.Ο.Κ) τους ενέκρινε (εκ των υστέρων), για την εδαφική ασυνέχεια, τα πολύ αυξημένα κόστη μεταφορών προς από τα νησιά κ.λ.π.

Δηλαδή, προβλήματα μόνιμα για τα νησιά – και σημερινά. Αυτή, η τότε αιτιολόγηση του μειωμένου Φ.Π.Α ισχύει απολύτως και σήμερα. Δεν εξαρτήθηκε από προσφυγικές δομές και δεν διαχώριζε τα νησιά σε δυο κατηγορίες.

Και αν θυμηθούμε τι διακήρυσσαν το 2015 η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης – όταν η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο κ. Τσίπρας καταργούσε το μειωμένο Φ.Π.Α – θα καταλάβουμε, ότι πρόκειται για νέο εμπαιγμό και της σημερινής κυβέρνησης.

 

Είχε προηγηθεί ο εμπαιγμός του κ. Τσίπρα, που διαβεβαίωνε – εδώ στην Ρόδο – τους νησιώτες, πως αν τον εκλέξουν, «ούτε καν θα γίνεται συζήτηση, για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α».

Και μέσα σε τρεις μήνες – με την υπογραφή του – καταργήθηκε ο μειωμένος Φ.Π.Α στα νησιά, λόγους «ισότιμης» μεταχείρησης, με άλλες περιοχές της χώρας (λες και δεν συνιστά μοναδική ιδιαιτερότητα η διασπορά των νησιών, λες και δεν υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη για τα νησιά, του άρθρου 101, που θεσπίσαμε κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001).

 

Οι κάτοικοι όλων των νησιών δεν αμφιβάλουν, ότι στο ζήτημα του Φ.ΠΑ, τους έχουν εμπαίξει με τον χειρότερο τρόπο και ο κ. Τσίπρας το 2015 και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα.

Ρόδος 25 / 6 / 2021

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου