Ειδήσεις

Στην εντατική οι υπηρεσίες υγείας στα νησιά

Τα ρεκόρ στις αφίξεις των τουριστών σπάνε αλλά οι ελλείψεις σε γιατρούς και ασθενοφόρα παραμένουν

Σε καλοκαιρινό θεσμό έχει καθιερωθεί η Σαντορίνη καθώς με βάση τις προτιμήσεις των τουριστών βρίσκεται ετησίως στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Κι όμως, οι υγειονομικές Αρχές φαίνεται να μην επενδύουν σε αυτή τη φλέβα χρυσού, αντιθέτως την υπονομεύουν εξαιτίας των ελλείψεων και των πρόχειρων σχεδιασμών.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, οι γιατροί του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Σαντορίνης, σε μία ύστατη προσπάθεια να κινητοποιήσουν την πολιτεία απευθύνθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας να προβεί στις δέουσες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Στο υπόμνημά τους ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα το δυναμικό του νοσοκομείου να «παράγει τετραπλάσιο έργο από τη δύναμή του» αλλά και των επισφαλών εφημεριών με τους κινδύνους συνεπάγονται.

Στο μεταξύ, μια νέα μαύρη σελίδα στην  υγειονομική ιστορία του νησιού, που σημειωτέον υποδέχεται ετησίως 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, γράφεται αυτό το καλοκαίρι.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στη Σαντορίνη υπηρετούν μόλις 7 διασώστες. Μοιραία και παρά τις αυξημένες ανάγκες, υπάρχει διαθέσιμο μόλις ένα ασθενοφόρο, παρά το γεγονός ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία δύο σε 24ωρη βάση.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30 Μαρτίου το ΕΚΑΒ Θήρας όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο τότε, αν δεν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό και έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιήστε το».
Η Σαντορίνη όμως, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, αποτελεί το παγόβουνο των ελλείψεων. Στη  Μύκονο, το δεύτερο πιο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, «δεν υπάρχει ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο».

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Πάρος όπου υπηρετούν μόλις εννέα διασώστες. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους, όμως και πάλι οι βάρδιες δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα να συνεπικουρεί η Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές δηλαδή, με δικό τους ασθενοφόρο. Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ για το κατάλευκο νησί, όπου το καλοκαίρι ξεπερνάει τους 100.000 πληθυσμό. Η έλλειψη παιδιάτρου στις δημόσιες δομές καλύπτεται κατ’ ανάγκην από τον ιδιωτικό τομέα ενώ, παρ’ ότι έχει προκηρυχθεί θέση και για παθολόγο, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Στην Ιθάκη. Χωρίς παιδίατρο (είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα) τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι άλλωστε και η Ιθάκη, το νησί που επιλέχτηκε τον περασμένο μήνα να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της επένδυσης στον ιατρικό τουρισμό. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον πέντε παιδιά τον μήνα να διακομίζονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Διονύση Στανίτσα.
Στις Σποράδες. Υπό διάλυση, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, είναι και οι υπηρεσίες Υγείας στις Σποράδες καθώς τόσο η Σκιάθος όσο η Σκόπελος και η Αλόννησος δεν διαθέτουν σταθμούς ΕΚΑΒ. Μοιραία, οι ανάγκες καλύπτονται όπως όπως από τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας, με αρκετές βάρδιες να μένουν ακάλυπτες. Αλλά και τα ίδια τα κέντρα υγείας λειτουργούν στο κόκκινο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην Αλόννησο εν μέσω ισχυρού χιονιά τον περασμένο Ιανουάριο το περιφερειακό ιατρείο έμεινε με μία μόνο αγροτική  γιατρό! Σημειωτέον, δε, ότι το νησί δεν έχει μόνιμο γιατρό από τον Ιανουάριο του 2014.
Αυτός είναι και ο λόγος που η 5η Υγειονομική Περιφέρεια επιχειρεί και φέτος το καλοκαίρι να ενισχύσει τα κέντρα υγείας των Βόρειων Σποράδων με μετακινήσεις γιατρών ώστε να οχυρωθούν τουλάχιστον την τουριστική περίοδο.
Στη Χαλκιδική. Αρρυθμίες διαπιστώνονται και στο μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, όπου ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και από τους τις 300.000 – 400.000 κατοίκους εκτινάσσεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Η αιμορραγία του Νοσοκομείου Πολυγύρου σε γιατρούς έχει μετατραπεί σε μόνιμη πληγή: η υποστελέχωση αγγίζει πλέον το 50%, καθώς από τις 85 οργανικές θέσεις μόλις οι 45 είναι καλυμμένες από μόνιμους αλλά και επικουρικούς γιατρούς. Είναι ενδεικτικό ότι στη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα υγείας του νομού δεν υπάρχει δερματολόγος και ΩΡΛ, ενώ για την κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής και του μικροβιολογικού εργαστηρίου οι μετακινήσεις γιατρών από τα όμορα κέντρα υγείας αποτελούν τον κανόνα.
Στην Κρήτη. Εν τω μεταξύ σε πυρετό διαμαρτυριών βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), όχι (μόνον) για τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αλλά για τη «πρόθεση της διοίκησης να μετατρέψει το νοσηλευτικό ίδρυμα σε εμπορικό κέντρο». Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε ένα επιχειρηματικό πλάνο που προβλέπει την παραχώρηση χώρων σε ιδιώτες που επιθυμούν να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα όπως π.χ. ανθοπωλεία και εστιατόρια.
Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου