Ειδήσεις

Που συμφωνούν και που διαφωνούν Αθήνα και δανειστές

Στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και δανειστών, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

ΦΠΑ

Οι δυο πλευρές συμφωνούν να είναι 6% σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σε 13% σε βασικά τρόφιμα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση ζητεί 13% και στα ξενοδοχεία και στην εστίαση και διατήρηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, 23% στην εστίαση και επανεξέταση αύξησης συντελεστών το τέλος του 2016

ΕΚΑΣ

Η Αθήνα προτείνει σταδιακή κατάργηση ως το 2020 ξεκινώντας από το 2018. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση ως το 2019 με άμεση κατάργηση για το 20% των δικαιούχων.

Πρόωρες συντάξεις

Η Αθήνα προτείνει σταδιακή κατάργηση από 1/1/ 2016, συνταξιοδότηση για όλους στα 67 έως το 2025, ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις, προστασία σε: βαρέα, μητέρες αναπήρων ανηλίκων, ειδικές κατηγορίες, θεμελιωμένα δικαιώματα.

Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν σταδιακή κατάργηση από 1η Ιουλίου του 2025.Ολοι στα 67 έως το 2022 ή στα 62 με 40 έτη εργασίας. Προστασία σε βαρέα, μητέρες αναπήρων ανηλίκων, ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις και μόνο αναλογική σύνταξη για όσους αποχωρούν από 1ης Ιουλίου

Ασφαλιστικό

Η Αθήνα προτείνει αύξηση εισφορών στις κύριες κατά 3,9% και αύξηση εισφορών στις επικουρικές στο 3,5%. Οι δανειστές διαφωνούν και στα δύο και ζητούν αύξηση εισφορών υγείας στο 6% από 4% για τις κυρίες και επέκταση στις επικουρικές.

Φορολογικό

Η Αθήνα προτείνει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις, όχι απαντούν οι δανειστές. Η Αθήνα προτείνει αύξηση φόρου επιχειρήσεων στο 29% από 26%, στο 28% αντιπροτείνουν οι δανειστές. Και δυο πλευρές συμφωνούν σε αύξηση έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων, στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στην αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από 10% και σε φόρο στα φρουτάκια και στην κινητή τηλεφωνία.

Η πλευρά των δανειστών ζητεί επιπλέον: αύξηση φόρων και σταδιακή κατάργηση φορολογικών προνομίων στη ναυτιλία, κατάργηση ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες, κατάργηση ορίου 25% στις κατασχέσεις μισθών – συντάξεων και το όριο προστασίας να κατέβει κάτω από΄τα 1500 ευρώ. Επίσης, αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών με μεγαλύτερα επιτόκια, έξοδο για τους ασυνεπείς και άμεση πληρωμή για τους «έχοντες»

Δημόσιο

Η Αθήνα προτείνει ενιαίο μισθολόγιο από 1η Ιανουαρίου 2016 με βάση μισθούς του 2014. Οι δανειστές ζητούν νέο ενιαίο μισθολόγιο από 1/1/2016 από μηδενική βάση. Και δύο πλευρές συμφωνούν καταρχήν στον εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων .

Για τις αμυντικές δαπάνες η Αθήνα προτείνει μείωση 200 εκατ. Ευρώ, με τους δανειστές ζητούν 400 εκατ. Ευρώ.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου