Ρεπορτάζ

Την Αστυπάλαια θα επισκεφθεί στις 2 Ιουνίου ο πρωθυπουργός

Στην Αστυπάλαια θα μεταβεί στις 2 Ιουνίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εγκαινιάσει το εμβληματικό έργο “Smart and Sustainable Island” που στοχεύει στην μετατροπή του νησιού στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, που θα φτάσει στο νησί το πρωί της ίδιας ημέρας και θα αναχωρήσει αργά το απόγευμα, θα συνοδεύεται από κλιμάκιο υπουργών, τους βουλευτές της ΝΔ του νομού ενώ στο νησί θα μεταβούν επίσης ο πρόεδρος του του ομίλου Volkswagen, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ.ά.
Το «project»
Το project “Astypalea: Smart and Sustainable Island” αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%. Το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης υλοποιείται από την Ελληνική Δημοκρατία σε συνεργασία με την Volkswagen κι έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον για τον στόχο να μετατραπεί η Αστυπάλαια στο πρώτο Έξυπνο και Αειφόρο Νησί – με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο, με τον μετασχηματισμό της σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις «έξυπνες» μορφές συγκοινωνίας.
Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλλουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.
Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου