Τοπικές Ειδήσεις

Νησιά δίχως γιατρούς

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

Με σοβαρά κενά σε άκρως νευραλγικές ιατρικές ειδικότητες παραμένουν οι μονάδες ΕΣΥ της νησιωτικής Ελλάδας, παραμονές της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της μεγάλης εξόδου της πασχαλινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα νησιά αναμένεται να γεμίσουν με επισκέπτες. Το νοσοκομείο της Κω παραμένει χωρίς παθολόγο, όπως και το νοσοκομείο Σαντορίνης, και στο κέντρο υγείας της Τήνου για τον ίδιο λόγο τα παθολογικά περιστατικά εξετάζονται από παιδίατρο. Στο νοσοκομείο Νάξου ουσιαστικά δεν λειτουργεί χειρουργικός τομέας, αφού υπηρετούν μόλις ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, ενώ στο νοσοκομείο Λευκάδας τα χειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται με υπερπροσπάθεια του ελάχιστου προσωπικού και με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Και για άλλη μια χρονιά, παραμονές καλοκαιριού, μεγάλα νησιά όπως η Μύκονος, η Σάμος και η Πάρος καλύπτονται με μόνο ένα ασθενοφόρο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κενά που κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο πλαίσιο έρευνας για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ των νησιών. Οπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «Πάσχα ενόψει, ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο, τουρίστες και ντόπιους, και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Οπως προέκυψε από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Κυθήρων, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 4.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού, υπηρετούν μόνο ένας επικουρικός παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινολόγος. Στο νοσοκομείο Κω δεν υπηρετεί παθολόγος και, παρά τις πολλές προκηρύξεις θέσης για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, δεν εκφράζεται ενδιαφέρον από γιατρούς. Το νοσοκομείο Σύρου (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες) δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο και τους ενηλίκους ψυχικά ασθενείς εξετάζει παιδοψυχίατρος. Από τους δύο νεφρολόγους ο ένας συνταξιοδοτείται, υπάρχουν μόλις τρεις παθολόγοι, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και στην κάλυψη με νοσηλευτικό προσωπικό της ογκολογικής υπομονάδας που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία. Στο νοσοκομείο Νάξου, εκτός από τα προβλήματα στον χειρουργικό τομέα, η μονάδα έχει μόνο έναν ακτινολόγο, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να κάνει αξονικές δέκα ημέρες τον μήνα. Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν μόνο ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας οδοντίατρος και στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, ένας καρδιολόγος και τέσσερις νοσηλευτές. Το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν έχει παθολόγο, γενικό γιατρό, μικροβιολόγο, ακτινολόγο.

«Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Οποιος απο- φασίζει να δουλέψει σε νησί παραιτείται, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Στα Επτάνησα
Στο νοσοκομείο Κέρκυρας, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται στην παθολογική κλινική, όπου υπηρετούν δύο μόνιμοι παθολόγοι και ένας παθολόγος με μπλοκάκι. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπηρετεί ένας μόνιμος ακτινολόγος τον οποίο επικουρούν τρεις γιατροί με μπλοκάκι, ενώ για τις γνωματεύσεις των εξετάσεων επιστρατεύεται και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, τον έναν παθολόγο βοηθούν ένας γιατρός με μετακίνηση από κέντρο υγείας και ένας παθολόγος με μπλοκάκι, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Ζακύνθου από τον προσεχή μήνα θα μείνει με έναν νεφρολόγο, ενώ το νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν μέρες που μένει ακάλυπτο στον χειρουργικό τομέα λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού αναισθησιολόγων και χειρουργών.

Η στελέχωση του ΕΚΑΒ
Οσον αφορά τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η εικόνα με τις ελλείψεις παραμένει η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. «Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες, ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου, σε νησιά όπως Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος και Λέρος. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον ας συνεχιστεί και φέτος η κάλυψη των νησιών με Μοτοσικλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. Και τονίζει: «Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας».

Πηγή kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου