Στις 27 Απριλίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από τις 27/4/1941 όταν έλαβε χώρα ένα ηρωικό γεγονός που εντυπωσίασε τους Γερμανούς κατακτητές και ολόκληρη την μαχόμενη Ευρώπη αλλά ξεχάστηκε δυστυχώς από την Ελληνική Πολιτεία και την κοινωνία. Την ημέρα εκείνη εκτελούσε υπηρεσία στο Βράχο της Ακρόπολης ο εύζωνας ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ, και οι Γερμανοί αφού ύψωσαν την σημαία με την σβάστικα υπέστειλαν την Ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στον Κουκίδη. Συγκλονισμένος και ταπεινωμένος  ο Κουκίδης  και μην αντέχοντας την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας  τυλίχτηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο. Οι επικεφαλής του Γερμανικού αποσπάσματος λοχαγός PETER JAKOBY και ο Υπολοχαγός GEORGE ELSINTS βλέποντας τον ηρωισμό και την αξιοπρέπεια του Κουκίδη παρουσίασαν όπλα ενώ ο Γερμανός Φρούραρχος από την ημέρα εκείνη διέταξε παράλληλα με την σβάστικα να γίνεται και έπαρση της Ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη. Στο σημείο που έπεσε ο ήρωας υπάρχει μία μικρή μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει τον Κουκίδη. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πριν λίγες ημέρες έφυγε από την ζωή ο γνωστός αντιστασιακός ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ που μαζί με τον ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ τα ξημερώματα της 31 Μαΐου του 1941 κατέβασαν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη διακινδυνεύοντας της ζωή τους και ορθά  η Πολιτεία τους τίμησε

Πιστεύω όμως ότι έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να τιμηθεί και ο ήρωας ΚΟΥΚΙΔΗΣ που δεν διακινδύνεψε απλά αλλά θυσίασε την ζωή του ένα μήνα πριν τον άθλο του Γλέζου και του Σάντα. Μήπως ήρθε η ώρα να δοθεί το όνομα του ήρωα Κων/νου  Κουκίδη  σε κάποιο δρόμο της πόλης μας;

Κουτσούκος Εμμανουήλ

Δικηγόρος

3 σχόλια στο Αρθρο του δικηγόρου Μανώλη Κουτσούκου: “Ενας αγνοημένος και ξεχασμένος ήρωας»

 1. Avatar Ο/Η politisrodoy@hotmail.gr λέει:

  γραψε κανενα άρθρο για νομικα και ασε τα τρελα σου με τους ναζί, εξαλλου κάί όί ναζου άπό τήν σοσιαλδημοκρατία ξεκινησαν! εκει οπου ανηκεις και εσυ! αμαρτωλε!

 2. Avatar Ο/Η ΛΑΖΑΡΟΣ λέει:

  Ο ηρωισμός συνεπάγεται μία πράξη γενναιότητας ή αυτοθυσίας κ όχι αυτοχειρίας απέναντι στον εχθρό.
  Το να πέσει απ τον βράχο μπορεί να συγκινεί αρκετούς μεν , όμως κυνικά κρίνοντες θα ήταν προτιμότερο για τον ίδιο κ την οικογένειά του να μην ήταν στην σκοπιά την συγκεκριμένη στιγμή.
  Απόδειξη της ματαιότητας της πράξης του, το ότι εκτός του ότι ουδόλως επηρέασε κάποια εξέλιξη ή επέφερε κάποια ζημιά στους ναζί , για να μνημονευθεί σήμερα χρειάστηκε το παρόν άρθρο.
  Ενάμιση χρόνο αργότερα θα ήταν ελεύθερος να συνεχίσει τη ζωή του να προκόψει να κάνει παιδιά κλπ.κ γιατί όχι να ανακηρυσσόταν σαν ήρωας για άλλο γεγονός ή να έκανε όνομα κ καριέρα με άλλη ιδιότητα.
  Απ την άλλη όταν έχουν ανακηρυχθεί σαν ήρωες εγκληματίες όπως Παπαφλέσσας , Μαυρομιχάλης ή ακόμη κι
  ο Κολοκοτρώνης που οδήγησε σε σφαγή χιλιάδες στρατιώτες ως άσχετος βουνίσιος που ήταν , ή δρόμοι φέρουν το όνομα του Μεταξά , δικαιούται ο καθένας να προτείνει ονομασίες για τους πεντακάθαρους δρόμους μας τον οιονδήποτε.

 3. Avatar Ο/Η Ioannis Thomaidis λέει:

  ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΜΑΝΩΛΗ . ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ . ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ!!! ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ, ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΡΟΔΙΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΜΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ;;; ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ. ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΟΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΣΑΜΠΟΤΕΡ. ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Π,Χ. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟ ΑΝΔΡΕΙΑΣ… ΕΝΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ !!! ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ …ΞΕΧΑΣΕ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ Η ΡΟΔΟΣ !!! ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ;;;;;
  ΦΙΛΙΚΑ Ι. ΘΩΜΑΙΔΗΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ