Ρεπορτάζ

Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στο νοσοκομείο της Ρόδου

«Δεν υπήρξε στη Ρόδο μέχρι τώρα κρούσμα εμφάνισης του κοροναϊού- MERS. Το νοσοκομείο μας είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει ό,τι παρουσιαστεί».

Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την επιβεβαίωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενός κρούσματος σε 69χρονο Έλληνα μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας μετά την άφιξή του στην Αθήνα.

«Μετά το περιστατικό στην Αθήνα τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχουν εξονυχιστικά τους ανθρώπους που συναντήθηκαν με τον 69χρονο. Έχουμε να κάνουμε με ένα ιό που δεν μεταδίδεται και τόσο εύκολα. Προς το παρόν δεν είχαμε περιστατικό που ήρθε σε μας από τη Μέση Ανατολή ή την Ασία με τέτοια συμπτώματα», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.

«Δεν έχουμε περιστατικά που να μας προβληματίσουν ώστε να στείλουμε δείγματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών.
Σε ερώτηση αν το νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ο κ. Κινούς δήλωσε:

«Το νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει δύο ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης. Δημιουργήθηκαν τότε που είχε εμφανιστεί το σύνδρομο SARS. Ευχόμαστε να μην νοσήσουν άνθρωποι. Αν όμως προκύψει κάτι είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις δέουσες ενέργειες».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών τόνισε πως ο προηγούμενος κοροναϊός SARS μεταδίδονταν πολύ εύκολα κάτι που δεν συμβαίνει με το νέο ιό που φαίνεται να ευδοκιμεί σε συγκεκριμένες χώρες.

«Τότε με τον παλαιό ιό που μεταδίδονταν με πολύ μεγάλη ευκολία ελήφθησαν πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση, να μην επεκταθεί η νόσος στον πληθυσμό του νησιού και να μην ασθενήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.

Όπως έχει ανακοινωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των ανθρώπων που συναντήθηκαν με τον 69 χρονο ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ, του Ευρωπαϊκού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠOY) έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Ο MERS- κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS.

Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
«Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του εκάστοτε νοσοκομείου.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS–Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος)», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ανακοινωθεί ακόμη πως ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν αναμένεται εξάπλωση της νόσου. Η υπηρεσία όμως θα είναι συνεχώς σε εγρήγορση για την ανίχνευση τυχόν εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου