Ειδήσεις

Επτά άνθρωποι της αγοράς στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέτωπο της ρευστότητας εκφράζουν επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς σε δηλώσεις τους στο Euro2day.gr μετά τη συμφωνία με τους εταίρους.

Τα στελέχη υπογραμμίζουν ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας, θα πρέπει να αναμένεται σταθεροποίηση της οικονομίας ενώ κρίνουν θετικά το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστικότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους για τη χρηματοδότηση του κράτους και την «απορρόφηση» κρίσιμων κεφαλαίων για την ανάπτυξη, ενώ ζητούν να αποκατασταθεί τάχιστα η λειτουργία των τραπεζών και η ομαλή παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Γ. Αλεβίζος (Φουρλής): Η συμφωνία και το δια ταύτα

Ως ένα κείμενο «καλών προθέσεων» που μένει να δούμε πως θα μετουσιωθεί σε πράξη χαρακτηρίζουν στελέχη της διοίκησης του ομίλου Φουρλή ΦΡΛΚ +6,85%, την λίστα των μεταρρυθμίσεων που έγινε τελικώς η δεσμευτική βάση συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

«Το «δια ταύτα» είναι ότι χρειαζόμασταν χρήματα», αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής και treasurer του ομίλου, κ. Γ. Αλεβίζος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης με την Ε.Ε.

Ο ίδιος θεωρεί ως προτεραιότητα την αποκατάσταση λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να απαγκιστρωθεί και να αρχίσει «να κάνει τη δουλειά του», να χορηγεί και να υπηρετεί την πραγματική οικονομία. Εκτιμά ότι θα πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε εκκρεμότητες, όπως η ρύθμιση των επισφαλών δανείων, αλλά και στις επιβαρυντικές παρεμβάσεις του κράτους που αντλεί ρευστότητα από το σύστημα.

Κ. Ροζακέας (Σαράντης): Στη σωστή κατεύθυνση η λίστα

Ο CFO του ομίλου Σαράντη, κ. Κ. Ροζακέας, εκτιμά ότι «σπαταλήθηκε πολιτικό κεφάλαιο» έως ότου η κυβέρνηση προσαρμόσει τη στρατηγική της όσον αφορά της συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά θεωρεί ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων «κινείται στο σύνολο της προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στέκεται τόσο σε ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία, όσο και στις υποσχέσεις για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητη.

Σημειώνει ωστόσο ότι τόσο έως τον Απρίλιο -οπότε τα μέτρα θα ποσοτικοποιηθούν- όσο και έως τον Ιούνιο -οπότε θα αξιολογηθούν- υπάρχει κενό όσον αφορά τη χρηματοδότηση του κράτους και μένει να φανεί πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η αναγκαιότητα.

Μ. Δαμιανάκης (Κρητών Αρτος): Θα αποκατασταθεί η σταθερότητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος κ. Μανόλης Δαμιανάκης δηλώνει στο Euro2day.gr «αρκετά αισιόδοξος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», συμπληρώνοντας: «Από τη στιγμή που ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, πιστεύω πως θα αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας και πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους θα αποφασίσουν μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, στην τόνωση των επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.

Βέβαια, υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα: Πρώτον, το δημόσιο χρέος να καταστεί βιώσιμο μέσα από σειρά παρεμβάσεων (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, ή και ακόμη και κάποια μείωση ονομαστικής αξίας) και δεύτερον, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Δεν μπορεί να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και δεν μπορεί οι ελληνικές εταιρείες είτε να μην μπορούν να δανείζονται, είτε να επιβαρύνονται με επιτόκια 7% και 8%, όταν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιβαρύνονται με 3%».

Θ. Μωραϊτάκης (Nuntius): Μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη Μωραϊτάκη, συνιδιοκτήτη της Nuntius Χρηματιστηριακής, «οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μόνο εφ’ όσον η οικονομία γυρίσει στην ανάπτυξη και τα μέτρα που φαίνεται ότι θα ληφθούν, νομίζω ότι οδηγούν σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης».

Ν. Βασιλείου (ΕΒΕΑ): Καλώς ήλθατε στην πραγματικότητα

Θετικά χαρακτηρίζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που απέστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΑ και συνιδιοκτήτης της Bright κ. Νίκος Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr, ο κ. Βασιλείου χαρακτηρίζει αρκετά θετικά τα μέτρα και εκτιμά ότι αν ακολουθηθεί η ίδια πολιτική και σωφροσύνη, όπως έγινε τώρα, η χώρα θα πάει καλά. Ο ίδιος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα ισχυρό μάθημα πως πρέπει να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «καλώς ήλθε στην πραγματικότητα».

Αναφορικά με την αγορά, ο κ. Βασιλείου επισημαίνει ότι είναι σε κατάσταση αναμονής και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει ακούσει παρά πολλά, τα οποία τελικά δεν έγιναν. «Τα ωραία λόγια δεν πείθουν κανένα» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα. Ακόμη και το σημειωτόν είναι καλό. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που ακόμη αναπνέουν, ας μην τους βγάλουμε το σωληνάκι».

Κ. Λουφάκης (ΣΕΒΕ): Χαιρετίζω τον πραγματισμό που φαίνεται να υπάρχει

Ανάσα για την πραγματική οικονομία χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος χαιρετίζει με δηλώσεις του στο Euro2day.gr τον πραγματισμό που φαίνεται να υπάρχει πλέον στην ελληνική Κυβέρνηση.

Ο ίδιος ελπίζει ότι στους τέσσερις μήνες αυτής της μεταβατικής περιόδου κάποια από τα πράγματα που η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί θα αρχίσουν να γίνονται. Για τον ίδιο κομβικό σημείο είναι η πάταξη της διαφθοράς, αλλά και η προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ως μια εξ αυτών είναι η αξιοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με διεθνή πάροχο. Σύμφωνα με τον κ. Λουφάκη αυτή η μεταρρύθμιση, της μερικής όχι της ολικής παραχώρησης, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία και δη για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου