Ρεπορτάζ

Εγινε εκτενής ενημέρωση για τα προβλήματα των Δικαστηρίων

Ενημέρωση «εφ’ όλης της ύλης» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στη Ρόδο έκαναν χθες στην Αρεοπαγίτη Επιθεωρήτρια της ΣΤ’ Δικαστικής Περιφέρειας κ. Στυλιανή Γιαννούκου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Αρχικά στάθηκαν στα κτηριακά προβλήματα του δικαστικού μεγάρου και στην ελλιπή αστυνομική του φύλαξη, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο να ληφθεί μέριμνα για την συντήρηση των υποδομών του.
Ζήτησαν επίσης να ληφθεί μέριμνα για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού αλλά και για την τροποποίηση του υπάρχοντος οργανογράμματος, αφού ο αριθμός του υπαλληλικού προσωπικού δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας που έχει συσσωρευθεί κυρίως στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Σ.Ρ. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των δικαστών που υπηρετούν σήμερα στο Πρωτοδικείο Ρόδου, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση της επιθεωρήτριας για την αντιμετώπιση προβλημάτων εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων από 4 δικαστές που υπηρετούσαν παλαιότερα στο νησί.
Σε ό,τι αφορά την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, ζητήθηκε η ενίσχυσή της με Αντεισαγγελείς καθώς και οι τρείς, που υπηρετούν στο νησί, τελούν σε άδεια λοχείας. Μια εκ των Αντεισαγγελέων μάλιστα εκτελεί υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των ακροατηρίων, ενώ καθήκοντα Εισαγγελέων της έδρας εκτελούν για να καλυφθεί το κενό και τακτικοί δικαστές.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στο πρόβλημα που δημιουργεί στη λειτουργία του κτηματολογίου η έλλειψη κτηματολογικού δικαστή.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σαρρής τόνισε ότι η πλήρωση της κενής θέσεως του κτηματολογικού δικαστή αποτελεί πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στο γεγονός ότι υφίστανται δύο διαφορετικές αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση αγωγών του Ελληνικού Δημοσίου για ακίνητα που έχουν υφαρπαγεί με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή του άρθρου 41 του κτηματολογικού κανονισμού.
Από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 37, 38, 39, 41 και 61 του Κτηματολογικού Κανονισμού Ρόδου, σαφώς προκύπτει ότι τόσο η αρχική εγγραφή, όσον και οι μεταγενέστερες αυτής καταχωρίσεις στο κτηματολόγιο, όταν καταστούν αμετάκλητες αποτελούν πλήρη απόδειξη ότι το δικαίωμα ανήκει σ` εκείνους, επ’ ονόματι των οποίων έγιναν αυτές, έναντι πάντων, λόγω της δημοσίας πίστης των κτηματολογικών εγγραφών και της όλης εννοίας του προορισμού του θεσμού του κτηματολογίου.
Η διάταξη του αρ. 41, ορίζει, ότι οι αγωγές δεν μπορούν να βλάψουν τους τρίτους, οι οποίοι απέκτησαν το ακίνητο ή δικαιώματα επ` αυτού από επαχθή αιτία και με καλή πίστη με βάση τα δεδομένα της κτηματολογικής εγγραφής που υπήρχε πριν από την έγερση και καταχώριση της αγωγής.
Με την διάταξη αυτή καθιερώνεται η ισχύουσα παράλληλα με το τεκμήριο ακρίβειας των κτηματολογικών εγγραφών αρχή της δημόσιας πίστης του κτηματολογικού βιβλίου, η εγγραφή στο οποίο, τόσο η αρχική όσο και οι μεταγενέστερες δημιουργούν τεκμήριο έναντι όλων ότι ο τρίτος που έχει συναλλαγεί καλόπιστα και με επαχθή αιτία απέκτησε πραγματικά το φερόμενο στο κτηματολογικό βιβλίο, με βάση τα δεδομένα της προϋπάρχουσας εγγραφής, ως αποκτηθέν δικαίωμα και συνεπώς κατ` εκείνου που απέκτησε εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου κατά τα ανωτέρω.
Η Αρεοπαγίτης επιλήφθηκε στο μεταξύ προσωπικά δύο προκαταρκτικών εξετάσεων που αφορούν ισάριθμες αναφορές σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης από δύο πολίτες.
Η μια περίπτωση αφορά αντιδικία συνταξιούχου αστυνομικού με δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτη για τον χαρακτηρισμό ακινήτου και καταγγελίες για εκχέρσωση αυτού και η δεύτερη για την αντιμετώπιση μηνυτήριας αναφοράς καθηγητή σε βάρος συναδέλφων του, που συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων για τον ορισμό διευθυντών σχολικών μονάδων.

Η επιθεώρηση των δικαστηρίων θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2015.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου