Ρεπορτάζ

Σαφείς απαντήσεις από τον εκκαθαριστή της «Ρόδων Α.Ε.»

Απαντήσεις «εφ’ όλης της ύλης» στον εκκαθαριστή της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΩΝ ΑΕ έδωσε με εξώδικη απάντησή του ο λογιστής της, στον οποίο έχει δοθεί από την Εισαγγελία προθεσμία μέχρι την 15η Μαρτίου 2014 για να παραδώσει υπογεγραμμένες καταστάσεις του έτους 2010, υποβληθείσες δηλώσεις (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ) και εκτύπωση όλων των απαιτούμενων θεωρημένων βιβλίων και στοιχείων, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης του ισολογισμού εκκαθάρισης.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, ο εκκαθαριστής της επιχείρησης, δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Μαραβέλιας, ενημέρωσε με εξώδικο τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο, ότι η διαδικασία εκκαθάρισης κωλυσιεργεί με υπαιτιότητα λογιστή, που απασχολούσε η επιχείρηση, με αποτέλεσμα να κληθεί για εξηγήσεις και συστάσεις.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο για τη λύση και εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης, πριν την υλοποίησή της, έπρεπε να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος ωστόσο δεν προχώρησε.

Από εκεί και πέρα απαγορεύεται η δημοσίευση ισολογισμού εκκαθάρισης της επιχείρησης από τη στιγμή που εκκρεμεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ ισολογισμών δύο προηγούμενων χρήσεων αλλά και η αποπληρωμή έργου, που είχε ανατεθεί σε εταιρεία Ορκωτών Λογιστών.

Στην εξώδικη απάντησή του ο λογιστής καθιστά σαφές ότι η συνεργασία του με την εταιρεία έληξε στις 31-12-2010. Τα δε καθήκοντά του, ως εξωτερικού συνεργάτη, ήταν συμβουλευτικά, συμπράττοντας μαζί με τους υπαλλήλους λογιστές της εταιρείας και στην σύνταξη των οικονομικών καταστάσεών της.

Μέχρι και την παραπάνω ημερομηνία η εταιρεία είχε μόνιμο λογιστήριο με υπαλληλικό προσωπικό επιφορτισμένο με όλες τις εργασίες του λογιστηρίου.
Σε ό,τι αφορά απόδειξη που εξέδωσε αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσέφερε έως 31-12-2010 και η περιγραφή για εργασίες σύνταξης οικονομικών καταστάσεων αφορά την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2009 οι οποίες έγιναν εντός του 2010 και όχι την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων της 31-12-2010, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο εξώδικο.

Οι εργασίες σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2010 θα εγένοντο εντός του πρώτου τετραμήνου του 2011, όπως ορίζει ο νόμος.
Αρχές Δεκεμβρίου 2013 του ζητήθηκε εξάλλου προφορικά από τον εκκαθαριστή να φροντίσει για τη σύνταξη των καταστάσεων χρήσεως 2010.
Του υποσχέθηκε ότι θα το κάνει δωρεάν χωρίς καμία άλλη χρέωση της εταιρείας, τον παρακάλεσε όμως επειδή μέχρι σήμερα παραμένει απλήρωτος για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, να φροντίσει κι αυτός να του καταβάλλει τουλάχιστο ένα μέρος της απαίτησής του, μόλις ολοκληρώσει την παραπάνω εργασία.

Κατά την διάρκεια της μέχρι σήμερα προσπάθειάς του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα δεδομένου ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε και δεν κατέστη δυνατόν να βοηθηθεί στο έργο του από τους μέχρι την 31-12-2010 υπαλλήλους – λογιστές της εταιρείας.
Τονίζει ότι η εταιρεία του οφείλει το ποσό των 12.524,95 ευρώ για υπηρεσίες του ενώ του παρακράτησε φόρο αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών για τις χρήσεις 2009-2010 και επειδή δεν τον έχει αποδώσει στην ΔΟΥ δεν του χορήγησε βεβαίωση παρακράτησης φόρου. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 2.236,57 για κάθε χρήση.
Για τα παραπάνω ποσά έχει καταβάλει και τον ΦΠΑ και τον αναλογούν φόρο εισοδήματος χωρίς μέχρι σήμερα να τους έχει εισπράξει.

Καθιστά σαφές ότι οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της ΡΟΔΩΝ ΑΕ δεν έχουν υποβληθεί και δεν μπορούν να υποβληθούν διότι δεν είχαν συνταχθεί οι οικονομικές καταστάσεις όσον αφορά τη δήλωση εισοδήματος, η δε οριστική δήλωση ΦΠΑ δεν είχε υποβληθεί τότε διότι ήταν χρεωστική.

Οι εκτυπώσεις των Ισοζυγίων έως και 31-12-2010 έχουν γίνει εκτός του ισοζυγίου οριστικών εγγραφών για το οποίο απαιτείται η σύνταξη του Ισολογισμού 31-12-2010 και φυσικά η εκτύπωση του Ισολογισμού 31-12-2010 θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου