Ρεπορτάζ

Συνεχίζεται ο αγώνας για τους απολυμένους της ΔΕΥΑΡ

Προσφυγή, που ως στόχο έχει την ακύρωση της απόφασης που ελήφθη για να απολυθούν από τη ΔΕΥΑΡ οι 61 εργαζόμενοι, που μετατέθηκαν από την πρώην ΔΕΥΑΙ ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Σε συνέντευξη τύπου χθες, στο Εργατικό Κέντρο, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζόμενων της πρώην ΔΕΥΑΙ εξήγησε πως υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Τόνισε πως έχει κατατεθεί στο δήμαρχο από την περασμένη Παρασκευή η αίτηση θεραπείας για την έκθεση του ΑΣΕΠ.

Η επόμενη κίνηση, όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος, είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής για να μην έχει ισχύ η απόφαση για τις απολύσεις.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος των εργαζόμενων κ. Κική Πάττα, δήλωσε, πως η κοινωνία θα πρέπει έμπρακτα να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους αυτούς που έμειναν μέσα σε μια νύχτα χωρίς εργασία. Υπήρξαν και άλλοι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ. «Έχει κατανοήσει η Ροδιακή κοινωνία ότι έχουμε μείνει χωρίς ψωμί;», φώναξαν κάποιοι αγανακτισμένοι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ.

«Είμαστε εκείνοι που με τις συνθήκες τις οποίες γνωρίζετε όλοι απολυθήκαμε σε ένα βράδυ. Ζητάμε τη στήριξη του Ροδιακού λαού. Πιστεύουμε πως αυτό που έγινε με εμάς είναι η αρχή και για τους υπόλοιπους. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι νιώσαμε με την απόφαση. Θέλουμε τη συμπαράσταση όλων. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Δεν ήμασταν ποτέ παράνομοι. Προσφέραμε τις υπηρεσίες μας στην επιχείρηση. Δεν μας αξίζει ο τίτλος των παράνομων ή των ανθρώπων-ποντικών που τρυπώσαμε στην υπηρεσία», δήλωσε η κ. Κική Πάττα και πρόσθεσε πως η στήριξη της Ροδιακής Κοινωνίας θα πρέπει να είναι έμπρακτη.
«Δέθηκα με τους ανθρώπους αυτούς ,όπως και με άλλους, που είχαν ανάλογο πρόβλημα. Είναι θλιβερό να δέχονται σκληρούς χαρακτηρισμούς από μια κυβέρνηση ανάλγητη. Λυπάμαι που συνηγορούν με τους χαρακτηρισμούς αυτούς και τα Αθηναικά ΜΜΕ.

Στον τόπο μας η δημοσιογραφία έχει πιο ανθρώπινα και αντικειμενικά χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο δηλαδή την προσφορά των συγκεκριμένων εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος και πρόσθεσε πως έχει κατατεθεί αίτηση θεραπείας για την έκθεση του ΑΣΕΠ στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά από την περασμένη Παρασκευή (σχετικά έχει γράψει η «δ»).

«Την αίτηση θεραπείας την δώσαμε στον δήμαρχο την Παρασκευή με την παράκληση να την υιοθετήσει και να την καταθέσει στο ΑΣΕΠ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια κίνηση και δεν γνωρίζουμε αν έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Μπήκαμε σε αγώνα δρόμου από την περασμένη Τετάρτη. Δεν είναι εύκολο να κτυπηθεί νομικά η έκθεση ελέγχου του ΑΣΕΠ την οποία έχει αναγάγει σε βίβλο ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς. Υπάρχει, όμως, θυμίζω και η πολιτική θέση στο εκάστοτε θέμα, που ξεπερνά τα όρια του νόμου», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.

«Υπάρχει και η πολιτική θέση που ξεπερνά τα όρια του νόμου ιδίως όταν υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προσελήφθησαν για να καλύψουν ένα τεράστιο έργο. Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που απαιτεί ο νόμος και συγκεκριμένα το ΠΔ Παυλόπουλου. Ήταν απαραίτητοι για να εκτελεστεί ένα έργο που κόστισε 12 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε πως η πρώην ΔΕΥΑΙ κατέβαλε και 4.000.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΡ και δημιούργησε και ρευστότητα. Οι άνθρωποι που έκαναν όλα αυτά πράξη είναι εδώ. Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προσφυγή με στόχο την ακύρωση της απόφασης του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.

«Οι απολύσεις προσέθεσαν ένα τεράστιο βάρος σε μια μάχη που ήταν ήδη δύσκολη. Ο αγώνας αυτός, αν και δύσκολος, μπορεί να καταλήξει σε νίκη με τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Δεν διαφέρει και από άλλες προσπάθειες που έγιναν. Χθες είδα τη ζημιά που είχε προκληθεί στο αποχετευτικό στις Κάτω Πέτρες. Αυτό δείχνει πως θα προκύψουν προβλήματα.

Ελπίζω και εύχομαι να μην γίνουν και άλλα. Φοβούμαι πως τα επόμενα κακά έρχονται και θα είναι άσχημα για τον τόπο και την κοινωνία. Θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι και εξειδικευμένοι στην εργασία τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Δήμος Ρόδου προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις. Το σωστότερο θα ήταν να επικυρωθεί η μεταφορά τους στη ΔΕΥΑΡ», τόνισε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως είναι βασικό στοιχείο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

«Αν η εξουσία δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το στοιχείο είναι κρίμα για την πολιτική και αυτούς που την ασκούν. Πέρα από τις ενέργειες που έχουμε κάνει δηλαδή την αίτηση θεραπείας, που ζητούμε από το δήμαρχο να την καταθέσει στο ΑΣΕΠ, σειρά έχει η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με τη συνεργασία όλου του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ», τόνισε ο κ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ σε «Τριαντενούς» και μη.

«Οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και θα δώσουν τη μάχη. Η επόμενη κίνηση μας είναι να μας δώσουν τα έγγραφα της απόλυσης για να προχωρήσουμε και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής. Είμαστε έτοιμοι να προσβάλουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών», τόνισε ο κ. Μ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως το Εφετείο Αθηνών δεν είχε την αρμοδιότητα να προβεί στην έκδοση αποφάσεως.

«Υπάρχουν ακόμη μαχητά στοιχεία για τα οποία θα παλέψουμε. Θέλουμε δίπλα μας τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ σε όλες τις νομικές ενέργειες που θα κάνουμε. Η κοινωνία της Ρόδου πρέπει να είναι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Αν φύγουν από την επιχείρηση το κενό που θα αφήσουν δεν θα είναι δυνατό να καλυφθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Μ. Κόκκινος, που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για το γεγονός ότι για να κατατεθεί μια τροπολογία στη Βουλή θα πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

«Το γεγονός ότι κατατέθηκε η τροπολογία δεν σημαίνει πως θα συζητηθεί. Θα αναφερθώ στην καλή παρουσία του βουλευτή κ. Β. Υψλάντη, που στήριξε τη θέση και τα αιτήματά μας με πολύ καλό τρόπο», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

Οι εργαζόμενοι ελπίζουν να ληφθεί μια θετική απόφαση, σήμερα ενδεχομένως, από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.

«Δεν ήμασταν ποτέ παράνομοι. Εμείς είμαστε η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Στο τέλος θα κλείσει η ΔΕΥΑΡ. Το νερό είναι πάγιο αγαθό για όλους. Δεν θέλουμε να χάσει κανείς τη δουλειά του», δήλωσε ο κ. Μ. Κόκκινος και πρόσθεσε πως στη ΔΕΥΑΙ είχε γίνει με τις διαδικασίες που ίσχυαν τότε η μετατροπή των συμβάσεων των εργαζόμενων.

«Δεν είναι δυνατό να γνώριζαν τα προβλήματα. Και σε άλλες περιπτώσεις υπήρχε ανάλογο πρόβλημα αλλά στο τέλος προέκυψαν θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση στη χώρα. Εναπόκειται στην κρίση των δικαστών να αποδεχθούν πως οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Νομικά έχουμε δίκιο. Διαδικαστικά μπορεί να έγιναν λάθη. Κρατώ το ό,τι η μεταφορά των εργαζόμενων έγινε νόμιμα και η εργασιακή σχέση έχει καταστεί αορίστου χρόνου», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.

«Δεν ενημερωνόμασταν γιατί κοιτάγαμε μόνο τη δουλειά και το μεροκάματο μας. Γιατί δεν ήρθε από την αρχή ο δήμαρχος να μας πει ότι δεν μπορεί να μας προσλάβει;. Μας ρωτούν αν έχουμε γάλα στο ψυγείο μας; Εσείς πιστεύετε πως τόσο καιρό ήμασταν ανίκανοι και άχρηστοι;», τόνισαν σε έντονο ύφος οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ.

«Μην ξεχνάτε πως ζούμε στην Ελλάδα που το 80% των πολιτών λειτουργούσε σαν πελάτες. Αν δεν είχαμε εκλογές θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση τώρα;Κάτι σιγοψυθιριζόταν. Από το Νοέμβριο είχε γίνει πιο έντονο το πρόβλημα», τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου