ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εισαγγελική έρευνα για το Συμιακό γαριδάκι!

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
Συμιακό Γαριδάκι

Σε πλήρη εξέλιξη βρί­σκε­ται έρευνα της Εισαγ­γε­λίας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου για τη δια­πί­στωση τυχόν τελέ­σεως ποινικά κολά­σι­μων πράξεων από αρμό­διους του Τμή­μα­τος Αλιείας της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από καταγ­γε­λία ενός επαγ­γελ­μα­τία αλιέα από την Κάρπαθο, που απο­δί­δει ευθύνες για κατάρ­ρευση των ιχθυο­α­πο­θε­μά­των!

Η μικρή αυτή γαρίδα (επι­στη­μο­νικά Plesionika narval) μοιάζει με γόνο. Δεν μεγα­λώ­νει σχεδόν καθόλου, δια­τη­ρεί μήκος μόλις 4-7 εκα­το­στών, κι αυτό ακέφαλη. Είναι ραβδωτή, κατα­κόκ­κινη, έχει μακρύ ρύγχος και γεύση που ελαφρώς γλυ­κί­ζει. Παγκο­σμίως, το είδος αυτό πραγ­μα­το­ποιεί επο­χι­κές μετα­να­στεύ­σεις.

Ζει σε λασπο-αμμώδη και σκληρά υπο­στρώ­ματα στην υφα­λο­κρη­πίδα, ενώ εμφα­νί­ζε­ται και σε υπο­βρύ­χιες σπηλιές. Απα­ντά­ται στον Ινδικό, τον Ανα­το­λικό Ατλα­ντικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην πιο βόρεια κατα­νομή του, προτιμά διά­φο­ρες περιο­χές σε Δυτική, Κεντρική και Ανα­το­λική Μεσό­γειο, σε βάθη από 4 έως 910 μέτρα.

Στην Ελλάδα αφθονεί στα παράλια της Σύμης, ειδικά στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή από το Σεσκλί μέχρι τον Αη-Μιλιανό, αλλά και στην Κάρπαθο και στο Καστε­λό­ριζο, όπου προτιμά τα πετρώδη μέρη – τις τρα­γά­νες όπως τα λένε οι ντόπιοι αλιείς – σε βάθη από 2 ως 200 μέτρα. Γεννά όλον τον χρόνο αυγά, οπότε δεν υπάρχει περί­πτωση έλλει­ψής του.

Με δόλωμά τους το ζυμάρι, οι Συμια­κοί ψαράδες, συνο­λικά καμιά δεκα­πε­ντα­ριά καΐκια, χρη­σι­μο­ποιούν δικής τους επι­νό­η­σης γαρι­δό­κιουρ­τους (είδος ιχθυο­πα­γί­δας), που ρίχνουν κατά εκα­το­ντά­δες στη θάλασσα, για το ψάρεμά του από τον Απρίλιο ως τον Οκτώ­βριο.

Ο καταγ­γέλ­λων, κάτοι­κος Μεσο­χω­ρίου Καρ­πά­θου, ασχο­λεί­ται επαγ­γελ­μα­τικά με την μικρής κλί­μα­κας, παρά­κτια αλιεία, ιδίως τους καλο­και­ρι­νούς μήνες.

Στην αναφορά του τονίζει, τα εξής:

“Στην Ελλάδα η μικρής κλί­μα­κας παρά­κτια αλιεία, συνιστά δρα­στη­ριό­τητα θεμε­λιώ­δους κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κής σημα­σίας για τις νησιω­τι­κές και παρά­κτιες περιο­χές.

Παρόλο που οι θάλασ­σές μας χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από πλούσια βιο­ποι­κι­λό­τητα και ιχθυα­πο­θέ­ματα, η χώρα μας πρω­το­στα­τεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις παρά­νο­μες, κατα­στρε­πτι­κές και ανε­ξέ­λεγ­κτες αλιευ­τι­κές πρα­κτι­κές και το ισχύον νομικό πλαίσιο δια­χεί­ρι­σης της αλιείας είναι ιδιαί­τερα ελλιπές και επι­τρέ­πει την υπε­ρα­λί­ευση. Κύρια αιτία που οδηγεί στην κατάρ­ρευση των ινθυα­πο­θε­μά­των απο­τε­λεί n ανυ­παρ­ξία κάθε είδους προ­στα­σίας των βιο­τό­πων τους.

Με την παρούσα αίτησή μου, θέλω να ενη­με­ρωθώ, αν επι­τρέ­πε­ται και υπό ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, η αλίευση και εμπορία του συμια­κού γαρι­δα­κιού (επι­στη­μο­νικά Plesionika narval) και να καταγ­γείλω παράλ­ληλα την παρά­νομη πρα­κτική συνά­δελ­φων μου, που οδηγεί στην κατάρ­ρευση των ιχθυα­πο­θε­μά­των και την ανυ­παρ­ξία οποιου­δή­ποτε ελέγχου από την Επο­πτεία Αλιείας της Περι­φέ­ρειας Δωδε­κα­νή­σου,

Ειδι­κό­τερα πολλοί συνά­δελ­φοί μου, χρη­σι­μο­ποιούν για την αλίευση του ως άνω είδους, τρο­πο­ποι­η­μέ­νες ιχθυο­πα­γί­δες, ήτοι ιχθυο­πα­γί­δες, είτε με δίχτυ είτε με μεταλ­λικό πλέγμα, στις οποίες το άνοιγμα του ματιού του διχτύου, είναι ελά­χι­στο έως μηδε­νικό, με σκοπό να παγι­δεύ­ουν το κόκκινο, μικρό «γαρι­δάκι» το οποίο απο­τε­λεί σημα­ντικό κρίκο στην δια­τρο­φική αλυσίδα των θαλασ­σών μας και τον γόνο του και του οποίου ο κεφα­λο­θώ­ρα­κας είναι κατά κανόνα μικρό­τε­ρος των 2 εκα­το­στών.

Επίσης συνέ­πεια του περιο­ρι­σμού του και της κατα­στρο­φής της τρο­φι­κής αλυ­σί­δας, είναι η κατα­στροφή των διχτύων των αλιέων, από μεγα­λύ­τερα κοίτη, όπως πχ δελ­φί­νια, τα οποία ανα­ζη­τούν τροφή.

Συνέ­πεια της ως άνω πρα­κτι­κής, είναι η εξα­φά­νιση του πλη­θυ­σμού του, η κατάρ­ρευση των ιχθυα­πο­θε­μά­των στην περιοχή μας και κατ επέ­κταση η επαγ­γελ­μα­τική μου ζημία. Αν μάλιστα δια­δο­θεί η ως άνω πρα­κτική και γίνει ευρεία χρήση της, η κατα­στροφή, τόσο του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, όσο και η οικο­νο­μική κατα­στροφή των επαγ­γελ­μα­τιών αλιέων, είναι ολο­κλη­ρω­τική.

Με την παρούσα, σας καταγ­γέλλω την ως άνω παρά­νομη και βλα­πτική πρα­κτική, παρα­καλώ όπως ενερ­γή­σετε τα νόμιμα και να μου απα­ντή­σετε εγγρά­φως, αν επι­τρέ­πε­ται και υπό ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, η αλίευση και εμπορία του συμια­κού γαρι­δα­κιού (επι­στη­μο­νικά Plesionika narval).

Παράλ­ληλα σας δηλώνω ότι είμαι δια­θέ­σι­μος να σας επι­δείξω, με δικά μου μέσα, την αλήθεια του περιε­χο­μέ­νου της παρού­σας ανα­φο­ράς μου”.

Το Τμήμα Αλιείας απά­ντησε σε προη­γού­μενη καταγ­γε­λία του, το έτος 2012 ως εξής:

“1.- Για το συγκε­κρι­μένο υδρόβιο οργα­νι­σμό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομο­θε­τικό πλαίσιο-διάταξη, που να καθο­ρί­ζει τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την αλιεία του, από επαγ­γελ­μα­τικό αλιευ­τικό σκάφος. Η επαγ­γελ­μα­τική αλιεία διε­νερ­γεί­ται στο πλαίσιο του Β.Δ/τος 666/66 των ειδικών δια­τά­ξεων για την χρήση ορι­σμέ­νων αλιευ­τι­κών εργα­λείων και μεθόδων αλιείας. Σύμφωνα με αυτό το νομο­θε­τικό πλαίσιο, η επαγ­γελ­μα­τική αλιεία διε­νερ­γεί­ται μόνον από αλιευ­τικό σκάφος το οποίο δια­θέ­τει επαγ­γελ­μα­τική άδεια αλιείας και στην οποία ανα­γρά­φε­ται το αλιευ­τικό εργα­λείο (ένα ή περισ­σό­τερα), που επι­τρέ­πε­ται να χρη­σι­μο­ποιού­νται από το σκάφος. Αλιευ­τικό εργα­λείο θεω­ρεί­ται κάθε μέσο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την εμπλοκή -σύλληψη-συλλογή υδρο­βίων οργα­νι­σμών και την ανά­συρσή τους στο αλιευ­τικό σκάφος .

Συνεπώς επι­τρέ­πε­ται από τα αλιευ­τικά σκάφη η αλιεία -συλλογή υδρο­βίων οργα­νι­σμών (μικρή κόκκινη γαρίδα Plesionika narval) με αλιευ­τικά εργα­λεία (ιχθυο­πα­γί­δες) και μεθό­δους για τα οποία τους έχει χορη­γη­θεί η άδεια (άδεια επαγ­γελ­μα­τι­κής αλιείας σκάφους).

2.- Για το συγκε­κρι­μένο υδρόβιο οργα­νι­σμό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομο­θε­τικό πλαίσιο-διάταξη που να καθο­ρί­ζει τους όρους και τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την εμπορία του. Σύμφωνα με την Εθνική και Κοι­νο­τική νομο­θε­σία, ΑΔ αριθ.7/2009 / Α.Υ.- Α2 3391/2009 (ΦΕΚΒΊ 388/13-7-2009) και Καν(ΕΚ) 1967/2006, για την δια­κί­νηση και εμπορία των καρ­κι­νοει­δών, όπου ανήκουν και οι γαρίδες, ανα­φέ­ρε­ται απα­γό­ρευση μικρού μεγέ­θους καρ­κι­νοει­δών (άρθρο 100 της 7/2009 Αγρον Διά­τα­ξης) μόνο για το είδος « Γάμπαρη » (Parapenaeus longerostris) με κεφα­λο­θώ­ρακα μέχρι και δύο εκα­το­στά.

3.- Επι­πλέον και όπως σας είναι γνωστό από την συνερ­γα­σία μας, το τελευ­ταίο χρονικό διά­στημα, τον έλεγχο και την αστυ­νό­μευση της επαγ­γελ­μα­τι­κής αλιείας διε­νερ­γεί η κατά τόπους Λιμε­νική Αρχή”.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 5 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. voglis

    αρα και εσυ εισαι συναυτουργος-εξολοθρευτης για το γαριδακι…
    ντροπη και αισχος ! καταστρεφετε τον πλανητη για το προσωρινο σας κερδος !!!

  2. Γιάννης

    φίλε mogli όπως προείπα παραπάνω είναι συνάδελφος …όταν λέμε κάτι πρέπει να το αποδεικνύουμε με βάσιμες πληροφορίες και να μην αρκούμαστε στα λόγια…και στο συγκεκριμένο είδος δεν έχει γίνει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι είμαστε εξολοθρευτές …

  3. moglis

    μα & για κοντρα μεταξυ ψαραδων να προκειται αυτα που λεει τα στηριζει & ακουγονται βασιμα..μηπως δουλευεις & εσυ αυτην την πατεντα που εξολοθρευει το γαριδακι?
    Δημοκρατικη ευγε για την αναδειξη τετοιων θεματων..η προβολη φερνει την επαγρυπνιση.

  4. η δημοκρατική

    Ευχαριστούμε για τις εύστοχες παρατηρήσεις σου

  5. Γιάννης

    ο συνάδελφος από το μεσοχώρι Καρπάθου την εν λόγω καταγγελία την κάνει για προσωπικούς λογους,οσο αναφορά το συμιακό γαριδάκι(επιστημονικά Plesionika nar val)το μέγεθος του δεν κρίνετε μόνο από την υπεραλίευση αλλά και από το βάθος που το παγιδεύεις, όσο αναφορά την καταστροφή τον διχτυών από τα δελφίνια δεν ευθύνεται μόνο η γαρίδα υπάρχουν παρά πολύ παράγοντες,χρόνια τώρα έχουμε αυτό το προβλημα,δεν έχουν αυξηθεί η επίθεσης τον δελφινιών στα δίκτυα τον ψαράδων,οπότε η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη για παρά πολλές οικογένειες που ζουν από αυτό σε μικρά νησάκια και όχι μόνο.