Ρεπορτάζ

Μίνι – απολογισμός έργου του αντ/ρχη Θ. Σωτρίλλη

Ικανοποιημένος από τον απολογισμό έργου της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται, εμφανίστηκε χτες με δηλώσεις του προς την «δ» ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
«Ο απολογισμός του τμήματος Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι θετικός και θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες και στοιχεία στις 6 Φεβρουαρίου 2018 –μία μέρα πριν την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου όλοι θα παρουσιάσουμε το έργο μας. Κατ’ αρχήν ως προς τους ελέγχους που γίνονται και αφορούν την ποιότητα του νερού, όπου είχε δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στο νησί της Ρόδου, μπορούμε να πούμε ότι ήταν σε ικανοποιητικό αριθμό και αποτελέσματα.
Επιπλέον, έχουμε κάνει και πολλούς εμβολιασμούς σε παιδιά ακόμη και σε όσα παιδιά οι γονείς τους δεν δέχονταν να εμβολιαστούν, λόγω εκείνου του περίφημου ‘κινήματος κατά των εμβολιασμών’. Ευτυχώς, το ξεπεράσαμε.
Σε αυτή την φάση κάνουμε μια προσπάθεια να προμηθευτούμε το αντιδραστήριο της φυματίνης (μαντού) και αν χρειαστεί να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό και κυρίως τα παιδιά. Βρισκόμαστε εν αναμονή από το ΚΕΕΛΠΝΟ διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι οδηγίες ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» όπως τόνισε.
Μάλιστα, ο κ. Σωτρίλλης υπογράμμισε πως επειδή εδώ και χρόνια σημειώθηκε έξαρση του μεταναστευτικού στα νησιά μας, υπήρξε και η ανάλογη ανησυχία για κρούσματα φυματίωσης: «Μέχρι και σήμερα δεν υπήρξαν κρούσματα φυματίωσης από πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από τα νησιά μας. Ούτε βέβαια και σε παιδιά. Ωστόσο οι έλεγχοι δεν σταματούν. Εάν διαπιστωθεί κάτι, αναλαμβάνουν οι παιδίατροι και οι κατά τόπους πνευμονολόγοι να φροντίσουν για την αποθεραπεία τους ή να προωθήσουν τα παιδιά σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας για ειδική θεραπεία».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ανέφερε πάντως, πως όλα αυτά τα χρόνια εμφανίσθηκαν (λόγω του μεταναστευτικού κύματος) μόνον μερικές περιπτώσεις «ψωρίασης» -η οποία δεν είναι μεταδοτική και έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς και μάλιστα σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Ρόδου κα Άννα Ζωάννου.
Όσον αφορά τους ελέγχους για την ποιότητα του νερού, ο κ. Σωτρίλλης υπογράμμισε πως επικεντρώνονται στα αποχετευτικά συστήματα και στους βιολογικούς των ξενοδοχείων, στις πισίνες, στις δεξαμενές όπου υπάρχουν (σε ξενοδοχεία, καταλύματα, συλλόγους, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.)
«Μεγάλη προσοχή δίνουμε επίσης, στον έλεγχο των ατόμων που ασχολούνται με την μαζική εστίαση –κάτι που παλαιότερα ήταν υποχρεωτικό, ενώ τώρα έχει γίνει προαιρετικό. Εμείς πηγαίνουμε σε χώρους μαζικής εστίασης και πραγματοποιούμε ελέγχους ακόμη κι αν δεν έχουν αναφερθεί ύποπτα κρούσματα για κάποια ασθένεια» δηλώνει ο κ. Σωτρίλλης.
Ωστόσο οι έλεγχοι από το τμήμα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνεχίζονται και σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΡ, ζητήθηκε η βελτίωση των όρων της ύδρευσης σε όλο το νησί: «Μόνο σε ορισμένα σημεία ύδρευσης της Ρόδου υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα αποτελέσματα ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες, τα οποία όμως τα έχουμε ξεπεράσει. Δεν αφορούν όμως ελέγχους σε σπίτια ή σε οικισμούς, πλατείες κ.λπ. Μόνον στην Μεσαναγρό εντοπίσθηκε μια βρύση στην πλατεία όπου εμφανίσθηκαν αυξημένα ποσοστά σε νιτρικά άλατα, τα οποία όμως δεν είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία. Ενδεχομένως επειδή στην περιοχή υπάρχουν μάντρες με ζώα».
Τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Σωτρίλλη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέκτησε μία νέα επόπτρια Υγείας στο νησί της Κω και έναν κτηνίατρο για το νησί της Καρπάθου, που θα αναλάβουν καθήκοντα μέσα στον επόμενο μήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου