Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΦΚΑ Ρόδου προχώρησαν χθες από την 07.00 ως την 10.00 ώρα, οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη καθαριστριών.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί το μείζον θέμα υγιεινής που βιώνουν όσοι εργάζονται στον ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για καταστάσεις που «δεν έχουν προηγούμενο».
Ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.
Από την αρχή του νέου έτους, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) «ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών».
Όπως δήλωσε χθες στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Ανδρέας Διαμαντής, «η κατάσταση υγιεινής στους χώρους εργασίας είναι άθλια, απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζόμενων, ενώ η αντιμετώπιση και τα σχόλια από το συναλλασσόμενο κοινό κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη συνολική εικόνα του Οργανισμού».
Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα υφίσταται από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και οι υπάλληλοι βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να καθαρίζουν καθημερινά ακόμη και τους χώρους υγιεινής τους οποίους επισκέπτονται εκατοντάδες συναλλασσόμενοι με το ταμείο, ορισμένοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν και θέματα υγείας.
Σημειώνεται ότι το όλο ζήτημα είναι σοβαρότερο στην Ρόδο αφού έχει ανανεωθεί σιωπηρώς η μίσθωση του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται ο ασφαλιστικός φορέας με αποτέλεσμα να πιθανολογείται σφόδρα ότι σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα εγκριθεί η ανάθεση του έργου της καθαριότητας ελλείψει ενεργούς μίσθωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υφίσταται ακόμη οργανόγραμμα που να καταγράφει επακριβώς τις υπηρεσίες, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό.
Το θέμα της καθαριότητας των γραφείων του ΕΦΚΑ τέθηκε από εκπρόσωπο των εργαζομένων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.
Εκεί δόθηκε η απάντηση ότι, έως ότου ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, όλες οι Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ θα λάβουν το ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση.
Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι «αυτό βέβαια δεν συνέβη και στην επόμενη συνεδρίαση όπου ο εκπρόσωπός μας επανέφερε το ζήτημα, έλαβε τη διαβεβαίωση πως αυτό θα συμβεί την εβδομάδα που διανύουμε, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχει γίνει πράξη. Όσο για το διαγωνισμό ειπώθηκε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το Πάσχα… και βλέπουμε»!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ