ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δ. Κρεμαστινός : «Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τρίτο κόμμα, θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κρεμαστινός

«Πι­στεύω ότι το ΠΑΣΟΚ σαν τρίτο κόμμα θα εξα­σφα­λί­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα στη χώρα, όποιο κόμμα και αν έρθει πρώτο στις εκλο­γές. Αυτό ση­μαί­νει πως θα έχου­με κα­λύ­τε­ρες ημέ­ρες και όχι απώ­λειες μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων και υψηλή φο­ρο­λο­γία. Κάνω έκ­κλη­ση προς τους Δω­δε­κα­νη­σί­ους που αμ­φι­τα­λα­ντεύ­ο­νται να στη­ρί­ξουν την προ­σπά­θειά μου για την δη­μιουρ­γία του ογκο­λο­γι­κού ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κού τμή­μα­τος».

Αυτό δη­λώ­νει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στη «δ», που δό­θη­κε την Πα­ρα­σκευή, ο υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ κ. Δη­μή­τρης Κρε­μα­στι­νός με αφορ­μή τις εκλο­γές.

«Το δια­κύ­βευ­μα των εκλο­γών είναι να σχη­μα­τι­στεί μια στα­θε­ρή και αξιό­πι­στη κυ­βέρ­νη­ση που να εμπνέ­ει εμπι­στο­σύ­νη ώστε οι επεν­δυ­τές να υλο­ποι­ή­σουν τα σχέ­δια τους και να αρ­χί­σει η ανά­πτυ­ξη στη χώρα. Δεν πρέ­πει να πα­ρα­σύ­ρε­ται ο κό­σμος και να πι­στεύ­ει πως θα του δώ­σουν χρή­μα­τα από κά­ποιο ανύ­παρ­κτο τα­μείο», το­νί­ζει ο κ. Δη­μή­τρης Κρε­μα­στι­νός.

Σε ερώ­τη­ση αν το ΠΑΣΟΚ θα συ­νερ­γα­στεί με το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο κ. Κρε­μα­στι­νός το­νί­ζει:

«Το ΠΑΣΟΚ θα τον στη­ρί­ξει αρκεί να είναι τρίτο κόμμα. Τότε θα βάλει φρένο στην πο­λυ­φω­νία που έχει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και θα εξα­σφα­λί­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα».

Ο κ. Κρε­μα­στι­νός δη­λώ­νει πως το ΠΑΣΟΚ θα μπο­ρού­σε να είχε εξα­σφα­λί­σει ακόμη με­γα­λύ­τε­ρα πο­σο­στά αν ο κ. Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου δεν προ­χω­ρού­σε στην ίδρυ­ση νέου κόμ­μα­τος.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι συ­γκρο­τη­μέ­νο κόμμα. Δεν το πήρε μαζί του ο κ. Κώ­στας Ση­μί­της, ούτε ο κ. Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου, ούτε ο κ. Ευάγ­γε­λος Βε­νι­ζέ­λος. Το ΠΑΣΟΚ ανή­κει στον ιδρυ­τή του Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου. Εμείς αυτόν πι­στεύ­ου­με και τις αρχές του εκ­προ­σω­πού­με. Για το λόγο αυτό εί­μα­στε στο συ­γκε­κρι­μέ­νο χώρο», το­νί­ζει ο κ. Κρε­μα­στι­νός

Η συ­νέ­ντευ­ξη του κ. Δη­μή­τρη Κρε­μα­στι­νού, ανα­λυ­τι­κά:

• Ποιο είναι το δια­κύ­βευ­μα των εκλο­γών; Πι­στεύ­ε­τε πως έχει γίνει κα­τα­νοη­τό από τους πο­λί­τες;

Το βράδυ της Κυ­ρια­κής θα φανεί αν το έχουν κα­τα­λά­βει οι πο­λί­τες. Το δια­κύ­βευ­μα των εκλο­γών είναι να σχη­μα­τι­στεί μια στα­θε­ρή και αξιό­πι­στη κυ­βέρ­νη­ση που να εμπνέ­ει εμπι­στο­σύ­νη ώστε οι επεν­δυ­τές να υλο­ποι­ή­σουν τα σχέ­διά τους και να αρ­χί­σει η ανά­πτυ­ξη στη χώρα. Χωρίς ανά­πτυ­ξη οι μι­σθοί και οι συ­ντά­ξεις θα πέ­φτουν και οι φόροι θα αυ­ξά­νο­νται. Δεν πρέ­πει να πα­ρα­σύ­ρε­ται ο κό­σμος και να πι­στεύ­ει πως θα του δώ­σουν χρή­μα­τα από κά­ποιο ανύ­παρ­κτο τα­μείο. Πρέ­πει να υπάρ­χει στη χώρα στα­θε­ρή κυ­βέρ­νη­ση.

• Πώς μπο­ρεί να υπάρ­ξει στα­θε­ρή κυ­βέρ­νη­ση;

Αυτό θα γίνει αν δύο κόμ­μα­τα μπο­ρούν να συ­νερ­γα­στούν κατά τέ­τοιο τρόπο ώστε να μην υπάρ­χουν προ­στρι­βές και αντι­θέ­σεις κατά το χρόνο δια­κυ­βέρ­νη­σης της χώρας. Ο κό­σμος θα επι­λέ­ξει το πρώτο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ απέ­δει­ξε ότι μπο­ρεί να στη­ρί­ξει μια κυ­βέρ­νη­ση και να εμπνεύ­σει εμπι­στο­σύ­νη στους επεν­δυ­τές του εξω­τε­ρι­κού. Κα­τη­γο­ρή­θη­κε γιατί στή­ρι­ξε την κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ. Αν στις εκλο­γές του 2012 πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το ΠΑΣΟΚ θα τον στή­ρι­ζε. Θα το έκανε για να μην οδη­γη­θεί η χώρα πάλι σε εκλο­γές κάτι που θα σή­μαι­νε οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή και χρε­ο­κο­πία.

• Αν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι τώρα πρώτο κόμμα τι θα πρά­ξει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ θα τον στη­ρί­ξει αρκεί να είναι τρίτο κόμμα. Οι δη­μο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν κά­ποια στοι­χεία. Σύμ­φω­να με αυτά δυ­να­μι­κή για την τρίτη θέση έχουν η Χρυσή Αυγή, το Πο­τά­μι και το ΠΑΣΟΚ. Κα­νείς δεν θέλει να συ­νερ­γα­στεί όμως με τη Χρυσή Αυγή. Και το συ­γκε­κρι­μέ­νο κόμμα όμως δεν επι­θυ­μεί συ­νερ­γα­σί­ες. Το «Πο­τά­μι» έχει τρεις βα­σι­κές συ­νι­στώ­σες. Από αυτές οι δύο είναι ακραί­ες και δεν μπο­ρούν να στη­ρί­ξουν μια κυ­βέρ­νη­ση. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα τότε θα βάλει φρένο στην πο­λυ­φω­νία που έχει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και θα εξα­σφα­λί­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα.

• Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε δια­σπα­στεί θα διέ­θε­τε πε­ρισ­σό­τε­ρη δυ­να­μι­κή στις εκλο­γές;

Ασφα­λώς θα είχε πιο αυ­ξη­μέ­να πο­σο­στά. Το εί­δα­με αυτό και από τις δη­μο­σκο­πή­σεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι συ­γκρο­τη­μέ­νο κόμμα. Δεν είναι αρ­χη­γι­κό. Δεν το πήρε μαζί του ο κ. Κώ­στας Ση­μί­της, ούτε ο κ. Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου, ούτε ο κ. Ευάγ­γε­λος Βε­νι­ζέ­λος. Το ΠΑΣΟΚ ανή­κει στον ιδρυ­τή του Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου. Εμείς αυτόν πι­στεύ­ου­με και τις αρχές του εκ­προ­σω­πού­με. Για το λόγο αυτό εί­μα­στε στο συ­γκε­κρι­μέ­νο χώρο.

• Πα­ρό­λα αυτά όμως ο κ. Γιώρ­γος Πα­παν­δρέ­ου προ­χώ­ρη­σε στην ίδρυ­ση κόμ­μα­τος.

Έκανα το παν για να τον απο­τρέ­ψω. Δυ­στυ­χώς όμως δεν μας ενη­μέ­ρω­σε για τις απο­φά­σεις του. Δή­λω­σε πως θα σκε­φθεί τις από­ψεις που του εκ­φρά­σα­με. Δεν μας απο­κά­λυ­ψε το όνομα του κόμ­μα­τος, τις αρχές και το πρό­γραμ­μά του. Εγώ δεν θα μπο­ρού­σα να εγκα­τα­λεί­ψω το κόμμα που ίδρυ­σε ο Αν­δρέ­ας Πα­παν­δρέ­ου. Μέσα από το ΠΑΣΟΚ ο κό­σμος με τί­μη­σε ως υπουρ­γό και βου­λευ­τή επί σει­ράν ετών.

• Τι θα γίνει όμως αν και τα δύο κόμ­μα­τα δεν έχουν καλό πο­σο­στό στις εκλο­γές; Θα αρ­χί­σουν οι διε­νέ­ξεις με­τα­ξύ των στε­λε­χών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ;

Δεν φαί­νε­ται κάτι τέ­τοιο. Οι δη­μο­σκο­πή­σεις έδει­ξαν πως το ΠΑΣΟΚ έχει πο­σο­στό με­γα­λύ­τε­ρο του 5%. Αντί­θε­τα η δυ­να­μι­κή του ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ φθά­νει στο 2,5%. Δη­μιουρ­γεί­ται θέμα αν θα μπει στη Βουλή. Το ζή­τη­μα για το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα κα­τα­στεί τρίτο κόμμα. Μι­λά­με για δια­φο­ρε­τι­κά πράγ­μα­τα.

• Τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες ο κό­σμος τρο­μο­κρα­τή­θη­κε και απέ­συ­ρε τα χρή­μα­τα του από τις τρά­πε­ζες. Τι κιν­δύ­νους ελ­λο­χεύ­ει αυτό για την οι­κο­νο­μία;

Αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα του φόβου που καλ­λιέρ­γη­σε η ΝΔ. Κακώς έπρα­ξε κάτι τέ­τοιο. Η Κε­ντρι­κή Ευ­ρω­παϊ­κή Τρά­πε­ζα έχει εγ­γυ­η­θεί για τις κα­τα­θέ­σεις των πο­λι­τών. Ο κό­σμος θα πρέ­πει να φο­βη­θεί, αν γί­νουν λάθη στην κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή. Αν για πα­ρά­δειγ­μα οι έχο­ντες την ευ­θύ­νη δια­κυ­βέρ­νη­σης της χώρας σκί­σουν τα μνη­μό­νια και δεν σε­βα­στούν την ύπαρ­ξη του χρέ­ους τότε θα υπάρ­χει πρό­βλη­μα. Αν γί­νουν οι σω­στές κι­νή­σεις τότε δεν υπάρ­χει λόγος ανη­συ­χί­ας.

• Πώς εί­δα­τε τη στάση που τή­ρη­σαν οι δα­νει­στές της χώρας;

Οι δα­νει­στές θέ­λουν να εξα­σφα­λί­σουν ότι θα πά­ρουν πίσω τα χρή­μα­τά τους. Δεν μπο­ρούν να μας πουν ότι θα τους ξε­πλη­ρώ­σου­με όταν μας βο­λεύ­ει. Δί­νουν χρή­μα­τα και θέ­λουν εξα­σφα­λί­σεις. Για το λόγο αυτό υπε­γρά­φη­σαν και τα μνη­μό­νια.

• Θα είναι δύ­σκο­λες οι επό­με­νες ημέ­ρες για την Ελ­λά­δα;

Αυτό εξαρ­τά­ται από το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών. Αν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν στη­ρι­χθεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά από ένα άλλο αρ­χη­γι­κό κόμμα θα υπάρ­ξουν προ­βλή­μα­τα.

• Ποιες είναι οι δε­σμεύ­σεις σας προς τους Δω­δε­κα­νη­σί­ους;

Έχω απο­δεί­ξει πως κάνω πράξη τις δε­σμεύ­σεις μου. Όσοι πι­στεύ­ουν πως μπορώ να δου­λέ­ψω για να δη­μιουρ­γη­θεί και κυ­ρί­ως να λει­τουρ­γή­σει το ογκο­λο­γι­κό- ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κό τμήμα και να μην τα­λαι­πω­ρού­νται οι ασθε­νείς στην Αθήνα να μου δώ­σουν δύ­να­μη. Το έργο αυτό είναι στό­χος ζωής για μένα. Να σκε­φθούν οι ανα­πο­φά­σι­στοι πως ό,τι έπρα­ξα με το αι­μο­δυ­να­μι­κό θα κάνω και με το ογκο­λο­γι­κό. Όταν τε­λειώ­σει το έργο αυτό δεν βλέπω για ποιο λόγο να είμαι εσαεί υπο­ψή­φιος στα Δω­δε­κά­νη­σα. Ζητώ ψήφο εμπι­στο­σύ­νης για το ογκο­λο­γι­κό- ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κό τμήμα.

• Ποιο το μή­νυ­μα προς τους ψη­φο­φό­ρους;

Πι­στεύω ότι το ΠΑΣΟΚ σαν τρίτο κόμμα θα εξα­σφα­λί­σει τη στα­θε­ρό­τη­τα στη χώρα όποιο κόμμα και αν έρθει πρώτο στις εκλο­γές. Αυτό ση­μαί­νει πως θα έχου­με κα­λύ­τε­ρες ημέ­ρες και όχι απώ­λειες μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων και υψηλή φο­ρο­λο­γία. Κάνω έκ­κλη­ση προς τους Δω­δε­κα­νη­σί­ους που αμ­φι­τα­λα­ντεύ­ο­νται να στη­ρί­ξουν την προ­σπά­θειά μου για την δη­μιουρ­γία του ογκο­λο­γι­κού ακτι­νο­θε­ρα­πευ­τι­κού τμή­μα­τος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.