Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η Νέα Αριστερά, έχει εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή και στην Ευρωβουλή»

«Αυτό που κάνουμε ως Νέα Αριστερά είναι να συμμετέχουμε σε έναν ευρύ πολιτικό διάλογο αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων, με στόχο τον περιορισμό της ανισορροπίας».
Αυτό υπογραμμίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘δημοκρατική, ο βουλευτής Α’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, κ. Νάσος Ηλιόπουλος – από τα πολύ γνωστά στελέχη της Αριστεράς, για την προσφορά του όσο και για την εμπλοκή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, παλαιότερα.
Επίσης μιλάει για τους στόχους της Νέας Αριστεράς, την πρόσφατη δημόσια συζήτηση που σχολιάστηκε πολύ όπου συμμετείχε η Έφη Αχτσιόγλου, τον νέο νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.
• Πρόσφατα αναφέρατε ότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, υπάρχει μια τόσο μεγάλη ‘ανισορροπία’ στο πολιτικό σύστημα. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα;
Μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού προέκυψε μια κατάσταση παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και ισχυρής κυριαρχίας προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουν περάσει από τότε ελάχιστοι μήνες και έχει φανεί ότι αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί σε κάποια σταθερότητα στο κράτος, στην κοινωνία, στην αγορά, στην εκπαίδευση. Αντίθετα βλέπουμε φαινόμενα αλαζονείας που πληθαίνουν καθημερινά από τους κυβερνώντες. Αυτό το βλέπουμε από την εξεταστική για τα Τέμπη και τη συμπεριφορά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εκεί, μέχρι αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την παιδεία, την αδιαφορία για τα ζητήματα της ακρίβειας και τα προβλήματα στέγης. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να σταλεί ένα πολλαπλό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία. Το μήνυμα μπορεί να σταλεί αρχικά στις ευρωεκλογές που έρχονται. Είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν στην Νέα Δημοκρατία ότι ο ελληνικός λαός και τους παρακολουθεί καθημερινά και αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Στην Νέα Αριστερά θα δώσουμε αυτή τη μάχη στους μήνες που έρχονται, ώστε να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να κάνουμε το πρώτο βήμα περιορισμού των συνεπειών αυτής της ανισορροπίας. Μέχρι τότε μηνύματα θα στείλουμε συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις για το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας και δίνοντας μάχη στη Βουλή για θέματα όπως η ακρίβεια ή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ποινικούς κώδικες.
• Η «Νέα Αριστερά» μπορεί να ενώσει ή να δώσει διέξοδο στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο; Τελικά, θα βρεθεί κάποιος απέναντι στον Μητσοτάκη; Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα.
Αυτό που κάνουμε ως Νέα Αριστερά είναι να συμμετέχουμε σε έναν ευρύ πολιτικό διάλογο αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων, με στόχο τον περιορισμό της ανισορροπίας που λέγαμε πριν. Προϋπόθεση πάντα φυσικά θα είναι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν το μοντέλο της συναινετικής αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη μια δημόσια συζήτηση που συζητήθηκε πολύ. Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς σε αυτή τη συζήτηση συμμετείχε η Έφη Αχτσιόγλου.
• Ποια συμπεράσματα πιστεύετε ότι βγήκαν από αυτή την εκδήλωση;
Νομίζω πως κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να υπάρξει μια σύγκλιση απόψεων απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Χρειάζονται χρόνος και πρωτοβουλίες ούτως ώστε μια κοινή αντίδραση σε κάθε θέμα ξεχωριστά να παίρνει κάθε φορά κάποια μορφή. Σίγουρα αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η αναγνώριση της ανάγκης απ’ όλους, αλλά και πολύ περισσότερο η κοινή διάθεση να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος.
• Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι της «Νέας Αριστεράς» στην πορεία προς την ευρωκάλπη και πού έχετε θέσει τον πήχη;
Δεν υπάρχει κάποιος πήχης που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία, αν το θέτετε με τέτοιους όρους. Η Νέα Αριστερά είναι μια νέα πολιτική κίνηση που ακόμα δεν έχει πάρει καν τα χαρακτηριστικά κόμματος. Στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Προφανώς μια πρώτη εκλογική μάχη είναι αυτή των ευρωεκλογών. Προφανώς και στόχος είναι τα μεγαλύτερα δυνατά ποσοστά. Προφανώς αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε φωνή στο ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτά όλα δουλεύουμε συλλογικά είτε μέσα στη Βουλή, είτε συζητώντας με κόσμο σε επαγγελματικούς χώρους και αλλού, είτε υποστηρίζοντας και συνομιλώντας με το φοιτητικό κίνημα.
• Ποιος είναι ο οδικός χάρτης του νεοσύστατου πολιτικού φορέα σε εσωκομματικό επίπεδο; Θα προχωρήσετε σε συνέδριο, εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη κομματικών οργάνων κ.λπ.;
Όπως σας είπα και πριν έχουμε μπροστά μας την Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου θα τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Εκεί είναι που θα χαραχτεί και ο οδικός χάρτης για τη συγκρότηση του νέου κομματικού φορέα με τη συμμετοχή των χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν από την πρώτη ημέρα σε αυτές τις διαδικασίες.
• Είστε αισιόδοξος σχετικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα, για τα ποσοστά της «Νέας Αριστεράς»;
Είμαι αρκετά αισιόδοξος, καθώς όπως σας είπα και πριν ένα κόμμα, η Νέα Αριστερά, το οποίο δεν υφίσταται καν ως κόμμα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα έχει εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή και στην Ευρωβουλή με ανοδικές τάσεις. Αποδεικνύεται ότι καλύπτουμε ένα κενό που υπάρχει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και συνομιλούμε με πολίτες που στα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και με πολίτες που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν την επιλογή της αποχής. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμπορευτούμε και πάλι με όλους αυτούς, ώστε να υπάρχει μέσα και έξω από τη Βουλή μια μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση.
• Την περασμένη εβδομάδα πέρασε στη Βουλή ο πολιτικός γάμος για τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλλου. Η Νέα Αριστερά τάχθηκε υπέρ. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, καθώς ήταν ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο;
Κοιτάξτε, δεν έχουμε παρωπίδες. Το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ζευγαριών ανεξαρτήτως φύλου δεν θα περνούσε χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Ήταν δηλαδή μια υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που η Νέα Δημοκρατία δεν την κατανόησε επαρκώς. Αποδείχθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιεζόμενος από την κριτική για το κράτος δικαίου στη χώρα θέλησε να κάνει μια κίνηση για να περιορίσει την κριτική αυτή που ερχόταν απ’ έξω. Ήταν όμως μια κίνηση που η Νέα Δημοκρατία δεν την πιστεύει πολιτικά και αξιακά. Στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης ήταν αυτονόητο για εμάς ότι θα στηρίζαμε ένα νομοσχέδιο, έστω και λειψό, που ήταν επιθυμία και αίτημα χιλιάδων συνανθρώπων μας.
• Να μιλήσουμε λίγο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον νόμο για τα πανεπιστήμια. Πολλοί στην κυβέρνηση λένε ότι οι καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι αποτέλεσμα αποφάσεων μειοψηφικών. Τι λέτε γι’ αυτό. Πιστεύετε ότι υπάρχει ξανά μεγάλο φοιτητικό κίνημα;
Το έχω ακούσει αυτό που λέτε. Συχνά κυβερνητικοί βουλευτές και υπουργοί μιλάνε για μειοψηφίες μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Όμως, εντέχνως παραβλέπουν ότι όλες οι κινητοποιήσεις γίνονται μετά από πλατιές συνελεύσεις των φοιτητών. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε αυτό από κανέναν. Από εκεί και πέρα οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είναι αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία με έναν αντισυνταγματικό νόμο επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στη χώρα μας, βάζοντας από το παράθυρο αμφιβόλου αξίας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για να το πω πιο απλά, όταν ακούγεται ότι στην Ελλάδα θα έρθει το Χάρβαρντ, η Οξφόδρη και το Κέμπριτζ γελάει ο κόσμος. Τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού όχι μόνο δεν στήνουν παραρτήματα αλλού στον κόσμο, αλλά – το κυριότερο – είναι κρατικά πανεπιστήμια. Να πούμε επίσης πως αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα. Μπροστά σε αυτή την κοροϊδία βλέπουμε όντως να φουντώνει ξανά ένα μεγάλο και πλατύ φοιτητικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό το κίνημα αποτελεί τη μαγιά για τις πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου