Ρεπορτάζ

Ολοι συμφωνούν ότι η εφετινή σεζόν θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών

«Πίστη, συνέπεια, υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά χρειάζεται ο τουρισμός για να πάει μπροστά και να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
Αυτό επισημανθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο ξενοδοχείο «Πλάζα» για την κοπή της πίτας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κκ. Φώτης Χατζηδιάκος και Λίτσα Φτακλάκη, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Σαββής, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Καμπουράκης, οι αντιπρόεδροι κκ. Αρης Σουλούνιας και Αντα Καραγιάννη, ο Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μ. Παλογιαννίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ. Κατσίβας, η αερολιμενάρχης κ. Κριτσινέλια Ξανθή, ο Διευθυντής του ΕΟΤ κ. Α. Ξάνθης και αρκετοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος αναφέρθηκε στα 50 βραβεία που απονεμήθηκαν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς σε ξενοδοχεία της Ρόδου.
“Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τη χρονιά που μας πέρασε, φιλοξενήσαμε 1.790.506 ξένους επισκέπτες, εισπράξαμε εκατομμύρια ευρώ και αντί να είμαστε ευχαριστημένοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, αγωνιούν και προβληματίζονται. Έχουν δίκιο γιατί πουλήσαμε φθηνά, πουλάμε φθηνά τον παράδεισο που διαθέτουμε. Η Ρόδος παραμένει κλασικός προορισμός για πολλά χρόνια.

Οι καιροί άλλαξαν. Οι πελάτες ψάχνουν κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό. Νέες συναρπαστικές εμπειρίες. Θέλουν κάτι καινούριο, άγνωστο, αυθεντικό. Εμείς μείναμε στο «Ήλιος- Θάλασσα, Αρχαιότητες» και τώρα τελευταία “ALL INCLUSIVE”. Η κρίση, πρέπει να γίνει αφετηρία για αλλαγή και ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας του νησιού από τις πλημμύρες και για την ανάδειξη των θετικών στοιχείων που έχει η Ρόδος. Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και η επέκταση της τουριστικής περιόδου με εμπλουτισμό, της προσφερόμενης τουριστικής εμπειρίας προς τους επισκέπτες, την αναβάθμιση των υποδομών και την προβολή όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού της Ρόδου”, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Ματσίγκος και πρόσθεσε πως η σεζόν του 2014 προβλέπεται να είναι πολύ καλή αρκεί να διατηρηθεί η σταθερότητα και ηρεμία στην Ελλάδα.

“Οι προ-κρατήσεις από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία τρέχουν με ικανοποιητικό αριθμό αύξησης, παράλληλα με την αύξηση των αεροπορικών θέσεων. Από τα σκανδιναβικά κράτη όμως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη ακόμη. Παρόλο που είχαμε μικρή αύξηση κρατήσεων. Από τα άλλα κράτη που οι πωλήσεις ξεκινούν τώρα, έχουμε προγραμματισμό αύξησης αεροπορικών θέσεων προς τη Ρόδο, όπως Ρωσία, Γαλλία, Ισραήλ, Πολωνία. Επιπλέον, έχουμε άνοιγμα νέων αγορών, όπως Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και έξτρα αεροπλάνο από Καζακστάν, ενώ είμαστε σε καλό δρόμο για την αεροπορική σύνδεση Κων/λης-Ρόδου. Επομένως, έχουμε βάλει τις βάσεις για νέα ρεκόρ αφίξεων στο νησί μας. Δεν πρέπει όμως να καθησυχάζουμε ούτε να περιμένουμε μεγάλα ποσοστά αύξησης αφού και πέρσι πήγαμε καλά σε αφίξεις τους πέντε μήνες. Μόνη προϋπόθεση για ικανοποιητική αύξηση αφίξεων και εσόδων, είναι η καλή πληρότητα αρχή και τέλος, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Πρέπει επομένως ο προορισμός να ετοιμαστεί ανάλογα για να υποδεχτούμε τα εκατομμύρια των επισκεπτών”, τόνισε ο κ. Ματσίγκος και πρόσθεσε πως και αυτή τη σεζόν οι φορείς του τουρισμού καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
«Η συνεργασία και η δράση είναι το καλύτερο φάρμακο σε κάθε δύσκολη συγκυρία, στοχεύοντας πάντα στην ποιότητα, η οποία πρέπει να γίνει μονόδρομος στον τουρισμό για να ανταγωνιστούμε τους φθηνότερους προορισμούς, που ολοένα αυξάνονται και για να αυξήσουμε τις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών μας.

Δέσμευση των μελών μας είναι η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στα ξενοδοχεία μας, αλλά όραμα και επιθυμία μας είναι να αναβαθμίσουμε και τις υποδομές εκτός ξενοδοχείων και παράλληλα την βελτίωση παροχής υπηρεσιών. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε όλους τους φορείς σήμερα σε απλό χαιρετισμό και ευχές, αλλά και στην συμμετοχή στην ημερίδα ποιότητας που θα διοργανώσουμε στη Ρόδο τον Φεβρουάριο με σκοπό την παρουσίαση της ποιότητας στον τουρισμό, την καταγραφή των προβλημάτων, όπως κάνουμε και στα ξενοδοχεία μας, προτείνοντας λύσεις και ιδέες. Τότε θα έχουμε τον χρόνο να συζητήσουμε και να δεσμευτούμε όλοι για επίλυση όλων των προβλημάτων του νησιού μας, βελτιώνοντας την εικόνα της Ρόδου! Παράλληλα να εμπλουτίσουμε το “Ηλιος- Θάλασσα – Αρχαιότητες και All Inclusive” με πολλές άλλες εναλλακτικές μορφές, βοηθώντας και προωθώντας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που πρέπει όλοι μαζί να πετύχουμε για το καλό της Ρόδου», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος και πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα οι φορείς του τουρισμού να αλλαξουν πορεία με νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, αλλαγή νοοτροπίας και συνεχή έρευνα, ενημέρωση, προβολή, εκπαίδευση, αύξηση της παραγωγικότητας και εργασίας, βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

“Σήμερα να μιλήσουμε για ευχάριστα νέα, ανταλλάζοντας ευχές, ώστε να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία και χαμόγελο την προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης σεζόν, όχι μόνο σε αφίξεις αλλά και σε ποιότητα, να είστε δε σίγουροι, ότι θα μεταφραστεί και σε αύξηση εσόδων και καλύτερων αποτελεσμάτων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, βάζοντας τα θεμέλια για το ποιοτικό τουριστικό μέλλον της Ρόδου!
Για να πετύχουμε όμως το στόχο μας, θεωρώ ότι χρειάζεται όλοι μαζί να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και να αναδείξουμε τον προορισμό!”, τόνισε ο κ. Ματσίγκος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης που αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται για την αύξηση των αφίξεων. Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν δρομολογηθεί. «Θα συμφωνήσω πως οι προοπτικές για τον εφετινό χρόνο είναι πολύ καλές και πως τα έσοδα μας δεν είναι αυτά που αναμένουμε. Συμφωνώ με την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων. Η χρονιά που πέρασε πήγε πολύ καλά τουριστικά αλλά μας άφησε και πληγές που θα πρέπει να κλείσουν», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. «Πρέπει να κατορθώσουμε να ανατρέψουμε το κλίμα που δημιουργεί η τάση του All Inclusive. Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτό, όπως η πατρίδα από τα μνημόνια», τόνισε.
Ο κ.Μαχαιρίδης έκανε έκκληση να προτιμώνται οι Ροδίτες εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία και την εφετινή σεζόν.

«Θα συμφωνήσω με όσα έχουν αναφερθεί. Θα πρέπει να συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου πως τα έργα έπρεπε να είχαν γίνει τότε που υπήρχαν χρήματα. Δυστυχώς στο νησί μας είχαμε τα προβλήματα χωμένα κάτω από το χαλί. Εστω και αργά σαν Ροδίτες ξυπνήσαμε. Χαίρομαι που η Περιφέρεια διαθέτει πόρους που δεν έχει ο Δήμος που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει βαρύ φορτίο και αντέχει και στέκεται δίπλα στον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Περδίκης.
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε πως τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο δημιουργούν ελπίδες για μια καλή σεζόν.

«Τα μηνύματα που έρχονται στο νησί με διάφορους τρόπους μας αφήνουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο 2014. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι πως θα πρέπει να διαχειριστούμε μια χρονιά που δείχνει πως θα πάει άριστα. Έχω κάποιες επιφυλάξεις αλλά ελπίζω αυτή η πιθανότητα να γίνει βεβαιότητα. Δεν έχουμε δυνατότητα όμως να πάει κάτι στραβά. Η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο ώστε το σενάριο που θεωρούμε δεδομένο να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Α. Καμπουράκης, που αναφέρθηκε και στην σύμβαση εργασίας που διασφαλίζει την εργασία και τις αποδοχές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και μηδενίζει την ανεργία.

«Τα επόμενα τρία χρόνια χαρακτηρίζονται από ασφάλεια για τους βασικούς μας συμμάχους. Να είμαστε ενθαρρυμένοι, να μην δελεαστούμε με ειδικές τιμές, αν είναι αλήθεια όσα ακούμε για τη ζήτηση που έχει ο προορισμός. Ας είμαστε ισχυροί στις διαπραγματεύσεις μας για να αμειφθούμε για όσα αξίζουμε. Δεν θεωρώ πως εργαζόμαστε στα ξενοδοχεία αλλά μοχθούμε για την τοπική και εθνική οικονομία για την τοπική εργασία. Θα εργαστούμε για να σώσουμε την Ελλάδα μας από το κακό σενάριο, που ελπίζω να αφήνουμε σιγά σιγά πίσω μας», τόνισε ο κ. Αντ. Καμπουράκης.
Να γίνουν πράξη οι προβλέψεις για την σεζόν του 2014, ευχήθηκαν ομιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ και μέλος του ΞΕΕ κ. Α. Σουλούνιας και ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ. Κατσίβας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου