ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών της νέας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία «Φίλιππος Ολυμπίτης» στην Κάλυμνο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ

Με την ανα­βάθ­μιση και ενί­σχυση των κοι­νω­νι­κών δομών στα νησιά της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου να απο­τε­λούν πάγια προ­τε­ραιό­τητα με στόχο την κοι­νω­νική συνοχή, ο Περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος υπέ­γραψε την απόφαση  ένταξης της Πράξης «Στέγη Υπο­στη­ρι­ζό­με­νης Δια­βί­ω­σης Ατόμων με Ανα­πη­ρία ΄΄Φίλιππος Ολυ­μπί­τη­ς΄΄ στην Κάλυμνο», στο Πρό­γραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 και στην Προ­τε­ραιό­τητα «Ανθρώ­πινο δυνα­μικό και κοι­νω­νική ένταξη» με συγ­χρη­μα­το­δό­τηση από το Ευρω­παϊκό Κοι­νω­νικό Ταμείο.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός και η συγ­χρη­μα­το­δο­τού­μενη δημόσια δαπάνη του έργου ανέρ­χο­νται σε 1.251.617,50  ευρώ.

Η πράξη αφορά στην  λει­τουρ­γία της νέας Στέγης Υπο­στη­ρι­ζό­με­νης Δια­βί­ω­σης (ΣΥΔ) Ατόμων με Ανα­πη­ρία στην Κάλυμνο με δια­κρι­τικό τίτλο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ», με την κάλυψη των λει­τουρ­γι­κών δαπανών της για την πεντα­ε­τία 2025 – 2029.  Η ΣΥΔ βρί­σκε­ται στην περιοχή του Άργους της Καλύ­μνου και θα λει­τουρ­γή­σει με την ευθύνη του Σωμα­τείου Γονέων και Κηδε­μό­νων Ατόμων με Ανα­πη­ρία Επαρ­χίας Καλύ­μνου «Άγιος Παντε­λε­ή­μων». Πρό­κει­ται για δομή δυνα­μι­κό­τη­τας εννέα (9) Ατόμων Με Νοητική Υστέ­ρηση (ΑΜΝΥ).

Γιώργος Χατζη­μάρ­κος: «Κάθε κοι­νω­νική δομή που εξα­σφα­λί­ζει την λει­τουρ­γία της, είναι ένα ακόμα βήμα στον διαρκή αγώνα για κοι­νω­νική υγεία και συνοχή»

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος δήλωσε σχετικά με την ένταξη της Πράξης:

«Είναι η αγάπη ζητού­μενο των ημερών και αυτή πρέπει να γίνεται παρά­δειγμα, στην πράξη. Είναι η αγάπη στον άνθρωπο και στη συνοχή της κοι­νω­νίας, που απο­τέ­λεσε οδηγό στην απόφαση να κατευ­θύ­νουμε το μεγα­λύ­τερο ποσοστό των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας σε κοι­νω­νι­κές δράσεις. Η εξα­σφά­λιση των λει­τουρ­γι­κών δαπανών της Στέγης Υπο­στη­ρι­ζό­με­νης Δια­βί­ω­σης Ατόμων με Ανα­πη­ρία “Φίλιπ­πος Ολυ­μπί­της” στην Κάλυμνο, ήταν δέσμευση και ταυ­τό­χρονα στόχος. Η Στέγη της Καλύ­μνου, θα λει­τουρ­γή­σει με την ευθύνη του Σωμα­τείου Γονέων με δια­κρι­τικό τίτλο “Φίλιπ­πος Ολυ­μπί­της”, που δεν θα έχει την αγωνία της μισθο­δο­σίας του ανα­γκαίου προ­σω­πι­κού γιατί με το ποσό των1.252.617,50 Ευρώ, μέσα από τους ευρω­παϊ­κούς πόρους της Περι­φέ­ρειάς μας του ΕΣΠΑ 2021-2027, φρο­ντί­σαμε να θωρα­κί­σουμε την λει­τουρ­γία της Στέγης. Κάθε κοι­νω­νική δομή που εξα­σφα­λί­ζει την λει­τουρ­γία της, είναι ένα ακόμα βήμα στον διαρκή αγώνα για κοι­νω­νική υγεία και συνοχή. Είναι ένα ακόμα βήμα για κοι­νω­νία με περισ­σό­τερη αγάπη.»

Πιο συγκε­κρι­μένα, η ΣΥΔ θα στε­λε­χω­θεί με το απαι­τού­μενο προ­σω­πικό βάσει του οικείου θεσμι­κού πλαι­σίου καθώς και με επι­πλέον ειδι­κό­τη­τες για την κάλυψη των αναγκών των ωφε­λού­με­νων και την άρτια λει­τουρ­γία της. Στο προ­σω­πικό περι­λαμ­βά­νε­ται απα­ραί­τητα συντο­νι­στής, φρο­ντι­στές και νοση­λευ­τής. Η ΣΥΔ θα λει­τουρ­γεί βάσει δομη­μέ­νου καθη­με­ρι­νού προ­γράμ­μα­τος, με σκοπό την ανά­πτυξη και δια­τή­ρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιο­τή­των και ικα­νο­τή­των των ενοίκων και την εξα­σφά­λιση ποιό­τη­τας ζωής για κάθε ένοικο. Το πρό­γραμμα θα εξα­το­μι­κεύ­ε­ται βάσει του Ατο­μι­κού Σχεδίου δράσης και μπορεί να περι­λαμ­βά­νει δρα­στη­ριό­τη­τες ατο­μι­κές ή ομα­δι­κές, εντός ή εκτός ΣΥΔ.

Οι βασικές υπη­ρε­σίες υπο­στή­ρι­ξης αφορούν στην:

Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή.

Υγιεινή και ισορ­ρο­πη­μένη δια­τροφή η οποία θα παρα­σκευά­ζε­ται στη ΣΥΔ με τη συμ­με­τοχή και των ωφε­λού­με­νων.

Μέριμνα για την ιατρική φρο­ντίδα τους.

Μέριμνα για την κατάλ­ληλη ψυχα­γω­γία και τη συμ­με­τοχή τους σε κοι­νω­νι­κές εκδη­λώ­σεις.

Διαρκή φρο­ντίδα αγωγής για την αξιο­ποί­ηση και δια­τή­ρηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των προ­σω­πι­κών δεξιο­τή­των και ικα­νο­τή­των τους ώστε να επι­τυγ­χά­νε­ται ο βέλ­τι­στος βαθμός αυτο­νο­μίας, ανά­πτυ­ξης της προ­σω­πι­κό­τη­τας και άνετης παρου­σίας στο κοι­νω­νικό περι­βάλ­λον

Συνεπή και συνεχή συνερ­γα­σία με τους υπεύ­θυ­νους της απα­σχό­λη­σής τους (προ­στα­τευό­μενα παρα­γω­γικά εργα­στή­ρια, κέντρα ημέρας, επι­χει­ρή­σεις κλπ) ώστε να επι­τυγ­χά­νε­ται η συνοχή της παρε­χό­με­νης αγωγής και να προ­α­σπί­ζε­ται η ασφά­λειά τους.

Ως ημε­ρο­μη­νία έναρξης της Πράξης ορί­ζε­ται η 01/01/2025 και λήξης η 31/12/2029.

Δικαιού­χος του έργου είναι το Σωμα­τείο Γονέων και Κηδε­μό­νων Ατόμων με Ανα­πη­ρία Επαρ­χίας Καλύ­μνου «Άγιος Παντε­λε­ή­μων».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.