Τοπικές Ειδήσεις

Eπίτιμοι δημότες Ρόδου ο κόμης Marc René Montalembert και η κόμησσα Manuela de Montalembert

Σε επίτιμους δημότες της Ρόδου ανακηρυχθήκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ο κόμης Marc René Montalembert και η κόμησσα Manuela de Montalembert σε μία σεμνή τελετή, παρουσία του πρώην Δημάρχου Γιώργου Γιαννόπουλου, της επίτιμης προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή, του προξένου της Ιταλίας, Νίκου Φαρμακίδη και της κυρίας Λη Μηναϊδη που διετέλεσε ειδική σύμβουλος του κ. Γιαννόπουλου.

Το θέμα εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγίογλου, η οποία ανέφερε ότι το ζεύγος έχει ιδρύσει το «Ίδρυμα Marc de Montalembert», στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στη μνήμη του γιου τους Marc de Montalembert, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 1993 στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Πρόκειται για το ίδρυμα, που λειτουργεί στη μεσαιωνική πόλη από το 2000 και δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Έχει, συνεπώς, ως στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στεγάστηκε στον χώρο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Μάρκου, στη μεσαιωνική πόλη. Εκεί οι Montalembert θέλησαν να «αναστήσουν» τον κήπο που περιβάλλει το παρεκκλήσι, μια που ο Marc, όταν αλληλογραφούσε με τους γονείς του, συχνά αναφερόταν σε αυτόν. Το 1995 ο Marc René και η Manuela de Montalembert δώρισαν τον χώρο του ιδρύματος στον Δήμο της Ρόδου, για να αξιοποιηθεί ως πόλος πολιτιστικής ανάπτυξης και να ενταχθεί στο σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Τα επίσημα εγκαίνια του ιδρύματος έγιναν τον Μάιο του 2000. Έκτοτε το Ίδρυμα ανέπτυξε τις δραστηριότητές του στη Ρόδο. Ο χώρος αποτελεί παράδειγμα συστηματικής συντήρησης και ταυτόχρονα αξιοποίησης για προσεκτικά επιλεγμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.

«Πιστεύω πως μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχει έστω κι ένας συνάδελφος, που να χρειάζεται να τον πείσω για την μεγάλη προσφορά τού κόμη Marc René Montalembert και της κόμησσας Manuela de Montalembert, στο νησί μας.

Το «Ίδρυμα Marc de Montalembert», και το έργο του, μιλούν από μόνα τους: Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ταυτόχρονα ένας πνευματικός φάρος, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ένας Πόλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νησιού μας, ενταγμένος, στο σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, της Ρόδου μας, Δωρεά στο Δήμο Ρόδου, από το 1995, με το σχετικό συμφωνητικό, να φέρει τις υπογραφές, του ζεύγους Montalembert, και του τότε Δημάρχου, Γιώργου Γιαννόπουλου. Ο οποίος, μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου», δήλωσε ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, συμπληρώνοντας ότι: «Το έργο του Ιδρύματος, προσπαθεί να γεφυρώσει, τα χάσματα που άνοιξε η ιστορία, επιχειρεί να συνδέσει, και να συνθέσει, ιδέες κι αντιλήψεις. Και το κάνει από εδώ. Από τη Ρόδο μας. Επιβεβαιώνοντας, και ενισχύοντας, τον ιστορικό χαρακτήρα της, ως Γέφυρας Λαών, και Πολιτισμών.

Όχι, ΔΕΝ είμαστε, Άκρο. Είμαστε Κέντρο!!! Είμαστε Καρδιά της Μεσογείου. Πύλη, μεταξύ Ευρώπης & Ασίας, σε ένα Κόσμο, που είναι πλέον, ένα «μεγάλο χωριό», και πρέπει επιτέλους, να Μάθει να Συνδιαλέγεται, και να βρίσκει κοινούς τόπους, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, στις μεγάλες προκλήσεις, των καιρών.

Κι αυτή την αναγέννηση, μέσα από τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις, συμβολίζει, με τον πιο παραστατικό τρόπο ο κήπος του ιδρύματος, ο Κήπος του Marc, o οποίος συνιστά πλέον, ένα μοναδικό «εκθετήριο» Μεσογειακής Χλωρίδας. Είναι δε, πολύ σημαντικό, πως, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο κήπος είναι ανοικτός, για να μπορούν να τον επισκέπτονται, τα σχολεία της Ρόδου μας.

Μάλιστα, στα παιδιά, με τη φροντίδα του Ιδρύματος, διανέμεται δωρεάν, και, εκπαιδευτικό βιβλίο, με τον τίτλο: «Το μεγάλο ταξίδι του Κίρο», για να κατανοήσουν καλύτερα, τη λειτουργία του ξεχωριστού κόσμου, του κήπου, και να αναπτύξουν, Περιβαλλοντική Συνείδηση. Όμως, η προσφορά του κόμη Marc René Montalembert, και της κόμησσας Manuela de Montalembert, ΔΕΝ σταματούν εδώ: Μόλις πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η δωρεά τους, προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου».

Ο κ. Καμπουράκης χαρακτήρισε ως χρέος ηθικό της Ρόδου να αναγορεύσει σε επίτιμους δημότες τους Marc René Montalembert και της Manuela de Montalembert σε επίτιμοθς δημότες του νησιού. «Σε Πείσμα των δύσκολων καιρών, το ζεύγος Montalembert, συνεχίζει να κοιτάζει ψηλά! Οι διακεκριμένες πράξεις προσφοράς του, προς τη Ρόδο μας, συμβάλλουν στην προαγωγή, και την εξέλιξη, της τοπικής κοινωνίας μας, διατηρώντας αναλλοίωτες, ακέραιες, και αληθινές, τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες, που μας είναι πολύτιμες, για να πάμε Όλοι Μαζί, Μπροστά. Το παράδειγμα, της δικής τους ευθύνης, αξίζει να βρει μιμητές, Παντού, για να Πολλαπλασιάσουμε τα συλλογικά επιτεύγματά μας, μέσα από την άμιλλα, της Προσφοράς.

Υπάρχει λοιπόν, ένα ηθικό χρέος της Ρόδου, και των Ροδιτών: Θα έλεγα, πως έχουμε αργήσει κιόλας, να ανταποκριθούμε σε αυτό. Αλλά, φτάνει που γίνεται Σήμερα! Να προβούμε, στην ελάχιστη αναγνώριση, και ανταπόδοση, αυτής της μεγάλης προσφοράς τους, στον τόπο μας.

Γι’ αυτό και παρακαλώ το σώμα, να Υπερψηφίσει Ομόφωνα, την Εισήγησή μου, για την Ανακήρυξη του Marc René Montalembert και της Manuela de Montalembert, σε Επίτιμους Δημότες του Δήμου της Ρόδου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα έπρεπε να είναι μόνο αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι περιποιεί τιμή στο δήμο μας η αναγόρευση του ζεύγους Montalebert ως επίτιμων δημοτών κοντά σε όλες αυτές τις προσωπικότητες που στις οποίες απονεμήθηκε η ίδια τιμή στο παρελθόν. Πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία».

Τα συγχαρητήρια του προς τη δημοτική Αρχή για την απόφαση να τιμήσει το ζεύγος Montalebert εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος. «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια που πήρε η δημοτική αρχή να τιμήσει το ζεύγος που κοσμεί όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία του την πόλη μας και δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο με την παρουσία του, τιμητικό στα τεκταινώμενα του τόπου μας. Πραγματικά, αισθάνομαι και λίγη ζήλια… που δεν έγινε με δική μας πρωτοβουλία, όπως οφείλαμε να έχουμε κάνει. Είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας η πρωτοβουλία που πήρατε σήμερα.  Θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η αξία των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται τοπικά για λογαριασμό του τόπου, να αναδεικνύει και να τιμά αυτούς που τιμούν τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους Marc René και της Manuela δήλωσε: «Αγαπητό ζεύγος de Montalebert θέλω από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για όλα όσα προσφέρατε στον τόπο μας. Ξέρω ότι ξεκίνησε από μία δική σας τραυμαιτκή εμπειρία. Όμως το να μετουσιώνει κανείς τον πόνο του τόσο δημιουργικά προς όφελος των επόμενων γενιών, είναι κάτι ξεχωριστό και σας τιμά. Νιώθω ευτυχής που με την πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει μία συναίνεση και ομοφωνία να σας καλωσορίσουμε ως επίτιμους δημότες στην πόλη μας. Είναι η στιγμή που σας λέμε ένα ευχαριστώ. Καμία φορά λένε ότι οι γονείς που παίρνουν το κουράγιο μέσα στον πόνο τους να δωρίσουν όργανα των παιδιών τους για να σωθούν άλλες ζωές, είναι ξεχωριστές προσωπικότητες. Εσείς μέσα από το χαμό του παιδιού σας, δίνετε σε όλες τις επόμενες γενιές, μία ξεχωριστή ποιότητα, ένα ξεχωριστό παράδειγμα που εύχομαι να ακολουθούν και άλλοι».

«Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την ανακήρυξη του εκλεκτού ζεύγους de Montalebert σε επίτιμους δημότες της Ρόδου. Δύο άνθρωποι οι οποίοι τιμούν με τη γενναιοδωρία και τη δράση τους και κοσμούν με το ήθος, το παράδειγμα ζωής με την ευγένεια της καρδιάς και της ψυχής τους το νησί μας. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής ως Ροδίτισσα που η κοινωνία της Ρόδου ανοίγει την αγκαλιά της σε δύο εκλεκτά μέλη της. Και είμαι υπερήφανη ως επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας γιατί δύο Γάλλοι πολίτες αναδεικνύουν το πιο φωτεινό πρόσωπο της Γαλλίας», τόνισε από την πλευρά της η κα Αλίκη Μοσχή, ενώ η κα Λη Μηναϊδη πρόσθεσε ότι: «Είναι σπουδαίο το έργο τους ζεύγους de Montalembert στη Ρόδο. Συγχαίρω την πρωτοβουλία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου που επιτέλους-όπως είπε και ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος-έκανε αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Ευχαριστούμε που το κάνατε πράξη».

«Με βαθιά συγκίνηση λαμβάνουμε αυτή την αναγνώριση»

Μιλώντας σε άψογα ελληνικά, ο κόμης Marc René Montalebert εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για την τιμητική αυτή διάκριση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Αναλυτικότερα ανέφερε ότι: «Με βαθιά συγκίνηση λαμβάνουμε αυτή την αναγνώριση και τιμή να γίνουμε μέλη της μεγάλης κοινότητας των πολιτών της Ρόδου, Για να πούμε την αλήθεια δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξένοι στη ρόδο. Οι εξαίρετοι άνθρωποι του νησιού αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και μας άνοιξαν τις πόρτες το 1995, ο τότε δήμαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Ηλίας Κόλιας τότε εύφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο δικηγόρος Γιώργος Βρούχος.

Από τότε μέχρι σήμερα μια ομάδα φίλων, η κυρία Λή Μηναϊδη, η κυρία Έφη Δέδε, ο κύριος Κυριάκος Μάγος, όχι μόνο μας συνόδευσαν αλλά συμμετείχαν όλο και πιο ενεργά στις δραστηριότητες του ιδρύματος. Έτσι το ίδρυμά μας το οποίο ασχολείται με τους πολιτισμούς της Μεσογείου μπόρεσε να αναπτύξει τις δραστηριότητες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Μεσογειακού Πολιτισμού είναι η Ρόδος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διατηρήσουμε την πολιτιστική ποιότητα από τα αρνητικά του μαζικού τουρισμού και του πειρασμού του εύκολου κέρδους. Σε αυτό το πνεύμα πάντα προσπαθούμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες που στοχεύουν στην κοινωνία της Ρόδου.

Την τιμή που μας κάνετε σήμερα την αποδεχόμαστε όχι μόνο ως έκφραση της υποστήριξής σας, αλλά πάνω από όλα τη λαμβάνουμε ως έμπρακτη στήριξη για την πολιτιστική ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίσει την εικόνα της Ρόδου. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε και για τη στήριξη στο έργο μας».

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου