Ειδήσεις

Επίδομα 500 ευρώ σε γονείς για πρόσληψη νταντάς – Άνοιξε η πλατφόρμα

Άνοιξε η πλατφόρμα  ntantades.gov.gr. για αιτήσεις γονέων που ενδιαφέρονται να προσλάβουν νταντά για το παιδί τους και να επιδοτηθούν με 500 και 300 ευρώ  τον μήνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 62 Δήμους από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, και Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής το πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς” υλοποιείται στους Δήμους  Αγίων Αναργύρων, Αθηναίων, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μάνδρας, Νέας Ιωνίας, Παλαιού Φαλήρου, και Περιστερίου.

Ενίσχυση 500 ευρώ μηνιαίως δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι. Τα  300 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν άνεργες μητέρες και γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν, μέσω άλλης δράσης, επιταγή για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024, που σημαίνει ότι όποιοι γονείς προσλάβουν από τώρα νταντά να προσέχει το παιδί τους, θα λάβουν την επιδότηση των 500 ή 300 ευρώ για τους επόμενους 10 μήνες. Αν η ανάγκη φύλαξης είναι για δυο ή τρεις μήνες, κ.λπ, τότε θα πάρουν την επιδότηση για αυτό το διάστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν πάρει άδεια για φύλαξη παιδιών πάνω από 80 επιμελητές, ενώ σε αναμονή είναι εκατοντάδες αιτήσεις που καθυστερούν να εγκριθούν γιατί οι υποψήφιοι περιμένουν το ραντεβού για την ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν μητέρες και πατέρες, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επίσης και άνεργες μητέρες, φυσικές, θετές ή ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες  στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 ευρώ και δεν πρέπει να τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου.

Στην περίπτωση μητέρων που είναι εγγεγραμμένες ως άνεργες στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., η διάρκεια της επιταγής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες, με δικαίωμα χρήσης  για άλλους 3 μήνες σε περίπτωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας.

Μετά την έγκριση της αίτησης οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν την “νταντά” που θα αναλάβει τη φύλαξη των παιδιών τους μέσα από την εφαρμογή   ntantades.gov.gr.

Η πρόσληψη του επιμελητή θα γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό και ο επιμελητής θα πληρώνεται με εργόσημο. Με βάση το συμφωνητικό και αφού έχει αγοραστεί το εργόσημο, ο γονέας θα υποβάλλει αίτημα στην πλατφόρμα για να πληρωθεί το επίδομα που δικαιούται στον λογαριασμό του.
 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου