Τοπικές Ειδήσεις

Στράτος Καρίκης: «Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων προτεραιότητα της δημοτικής αρχής»

Ευρεία σύσκεψη με τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων της Ρόδου παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη συγκάλεσε χθες στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής & Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης μαζί με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου και αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού & Καμείρου κ. Σάββα Χριστοδούλου.
Ο κ. Καρίκης τόνισε ότι αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, με στόχο την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των παιδιών, τα οποία σημειώνουν σημαντικές διακρίσεις, επιτυχίες και πρωτιές.
Η έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή στην καλή λειτουργία των σχολείων, αποδεικνύεται έμπρακτα από τα ποσά και τους πόρους που διατίθενται μέσω της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για την κάλυψη κάθε λειτουργικής ανάγκης και όχι μόνο.
Αποδεικνύεται αν μη τι άλλο και από την πρωτοβουλία του κ. Σ. Καρίκη -που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν- για την πραγματοποίηση της σύσκεψης με την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε κάθε έναν από τους διευθυντές να αναφερθεί στις ανάγκες του δικού του σχολείου, ώστε αυτές να καταγραφούν και να δρομολογηθεί η διαδικασία κάλυψής τους.
Ο κ. Καρίκης είπε ότι η Ρόδος είναι αδικημένη σε επίπεδο σχολικών υποδομών καθώς διαθέτει σχολεία άνω των 80 ή ακόμη και 100 ετών, τα οποία αφενός δεν καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν στα νέα στάνταρτς όσο και αν συντηρηθούν/εκσυγχρονιστούν.
Παρόλα αυτά, θα συνεχιστεί η υλοποίηση όλων των αναγκαίων και εφικτών παρεμβάσεων προκειμένου να αναβαθμιστεί η εικόνα και η λειτουργικότητα των σχολείων. «Η σημερινή σύσκεψη είναι ίσως η σημαντικότερη σε όλη μου την πορεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας. Ο τομέας της Παιδείας βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων της Δημοτικής μας Αρχής. Από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο δήμαρχός μας μετά την εκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν στα σχολεία.
Και υπάρχει ένα ισχυρό επιτελείο που ασχολείται διαρκώς με όλες τις ανάγκες των σχολείων μας στα οποία διαθέτουμε μέσω της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής τους απαιτούμενους πόρους για όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Θεωρούμε ευτύχημα την άριστη συνεργασία με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη τον οποίο ευχαριστώ που στηρίζει τις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση των σχολείων μας», είπε ο κ. Καρίκης τονίζοντας ότι η μείωση των εσόδων του δήμου Ρόδου λόγω της πανδημίας δεν θα σταθεί εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων του νησιού και δεν θα εμποδίσει την στοχευμένη προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργικότητάς τους.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Στράτος Καρίκης ενημέρωσε τους διευθυντές σχολείων ότι σε όποιο σχολείο ενδιαφέρεται να συμμετέχει στον εορταστικό/χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του νησιού, αναλαμβάνοντας τον στολισμό της γειτονιάς του, θα διατεθεί (μέσω της σχολικής επιτροπής) το ποσό των 500 ευρώ. Κάλεσε επίσης τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν για την τυχόν ανάγκη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων μπάσκετ ή βόλεϊ.
Ζήτησε να ιεραρχηθεί γενικώς κάθε υπάρχουσα ανάγκη κάθε σχολείου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τόνισε ότι όλες θα ικανοποιηθούν. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο κ. Καμπουράκη με στελέχη της Cosmote στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, υπήρξε δέσμευση για τη διάθεση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού το οποίο θα προορίζεται για παρεμβάσεις στα σχολεία.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Σάββας Χριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων και ζήτησε συγγνώμη εάν σε κάποιες περιπτώσεις δεν ικανοποιήθηκαν στο 100% κάποια από τα αιτήματα που κατατέθηκαν προς επίλυση. Δήλωσε ότι η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή χρηματοδοτείται με ποσό της τάξης των 120.000 ευρώ μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κάθε τρίμηνο το οποίο κατανέμεται αυτούσιο στα σχολεία. Τόνισε ότι η σχολική επιτροπή δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ για καμία από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
«Στόχος μας είναι να λύσουμε κάθε πρόβλημα που υπάρχει και να καλύψουμε κάθε ανάγκη των σχολείων μας», είπε ο κ. Χριστοδούλου, διευκρινίζοντας ότι η σχολική επιτροπή είναι πρόθυμη να καλύψει ακόμη και μη λειτουργικές δαπάνες. Ανέφερε επίσης ότι ορισμένα σχολεία έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν συστήματα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης τα οποία θα ενεργοποιούνται τις ώρες που δεν λειτουργούν, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο της πρόκλησης ζημιών από εξωσχολικούς. Θα πρέπει ωστόσο να διερευνηθεί εάν πρόκειται για μία σύννομη δαπάνη για τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή.
Τέλος, ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, κ. Σ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις οφειλές (μισθώματα) των κυλικείων που συσσωρεύθηκαν από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα. Είπε ότι θα υπάρξει μία ανοχή για ποσά έως 3.000 ευρώ ώστε να προβούν σε διακανονισμό οι οφειλέτες. Για τα μεγαλύτερα ποσά (σ.σ. υπάρχουν οφειλές ακόμη και 30.000 ευρώ) θα ενεργοποιηθεί η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου.
Την απόλυτή του ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας που υπάρχει με την Δημοτική Αρχή και με τους κυρίους Σ. Καρίκη και Σ. Χριστοδούλου εξέφρασε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Επαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ και 12 χρόνια διευθυντής εκπαίδευσης και είναι η πρώτη φορά που μπορώ να πω ότι η Δημοτική Αρχή είναι πλάι μας σε κάθε μας αίτημα και σε κάθε μας ανάγκη. Αισθανόμαστε τον κ. Στράτο Καρίκη και τον κ. Σάββα Χριστοδούλου ως δικούς μας ανθρώπους και τους ευχαριστούμε που είναι πάντα κοντά μας. Ποτέ δεν μας αρνήθηκαν ό,τι και αν ζητήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδομαρκάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου