Τοπικές Ειδήσεις

«Αποδυναμωμένη» η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ρόδου

«Αποδυναμωμένη» είναι η επιτροπή τουρισμού του δήμου Ρόδου. Στο κάλεσμα συμμετοχής συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση, που είχε ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τον προγραμματισμό των δράσεων προβολής για το έτος 2019, ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι φορείς.
Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος τουρισμού, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού καθυστέρησε καθώς αναμενόταν η οριστικοποίηση του προγράμματος του ΠΡΟΤΟΥΡ που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Η φετινή σεζόν σύμφωνα με όσα υποστήριξε η κα Χατζηλαζάρου στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες με πολλά και σημαντικά συνέδρια στα οποία συμμετείχαν καλής ποιότητας επισκέπτες.
Αναφορικά με τους στόχους της τουριστικής προβολής, η κα Χατζηλαζάρου είπε ότι πέρα από τις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες ο δήμος Ρόδου θα πάρει μέρος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που καλύπτει τα έξοδα των περιπτέρων, θα υλοποιήσει εξειδικευμένες δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα υλοποιήσει κάποιες δράσεις μάρκετινγκ, προβολής και διαφήμισης με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα οργανώσει press/fam trips, θα διοργανώσει συνέδρια και εκδηλώσεις, θα δημιουργήσει νέους φορείς τουρισμού (σύσταση γραφείου internet marketing και σύσταση convention bureau), θα δημιουργήσει προωθητικό υλικό που θα διανέμεται στις τουριστικές εκθέσεις και γενικότερα, θα διοργανώσει το ετήσιο συνέδριο αποδήμων Ροδίων, διεθνή τουρνουά κ.α.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η Ρόδος θα μετέχει μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ σε τουριστικές εκθέσεις στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στο Ελσίνκι, στη Μάλτα, στην Κωνσταντινούπολη, στις Βρυξέλλες και σε road show στις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Χατζής το όλο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Τουρισμού, που ανέρχεται στα 400.000 ευρώ περίπου περιλαμβάνει πολλές δράσεις για τις οποίες έχουν προϋπολογιστεί μικρά ποσά με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα έχουν επιτυχία. «Βλέπουμε πάρα πολλές μικρές δράσεις που δεν στοχεύουν πουθενά, παρά να αποδείξουν ότι γίνεται λίγο απ’ όλα. Δεν υπάρχει δηλαδή όραμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζής. Για την επιμήκυνση της διάρκειας της σεζόν, έχει προϋπολογιστεί π.χ. ένα ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ, ενώ για να μείνει ανοιχτό ένα ξενοδοχείο κατά τη χειμερινή περίοδο, τα λειτουργικά του κόστη ανέρχονται σε 10.000 ευρώ ετησίως. Η αντιδήμαρχος τουρισμού διευκρίνισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρώτο προγραμματισμό και ότι μπορεί να αναπροσαρμοστεί ο προϋπολογισμός της κάθε δράσης. Ζήτησε να προσκομιστούν συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς με τους εκπροσώπους τους να λένε ότι ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού μόλις την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσέλθουν έχοντας έτοιμο κάποιο σχέδιο προτάσεων. Μετά την επισήμανση αυτή η κα Χατζηλαζάρου πρότεινε να συνεδριάσει ξανά έπειτα από δύο εβδομάδες η επιτροπή για να κατατεθούν προτάσεις από τους φορείς και να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό. Πολύς λόγος έγινε εάν έχει νόημα η συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις (εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 130.000 ευρώ) με τους περισσότερους να συμφωνούν τελικά ότι η Ρόδος δεν μπορεί να λείπει από τέτοιες διοργανώσεις.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βάσος Μηναΐδης είπε ότι προκαλούν εντύπωση οι τόσες πολλές δράσεις με τα μικρά ποσά, ωστόσο είναι θετικό που υπάρχει η δυνατότητα να αναπροσαρμοστεί ο προϋπολογισμός τους.
Δήλωσε ότι αυτή την περίοδο οι κρατήσεις για τη Ρόδο παρουσιάζουν ύφεση χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Τόνισε ότι η Ρόδος πρέπει να βρίσκεται παντού για να προβάλλει το τουριστικό της προϊόν. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα πρέπει να αναλάβει την προώθηση της Ρόδου στο εξωτερικό και η διεύθυνση τουρισμού να συμπληρώνει το πρόγραμμα όπου και όπως μπορεί. Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει δυναμικά στις τουριστικές εκθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα προβολής στη Ρόδο (καλύπτοντας το κενό του ΠΡΟΤΟΥΡ μετά την αδυναμία χρηματοδότησης του οργανισμού).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος είπε ότι η επόμενη σεζόν προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται να υλοποιηθεί μία σειρά στοχευμένων δράσεων προβολής. Επίσης ανέφερε ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν στη Ρόδο τα πρώτα αποτελέσματα από την δεύτερη έρευνα ποιότητας προορισμού που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογος σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης.
Δήλωσε τέλος ότι ο Οκτώβριος δεν ήταν και τόσο καλός μήνας (όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος), καθώς ήταν ο μόνος που οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση (4%).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου