Ειδήσεις

Ο Γιώργος Κασσάρας για τον προϋπολογισμό του 2015

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ
Συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας που πλήττει τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα, σηματοδοτούν δύο βασικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού του 2015.
Μείωση των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων . Συγκεκριμένα:
Α] Συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των Υπουργείων, Υγείας, Εργασίας και Παιδείας μειώνονται κατά 1,1 δις σε σχέση με φέτος.

Ιδιαίτερα διαπιστώνουμε ότι οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη μειώνονται κατά 459 εκατ. ευρώ αφού από 14,4 δισ. ευρώ περιορίζονται στα 13,9 δισ. ευρώ.
Ενώ παράλληλα οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 400 εκατ. σε σχέση με φέτος.

Β] Προβλέπεται αύξηση στα φορολογικά έσοδα 1,4 δισ. η οποία θα προέλθει από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ), που πληρώνονται από όλους μας, γιατί επιβαρύνουν ό,τι αγοράζουμε, κατά 925 εκατ. ευρώ και από άμεσους φόρους ύψους 484 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εξειδικεύονται ως εξής:
Αύξηση της παρακράτησης φόρου από συντάξεις, μετά την εκκαθάριση των πολλαπλών συντάξεων από έναν εκκαθαριστή.
Φορολόγηση με συντελεστή 13% των αγροτών από το πρώτο ευρώ δηλ. χωρίς αφορολόγητο.
Φορολόγηση των παροχών σε είδος, ως εισόδημα.
Αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των μισθωτών λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Μεγαλύτερη είσπραξη φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών λόγω της νέας ρύθμισης των ληξιπροθέσμων.
Αύξηση του συντελεστή στο 11% από 10% στα εισοδήματα από ενοίκια.
Και δυστυχώς δεν αποτυπώνονται όσα είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για φοροελαφρύνσεις, όπως μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων όπως και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στους οικονομικά αδύναμους .
Κατά τα άλλα ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%…
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΑΣΣΑΡΑΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου