ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας: Το Παρίσι ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μακρόν
Μέγεθος γραμμάτων

Η γαλ­λι­κή προ­ε­δρία κα­τήγ­γει­λε τις «απα­ρά­δε­κτες» δη­λώ­σεις του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας, Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, ο οποί­ος έθεσε υπό αμ­φι­σβή­τη­ση την «ψυ­χι­κή υγεία» του γάλ­λου ομο­λό­γου του, Εμα­νου­έλ Μα­κρόν, λόγω της συ­μπε­ρι­φο­ράς του προς τους μου­σουλ­μά­νους.

«Οι δη­λώ­σεις του προ­έ­δρου Ερ­ντο­γάν είναι απα­ρά­δε­κτες. Η προ­κλη­τι­κό­τη­τα και η αγέ­νεια δεν απο­τε­λούν μέ­θο­δο. Αξιώ­νου­με από τον Ερ­ντο­γάν να αλ­λά­ξει την πο­ρεία της πο­λι­τι­κής του, διότι είναι επι­κίν­δυ­νη από κάθε άποψη. Δεν ει­σερ­χό­μα­στε σε ανώ­φε­λες πο­λε­μι­κές και δεν απο­δε­χό­μα­στε τις προ­σβο­λές» σχο­λί­α­σε στο Ελιζέ στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο.

Ανα­κοί­νω­σε, δε, πως το Πα­ρί­σι ανα­κα­λεί για δια­βου­λεύ­σεις τον πρε­σβευ­τή της Γαλ­λί­ας στην Άγκυ­ρα, ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται να συ­να­ντη­θεί με τον Μα­κρόν για να συ­ζη­τή­σει την κα­τά­στα­ση.

Οι εμπρη­στι­κές δη­λώ­σεις Ερ­ντο­γάν

Αφορ­μή για την κί­νη­ση του Πα­ρι­σιού που απο­τυ­πώ­νει την κακή σχέση που δια­τη­ρούν οι δύο χώρες απο­τέ­λε­σαν οι δη­λώ­σεις του Ερ­ντο­γάν, ο οποί­ος σχο­λί­α­σε ότι ο Μα­κρόν χρειά­ζε­ται «ψυ­χια­τρι­κή θε­ρα­πεία» εξαι­τί­ας της εχθρό­τη­τάς του απέ­να­ντι στο Ισλάμ.

Μι­λώ­ντας σε συ­νέ­δριο του κυ­βερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, ο Ερ­ντο­γάν ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά:

«Τι να πει κα­νείς για έναν ηγέτη χώρας που συ­μπε­ρι­φέ­ρε­ται με αυτόν τον τρόπο σε εκα­τομ­μύ­ρια πο­λι­τών του που ανή­κουν σε δια­φο­ρε­τι­κό θρή­σκευ­μα. Πρώτα από όλα ότι χρειά­ζε­ται να ελεγ­χθεί η νοη­τι­κή του κα­τά­στα­ση» ανέ­φε­ρε, σύμ­φω­να με το Anadolu.

Ση­μειώ­νε­ται ότι ο γάλ­λος πρό­ε­δρος είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι θα εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι ενέρ­γειες κατά του ρι­ζο­σπα­στι­κού ισλάμ, μετά τον απο­κε­φα­λι­σμό του κα­θη­γη­τή, Σα­μου­έλ Πατί.

Η απά­ντη­ση του Πα­ρι­σού

Ση­κώ­νο­ντας το γάντι, το Πα­ρί­σι ση­μεί­ω­σε «την απου­σία συλ­λυ­πη­τή­ριων μη­νυ­μά­των και μη­νυ­μά­των συ­μπα­ρά­στα­σης εκ μέ­ρους του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας μετά τη δο­λο­φο­νία του Σα­μιέλ Πατί»

Το Ελιζέ επι­σή­μα­νε, επί­σης, τις «πολύ προ­σβλη­τι­κές δη­λώ­σεις του Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες, ιδίως το κά­λε­σμα για μποϊ­κο­τάζ στα γαλ­λι­κά προ­ϊ­ό­ντα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.