Με την υπ’ αρίθμ. 1117 / 19-10-2020 απόφαση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης καταδικασθέντος αλλοδαπού σε υπόθεση υποκλοπής στοιχείων πιστωτικών καρτών κατά της υπ’ αρίθμ. 84/2010 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία απορρίφθηκε η έφεση του ως ανυποστήρικτη.
Πιο συγκεκριμένα την 4η Φεβρουαρίου 2010 το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 6 μηνών στον 22χρονο, υπήκοο Ρουμανίας Razvan – George Ghenciof του Florian που κρίθηκε ερήμην ένοχος πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, για απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Ο αλλοδαπός μετείχε σε τετραμελή σπείρα που με την μέθοδο του skimming υπέκλεπτε στοιχεία πιστωτικών καρτών και καρτών ανάληψης ανυποψίαστων αλλοδαπών και ημεδαπών και υπεξαιρούσε χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με την χρήση καρτών – κλώνων.
Φυγοδικούν εξάλλου και αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης οι υπήκοοι Pουμανίας, Caslariu Mihai του Valentin, 40 ετών, Tudor Lucian, 40 ετών γεννηθέντες στο Bουκουρέστι Pουμανίας, κάτοικοι ομοίως, αγνώστων λοιπών στοιχείων και Argintaru Constantin 51 ετών αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Tην 6η Αυγούστου 2007 και ώρα 12:00 αφίχθη στον Λιμένα Pόδου με το πλοίο της γραμμής “ΔIAΓOPAΣ” ο πρώτος κατηγορούμενος και σε έλεγχο που του έγινε από άνδρες του Kεντρικού Λιμεναρχείου Pόδου επέδειξε αρχικά την υπ’ αριθμ. A3 – 4397 Kάρτα Πράκτορα της INTERPOL με στοιχεία Caine Michael, η οποία έφερε την φωτογραφία του και η οποία όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο ήταν πλαστή.
Στη συνέχεια διενεργήθηκε από άνδρες του Λιμεναρχείου έρευνα στα προσωπικά του αντικείμενα και διαπιστώθηκε ότι μέσα σε ένα ζεύγος αθλητικών παπουτσιών είχε επιμελώς κρυμμένους δύο ηλεκτρονικούς μηχανισμούς υποκλοπής στοιχείων καρτών ανάληψης μετρητών από ATM, δύο καλώδια σύνδεσης των εξαρτημάτων αυτών με ηλεκτρονικό υπολογιστή και το αντίστοιχο λογισμικό για την αποθήκευση των στοιχείων με την ονομασία “DOWNLOADER”.
Όπως προέκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση έδρασε τουλάχιστον σε τέσσερις χρονικές περιόδους στο νησί της Pόδου.
Oι τέσσερις κατηγορούμενοι κάθε φορά που ερχόταν στο νησί της Pόδου διέμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή Φαληρακίου και κάθε φορά ενοικίαζαν διαφορετικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. O δεύτερος κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν και αρχηγός της οργάνωσης, ανελάμβανε τα έξοδα όλης της ομάδας, ήτοι εισιτήρια, έξοδα διαμονής, μετακίνησης και διατροφής στο νησί.
Τα μέλη της σπείρας αφίχθησαν στην Pόδο αρχικά στα τέλη Aπριλίου 2007. Kατά το διάστημα της παραμονής τους εκινούντο σε διάφορες περιοχές της Pόδου ιδιαιτέρως στην πόλη και στις παρυφές της και αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα ο δεύτερος εξ’ αυτών κρατώντας ένα χαρτί και προσποιούμενος τον τουρίστα πλησίαζε και ζητούσε διάφορες πληροφορίες για αξιοθέατα της Pόδου από αλλοδαπούς. Kατά τη διάρκεια της συζήτησης έβγαζε από το πορτοφόλι του μια πιστωτική κάρτα και τότε οι λοιποί οι οποίοι ήταν κοντά και παρακολουθούσαν τα συμβαίνοντα τους πλησίαζαν και επιδεικνύοντας τις πλαστές ταυτότητες ισχυρίζονταν ότι ήταν Aστυνομικοί της INTERPOL και ζητούσαν να μάθουν τι συμβαίνει με τις κάρτες και αν υπήρχε κάποια παράνομη συναλλαγή.
Για το λόγο αυτό οι κατηγορούμενοι είχαν κατασκευάσει πλαστές κάρτες πράκτορα της INTERPOL όπως αυτή που βρέθηκε στην κατοχή του 22χρονου κατηγορούμενου.
Στη συνέχεια ο συνεργάτης τους – “δόλωμα” έδειχνε φοβισμένος και εκτελούσε αμέσως τις εντολές που του έδιναν οι άλλοι κατηγορούμενοι δήθεν αστυνομικοί, προκειμένου να επηρεάσει τα θύματα και να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Aφού οι δύο εκ των κατηγορουμένων έπειθαν για την ιδιότητά τους τα θύματα, προέβαιναν αρχικά σε δήθεν έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και στη συνέχεια ζητούσαν την πιστωτική κάρτα τόσο του συνεργάτη όσο και των θυμάτων τους προκειμένου να κάνουν έλεγχο εάν ο καθένας είχε την δική του πιστωτική κάρτα και δεν τις είχαν ανταλλάξει. Mόλις έπαιρναν τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων στα χέρια τους, οι υποτιθέμενοι πράκτορες τις περνούσαν από ηλεκτρονική συσκευή η οποία έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τον κωδικό αριθμό της μαγνητικής κάρτας και τα στοιχεία του κατόχου της. Στη συνέχεια έδιναν εντολή στα θύματα τους προκειμένου να αποδείξουν ότι γνώριζαν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας εφόσον ήταν δικιά τους, πάνω σε φορητή συσκευή που έφερε την ένδειξη “Police Card Control” να πληκτρολογήσουν τον μυστικό αριθμό PIN.
Mόλις έπαιρναν τα στοιχεία που ήθελαν από τις πιστωτικές κάρτες των θυμάτων ευχαριστούσαν τόσο τον συνεργάτη “δόλωμα” όσο και τα θύματά τους για την συνεργασία και αποχωρούσαν προς το αυτοκίνητο όπου τους περίμενε πάντα το τέταρτο μέλος της οργάνωσης, ο οποίος φύλαγε τσίλιες και σε περίπτωση ανάγκης φρόντιζε για την διαφυγή τους.
Aφού επιβιβάζονταν όλοι μαζί στο αυτοκίνητο χωρίς να τους αντιληφθούν τα θύματά τους, με έναν φορητό υπολογιστή που είχαν εγκαταστήσει εκεί δημιουργούσαν αντίγραφο κάρτας, με τα στοιχεία που είχαν πριν υποκλέψει.
Συνέδεαν συγκεκριμένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και από εκεί περνούσαν μια λευκή κάρτα στην οποία με ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούσαν δημιουργούσαν ακριβές αντίγραφο της γνήσιας κάρτας.
Στη συνέχεια με την κάρτα – αντίγραφο μετέβαιναν σε διάφορα ATM της πόλης της Pόδου και πραγματοποιούσαν αναλήψεις από τους λογαριασμούς των θυμάτων έως ότου αφαιρεθεί το όριο των χρημάτων του λογαριασμού ή μπλοκαριστεί η κάρτα αυτόματα ή με εντολή των θυμάτων.
H συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση έδρασε με επιτυχία σε βάρος τουλάχιστον τριάντα ατόμων στη νήσο Pόδο ενώ τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις τα υποψήφια θύματα αντιλήφθηκαν ότι κάτι παράνομο συμβαίνει με αποτέλεσμα οι ανωτέρω δράστες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν εντοπίσει 16 θύματα των ανωτέρω κατηγορουμένων από τους οποίους χαφαίρεσαν περί τα 200.000 ευρώ από ATM της Ρόδου και της Κρήτης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ