Τοπικές Ειδήσεις

Καταδίκη δύο εκπροσώπων φορολογικής αποθήκης για πλαστογραφία

Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε δύο εκπροσώπους φορολογικής αποθήκης της Ρόδου που κρίθηκαν ένοχοι πλαστογραφίας με ελαφρυντικό.
Oι δύο κατηγορούμενοι ανέπτυξαν δια των συνηγόρων τους αυτοτελείς ισχυρισμούς στο δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας αρνούμενοι ότι προέβησαν σε αλλαγή-νόθευση της ημεροχρονολογίας παραγωγής και λήξης επί φιαλών αλκοολούχων ποτών και προσθέτοντας ότι τα παρέλαβαν με τις ενδείξεις αυτές.
Πρόσθεσαν εξάλλου ότι ουδόλως από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι τα ποτά αυτά είχαν λήξει και ότι ήταν ακατάλληλα προς κατανάλωση και αντιθέτως από τις εξετάσεις των δειγμάτων από το χημείο, αποδείχθηκε ότι ήταν κανονικά και κατάλληλα προς κατανάλωση.
Προσέβαλαν εξάλλου το κατηγορητήριο ως αόριστο και η σχετική τους ένσταση απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης ένας εκ των κατηγορουμένων αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους με το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στην επιχείρηση των κατηγορουμένων διενεργήθηκε έρευνα επιτελών του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ Αττικής και Νότιου Αιγαίου και του Τμήματος Χημικών Υπηρεσιών Ρόδου, ενώ υπέστησαν αλλεπάλληλους ελέγχους από τις αρχές του Μαρτίου 2016, γιατί μετά από αιφνίδιο έλεγχο τελωνειακών και αστυνομικών σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών τύπου «Breezer» τα οποία δεν έφεραν σήμανση και ημερομηνία λήξης, ενώ περαιτέρω βρέθηκαν χημικές ουσίες για να αφαιρούνται από τα μπουκάλια οι σχετικές ενδείξεις αλλά και ειδικό εκτυπωτικό μηχάνημα, που εκτυπώνει πάνω σε φιάλες.
Εγιναν έρευνες και από το χημείο, που διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα ποτά δεν ήταν «μπόμπες» αλλά κανονικά ως προς την σύστασή τους και ασφαλή.
Επιτελείς του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν, σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε η ίδια επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στη Ρόδο, 2000 περίπου φιάλες αλκοολούχων ποτών για τις οποίες φέρεται ότι δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις.
Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης, βρέθηκαν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραποίηση των ημερομηνιών λήξης και δη για την αφαίρεση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων από τα μεταλλικά κουτιά και την αποκόλληση των αντίστοιχων ετικετών από τις φιάλες.
Σε 2.000 από τα κατασχεθέντα κουτιά και φιάλες, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είχαν σβηστεί. Εν πάση περιπτώσει, φέρονται να έχουν αλλάξει την σήμανση σε 19.272 φιάλες αλκοολούχων ποτών ως προς την ένδειξη «LOT» που αφορά στην ημερομηνία και στην παρτίδα παραγωγής αλλά και την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται από την πρώτη στιγμή τα όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει λανθασμένος υπολογισμός της αξίας των ποτών ως και λανθασμένη καταμέτρηση της ποσότητας τους.
Τονίζουν ότι έχουν προμηθευτεί τα ποτά από εταιρεία της αλλοδαπής, ενώ έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι μεσολάβησε χρόνος 3 ημερών μόλις από τότε που εκτελωνίστηκαν και εισήχθησαν στην αποθήκη έως την ημέρα του ελέγχου με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να υπάρξει νόθευση των στοιχείων τους και μάλιστα για τόση μεγάλη ποσότητα.
Τονίζουν ακόμη ότι το εκτυπωτικό μηχάνημα που βρέθηκε ήταν εκτός λειτουργίας και χρησιμοποιείτο για την εκτύπωση της επωνυμίας της εταιρείας τους στα ποτά.
Τους αποδίδεται ότι διέγραψαν με την χρήση των κατάλληλων τεχνικών μέσων την ήδη υπάρχουσα και τεθείσα από την παραγωγό εταιρία επισήμανση και με χρήση εκτυπωτή ανέγραψαν σε 17.208 φιάλες την ένδειξη «L16175ZG200 220908-2017», ενώ σε 2064 φιάλες του αλκοολούχου ποτού αφού διέγραψαν κατά τα άνω την τεθείσα επισήμανση έθεσαν την ένδειξη «L16178ZG200 194008-2017».
Οι ενδείξεις που τέθηκαν παραπέμπουν σε ημερομηνίες παραγωγής μελλοντικές και δη οι μεν φιάλες που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι παρήχθησαν την 23η Ιουνίου του έτους 2016, δηλαδή σε μεταγενέστερη της κατάσχεσής τους ημερομηνία και λήγουν τον 8° μήνα του έτους 2017, οι δε φιάλες που κατασχέθηκαν φαίνεται ότι παρήχθησαν την 26η Ιουνίου του έτους 2016, δηλαδή σε μεταγενέστερη της κατάσχεσής τους ημερομηνία και λήγουν ομοίως τον 8° μήνα του έτους 2016.
Στην εν λόγω νόθευση φέρονται να προέβησαν προκειμένου να αποκομίσουν από την πώληση τους παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους κατ ελάχιστο 31.220,64 ευρώ (αξία φιάλης προ ΦΠΑ 1,62 €) και κατά μέγιστο 38.736 ευρώ (αξία φιάλης μετά ΦΠΑ 2,02 €).
­
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Φώτης Κωστόπουλος και Φώτης Χατζηδιάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου