Τοπικές Ειδήσεις

Για εξηγήσεις κλήθηκαν δύο επιτελείς των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό LED

Ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου κλήθηκαν για έγγραφες εξηγήσεις την προσεχή Παρασκευή δύο επιτελείς των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που παραγγέλθηκε μετά από αναφορά των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, Γεωργίου Μακρυωνίτη και Αννας Μαυρουδή, για τον διαβόητο διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο οδικό δίκτυο φωτισμού του νησιού της Ρόδου.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», πέραν της μηνυτήριας αναφοράς, που έχει υποβάλει για το θέμα ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών (αρμοδίου για θέματα διαφθοράς) τον Μάρτιο του 2018 η δικογραφία, που σχηματίστηκε είχε άλλη αφετηρία.
Ειδικότερα η αναφορά του κ. Κόκκινου, συσχετίστηκε με προηγούμενη προκαταρκτική δικογραφία, που σχηματίστηκε μετά την υποβολή αναφοράς της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «A.C.A.», που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, η οποία και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, για το σκέλος της, που αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω τοπικής αρμοδιότητας.
Ακολούθως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Μαχαιρίδη, υπέβαλαν, ομοίως αναφορά με παρόμοιο περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, Γεώργιος Μακρυωνίτης και Αννα Μαυρουδή, είχαν προσφύγει με αναφορά τους ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου με αίτημα τον έλεγχο του επίμαχου διαγωνισμού, ο πρώτος ως περιφερειακός σύμβουλος και οι λοιποί και ως μέλη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κοινό στοιχείο των αναφορών για τον διαγωνισμό Led της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο φωτισμού της νήσου Ρόδου με την προμήθεια & εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED ονομαστικού προϋπολογισμού 4.535,638,52 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%) σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελούν τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ. 127/2018 απόφαση από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία ακυρώθηκε στο σύνολό της η σχετική Διακήρυξη.
Την 29η Νοεμβρίου 2018 ο κ. Χατζηιωάννου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και με την παράταξη Γλυνού, είχε αποστείλει ανακοίνωση στην οποία «πυροβολούσε» και τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την έκδοση και νέας απόφασης της οικονομικής επιτροπής για τον ίδιο διαγωνισμό.
Η περιφερειακή Αρχή έχει απαντήσει δημοσίως επί των ανωτέρω, τονίζοντας ότι ο όρος «φωτογραφικός» χρησιμοποιείται ευρέως στη νομολογία των δικαστηρίων ως κριτική θέση σε υποθέσεις συμβάσεων.
Τόνισε ακόμη ότι η μομφή κατά της περιφερειακής αρχής ήταν ότι δήθεν βαφτίζονται τα έργα προμήθειες.
Τόνισε επίσης ότι κινήθηκε απολύτως κατά τρόπο ευθυγραμμισμένο τόσο με τα πρότυπα τεύχη της ΕΑΔΗΣΥ όσο και την εγκεκριμένη μελέτη του ΚΑΠΕ (αμφότεροι φορείς του Δημοσίου) για τον διαγωνισμό καθώς πρόκειται για ένα τρόπο δημοπράτησης εντελώς νέο και μη δοκιμασμένο, τόσο σε επίπεδο διαγωνιστικών όρων από πλευράς Περιφερειών, Δήμων κλπ, όσο και από πλευράς ενιαίας κρίσης σε επίπεδο αποφάσεων ΑΕΠΠ.
Η προκαταρκτική εξέταση κατατείνει στην διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, όσον από τους προϊσταμένους αντίστοιχα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Μελετών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Ειδικότερα με την προκαταρκτική εξέταση διερευνάται η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με απόφαση των συλλογικών της οργάνων και της αρμόδιας ΔΤΕ, αλλά και με την πολιτική έγκριση της περιφερειακής Αρχής, τηρώντας στο ακέραιο τις κείμενες διατάξεις του Ν. 4412/2016, αποφάσισε την συνεργασία με φορείς του δημόσιου τομέα ήδη από την αρχή με την ανάθεση σε αυτούς της εκπόνησης της σχετικής μελέτης, αναθέτοντας, ενώ δεν όφειλε, την εκπόνηση της μελέτης στο ΚΑΠΕ και στο ΤΠκΔ!
Στον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν 7 οικονομικοί φορείς, ικανοποιούμενης έτσι και της απαίτησης για ευρεία συμμετοχή ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου όφειλε να δημοπρατήσει την προμήθεια αυτή αποκλειστικά και μόνο με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4412/16 και να κωφεύει στα όσα τα ΜΜΕ δημοσίευαν περί πίτας, μπίζνας και λοιπών απαράδεκτων χαρακτηρισμών, με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον και τα όσα διέπουν τον διαγωνισμό δεσμευτικά πρότυπα τεύχη της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. και την εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΠΕ σύμφωνα με τα παραπάνω.
Εξάλλου το Στ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπ’ αρίθμ. 077/2019 απόφασή του εκρινε απολύτως σύννομη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και το οικείο σχέδιο σύμβασης με αντικείμενο την προμήθεια, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου