ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβουλές από την αστυνομία προς τους πολίτες για τις τηλεφωνικές απάτες με τους λογιστές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Πλη­θαί­νουν τα περι­στα­τικά τηλε­φω­νι­κής απάτης, με ανυ­πο­ψί­α­στους πολίτες – κυρίως ηλι­κιω­μέ­νους – να πέφτουν θύματα των επι­τή­δειων που τηλε­φω­νούν και προ­σποιού­νται τους λογι­στές.

Χρή­σι­μες συμ­βου­λές προς τους πολίτες, προ­κει­μέ­νου να μην πέσουν θύματα εξα­πά­τη­σης

Συγκε­κρι­μένα η Αστυ­νο­μία προει­δο­ποιεί ότι οι επι­τή­δειοι τηλε­φω­νούν αιφ­νι­δια­στικά, συνήθως στο σταθερό τηλέ­φωνο και προ­σποιού­νται ότι είναι λογι­στές ή συνερ­γά­τες λογι­στι­κών γρα­φείων ενώ ισχυ­ρί­ζο­νται ότι τα χρήματα και κοσμή­ματα που έχουν οι πολίτες στο σπίτι, πρέπει άμεσα να κατα­γρα­φούν, να δηλω­θούν ή να φωτο­γρα­φη­θούν.

Σε περί­πτωση που δεν το κάνουν, τους φοβί­ζουν ότι δήθεν θα τους επι­βλη­θεί πρό­στιμο από την εφορία και τους προ­τρέ­πουν να παρα­δώ­σουν σε συνεργό τους τα χρήματα και κοσμή­ματα που έχουν στο σπίτι, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί δήθεν η δια­δι­κα­σία και να απο­φύ­γουν την επιβολή προ­στί­μου.

Παράλ­ληλα η αστυ­νο­μία καλεί τους πολίτες:

– να μην εμπι­στεύ­ο­νται αγνώ­στους που τους τηλε­φω­νούν και προ­σποιού­νται διά­φο­ρες ιδιό­τη­τες,

– να μην απο­κα­λύ­πτουν αν έχουν στο σπίτι χρήματα, κοσμή­ματα ή πολύ­τιμα αντι­κεί­μενα,

– να μην παρα­δί­δουν χρήματα ή τιμαλφή σε κανέναν που εμφα­νί­ζε­ται ως «συνερ­γά­της λογιστή» και

– να μην πεί­θο­νται αν οι δράστες τους καλούν να μιλή­σουν στο τηλέ­φωνο με τον δήθεν λογιστή τους ή οικείο τους πρόσωπο.

Συνι­στούν, άλλωστε, να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν άλλη τηλε­φω­νική συσκευή για την επι­κοι­νω­νία με τον λογιστή τους ή το οικείο τους πρόσωπο, καθώς ενδέ­χε­ται οι δράστες να βρί­σκο­νται ακόμη στη «γραμμή».

Προ­τεί­νουν ακόμη να ενη­με­ρώ­νουν πάντα την Αστυ­νο­μία, ακόμα και στην περί­πτωση από­πει­ρας απάτης σε βάρος τους και υπεν­θυ­μί­ζουν ότι η διάδοση των σχε­τι­κών συμ­βου­λών σε συγ­γε­νείς, φίλους και ιδιαί­τερα στους ηλι­κιω­μέ­νους, μπορεί να απο­τρέ­ψει νέα περι­στα­τικά εξα­πά­τη­σης.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.