Ειδήσεις

Με ΠΝΠ η απαλλαγή από τον φόρο διαμονής για τους ξενοδόχους

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική ενέργεια στην οποία προχωρά η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση της Thomas Cook προώθησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική ενέργεια στην οποία προχωρά η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πληρώνεται από τους τουρίστες και ανέρχεται στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ για 3 αστέρων και 4 ευρώ για 5 αστέρων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το δημοσιονομικό κόστος από την απαλλαγή αυτή είναι μικρό. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων έστειλαν στο οικονομικό επιτελείο σειρά αιτημάτων, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά «είναι προφανές ότι ούτε μπορούν να υλοποιηθούν όλα, ούτε μπορεί να ισχύσουν από την 1η Μαΐου, που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «όταν συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία και δούμε τι κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από μας, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια:

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου