Ειδήσεις

Μ. Σπυράκη: Έτσι θα μεταφέρεται ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Τις πρώτες αποτυπώσεις για το πώς θα εφαρμοστεί η εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε στο προσκήνιο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

Όπως επεσήμανε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαβουλευτεί, εντός της εβδομάδος, και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει για το θέμα.

“Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος. Η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση. Οι δήμοι δεν θα χάσουν.

Αντιθέτως, θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο (και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν) αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως ταυτόχρονα η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μια μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει έτσι ακριβώς  πού πάνε τα λεφτά του”, τόνισε η κ. Σπυράκη, μιλώντας στο “Epsilon”.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν ο εκάστοτε δήμαρχος θα μπορεί να μειώνει η να αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: “Αυτό σε επόμενο στάδιο. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν το παίρνουμε από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό.

Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία”.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου