Ειδήσεις

Τα μπαχαρικά στη διατροφή

Γράφει
ο Μανώλης Μοράρης,
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στα φαγητά ή στα γλυκά για δώσουν μοναδικό άρωμα και γεύση. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες όπως αντιμικροβιακές και αντισηπτικές.
Στην διατροφή είναι σημαντικά γιατί μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι και να δώσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό χωρίς θερμίδες.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Συμβάλλουν στη επαρκή πρόσληψη των βιταμινών των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το μαυροπίπερο που είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγγάνιο, το πιπέρι καγιέν (κόκκινο πιπέρι) που αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C και η ρίγανη που είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, B6 και E καθώς και σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Τα μπαχαρικά αποξηραμένα φύλλα π.χ. ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θρούμπι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και ορισμένα μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και κύμινο έχουν μια σημαντική περιεκτικότατα σε απαραίτητα αμινοξέα όπως η λυσίνη και η θρεονίνη.
Όσοι ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητη η χρήση τους, ιδιαίτερα σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς τα μπαχαρικά μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. πρέπει να είναι προσεκτικοί με την χρήση τους. Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.
Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα.
Προτιμούμε τις μικρές ποσότητες και τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός των μπαχαρικών είναι η ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου