Της Στεφανίας Σούκη

Οι Γερμανοί τουρίστες τροφοδοτούν σταθερά τον ελληνικό τουρισμό και βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης επισκεπτών για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ηχηρά γερμανικά ονόματα, με ισχυρή παρουσία πανευρωπαϊκά στον τομέα της φιλοξενίας, »επενδύουν» το τελευταίο διάστημα περισσότερο σε δημοφιλείς προορισμούς, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε η Fraport με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και προσβλέποντας σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι το γερμανικό …αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό είναι παραπάνω από ισχυρό και γίνεται ακόμη εντονότερο, όσο αυξάνεται η ζήτηση από τους Γερμανούς τουρίστες στην ελληνική αγορά, είτε πρόκειται για τους πιο παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς είτε ακόμη και για την Αθήνα, ως προορισμό city break. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι για το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου, το Ελ. Βενιζέλος σημείωσε αύξηση της επιβατικής κίνησης από τη Γερμανία της τάξεως του 22%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Οσο κι αν η άνοδος αυτή μπορεί να οφείλεται σε Ελληνες »διασπορίτες» (σ.σ. η Γερμανία μαζί με την Μ. Βρετανία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό από τους Ελλήνες του λεγόμενου brain drain) ή ακόμη και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες, ένα σημαντικό ποσοστό της οφείλεται στους ίδιους τους Γερμανούς που επέλεξαν μέσα στο 2017 τον προορισμό »Ελλάδα» είτε για ένα σύντομο διάλειμμα είτε ακόμη και για τις καλοκαιρινές διακοπές τους διακοπές τους.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη και δείχνουν ότι οι Γερμανοί το 2017 »ψηφίζουν» ελληνικούς προορισμούς. Για το μήνα Ιούλιο μόνο οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016 και διαμορφώθηκαν στα 370 εκατ. ευρώ, ενώ για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου η αντίστοιχη αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 13,5%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ (1.059 εκατ. ευρώ).

Υψηλές ήταν οι επιδόσεις του Ιουλίου και σε επίπεδο αφίξεων (σ.σ. ακόμη υψηλότερες αναμένονται για τον Αύγουστο), με την ταξιδιωτική κίνηση από τη χώρα να αυξάνεται κατά 13,9% και να φθάνει τις 514 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ για το επτάμηνο τα αντίστοιχα νούμερα είναι στο +16,6%, με ένα σύνολο 1,562 εκατ. ταξιδιωτών. Σημειωτέον ότι πέρυσι, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ το σύνολο της ταξιδιωτικής κίνησης από τη Γερμανία έφθασε συνολικά τα 3,139 εκατ. ταξιδιώτες (+11,7%), γεγονός το οποίο ανεβάζει τον πήχη για φέτος στα πέριξ των 3,5 εκατομμυρίων.

Συμφωνίες και επενδύσεις

Η υψηλή ζήτηση από τη γερμανική αγορά έχει ενισχύσει, όπως είναι αναμενόμενο και το ενδιαφέρον από Γερμανούς tour operators για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά. Την πρωτοκαθεδρία διατηρεί ούτως ή άλλως ο κολοσσός της TUI, o οποίος διακινεί το μεγαλύτερο αριθμό Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα κι έχει ήδη »ανοίξει» τις κρατήσεις για τη σεζόν του 2018 στα ελληνικά ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται. Στις τελευταίες εξελίξεις, ο όμιλος, εν μέσω θέρους, ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα με το νέο σχέδιο για την κατασκευή νέας μονάδας Robinson Club στην Κρήτη (ήδη λειτουργεί δύο ξενοδοχεία ROBINSON στην Ελλάδα, τo «ROBINSON Club Kyllini Beach» στην Πελοπόννησο και  το «ROBINSON Club Daidalos» στην Κω). Αντίστοιχα και το ROBINSON Club Daidalos θα περάσει από εργασίες ανακαίνισης προκειμένου να λειτουργήσει με ανανεωμένο πρόσωπο το καλοκαίρι του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η allsun hotels, o ξενοδοχειακός βραχίονας της alltours, o οποίος ανακοίνωσε μόλις πρίν από λίγες εβδομάδες τη συμφωνία για την απόκτηση του 4άστερου Zorbas Village στην Κρήτη, για να ακολουθήσει η επόμενη κίνηση προ ολίγων ημερών, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του 4 αστέρων Carolina Mare. “Η alltours αποκτά με τον τρόπο αυτό περαιτέρω παρουσία στην Ελλάδα. Επεκτεινόμαστε σε έναν τουριστικό προορισμό ο οποίος δείχνει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης”, δήλωσε σχετικά ο κ. Willi Verhuven, διευθύνων σύμβουλος των allsun hotels.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ