Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ με ποσοστό 32,7%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες τα τελευταία 70 χρόνια. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 20,2%, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα του η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια κατάφερε να εισέλθει στη Γερμανική Βουλή συγκεντρώνοντας το 13,4% των ψήφων σύμφωνα με τα exit polls.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AFD».«Λάβαμε εντολή που πρέπει να υλοποιήσουμε μαζί με άλλους», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγγελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

«Πικρή μέρα για το SPD»

Η πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα ήρθε από εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος αναφέρει ότι το κόμμα δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.  «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Χάσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών μετά την πρώτη πρόγνωση των αποτελεσμάτων. «Είναι πικρή μέρα για μας», είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε: «Η εκλογική επιτυχία του AfD είναι οδυνηρή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετέχει σε συνασπισμό καθώς «μάχη κατά του AfD» σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να μείνουν στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το μέλλον του Σουλτς στο κόμμα καθότι νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD, Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του. Ο ίδιος, ωστόσο, διέψευσε εμμέσως με τις δηλώσεις του ενδεχόμενη αποχώρησή του από το κόμμα.

Σύμφωνα με τα exit polls ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) – οι οποίοι επιστρέφουν στη Bundestag – με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 8,9% και η Αριστερά (Die Linke) με 9,4%, σύμφωνα την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε από το ARD.  Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Σενάρια σύνθεσης νέας κυβέρνησης

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού – το μοναδικό βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα – μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων. Aνοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ δηλώνει ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, «αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποίησε.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους – υποστηρικτές του κόμματος Μέρκελ και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

AfD: «Τα καταφέραμε, θα αλλάξουμε τη χώρα»

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος στην Αλεξαντερπλατζ στο Βερολίνο.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ