Ειδήσεις

Μ. Κόκκινος: Προσανατολιζόμαστε σε ένα μεικτό σχέδιο εκπροσώπησης

Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχάλη Κόκκινου, Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Συνέντευξη -παρουσίαση Αποστόλης Ζώης.
“Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, όπως επεσήμανε συχνά και ο Νίκος Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών, ισχυρά εθνικά κράτη χωρίς ισχυρή εθνική διασπορά, δεν νοούνται. Παραδείγματα αποτελούν το Ισραήλ, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες οι οποίες, στη διάρκεια του αιώνα που έχει αρχίσει, αναμένεται να δείξουν την ισχύ που εν δυνάμει διαθέτουν”. Αυτά ανάμεσα σε άλλα τονίζει σήμερα σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ο Μιχάλης Κόκκινος, Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

– Εκτιμάτε πως η διασπορά μπορεί να βοηθήσει και σε ποιο βαθμό, στην επίλυση σημαντικών οικονομικών προβλημάτων της χώρας;
Η Ελληνική Διασπορά πάντα συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, είτε οικονομικών είτε εθνικών. Όλη η ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους το αποδεικνύει, για να μην πω ότι ακόμη και η ιστορία της Ελληνικής εθνικο-απελευθερωτικής επανάστασης το 1821 επισημαίνει την αξία της Ελληνικής Διασποράς. Σε αυστηρά οικονομικό επίπεδο, το κτίσιμο του ίδιου του Ελληνικού Κράτους, σε τεράστιο βαθμό στηρίχθηκε στη Διασπορά.KOKKINOS-MICHALIS
Όλα αυτά ισχύουν και σήμερα και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών έχει στο δυναμικό του την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ως ανεξάρτητη Γραμματεία και της δίνει προτεραιότητα δράσεων, προκειμένου να αξιοποιήσει το εθνικό κεφάλαιο της Διασποράς μας.
Αυτό δεν αποτελεί πολιτικό βερμπαλισμό και στη συνέχεια της συζήτησής μας, θα σας εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ, ως συμβολή της Υπηρεσίας μας στην επίλυση των οικονομικών μας προβλημάτων ως χώρας.
Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, όπως επεσήμανε συχνά και ο Νίκος Κοτζιάς ως Υπουργός Εξωτερικών, ισχυρά εθνικά κράτη χωρίς ισχυρή εθνική διασπορά, δεν νοούνται. Παραδείγματα αποτελούν το Ισραήλ, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες οι οποίες, στη διάρκεια του αιώνα που έχει αρχίσει, αναμένεται να δείξουν την ισχύ που εν δυνάμει διαθέτουν.
-Έχει κατά τη γνώμη σας γίνει μέχρι τώρα η κατάλληλη προσέγγιση;
Θεωρώ ότι υπάρχει πραγματικά τεράστιο περιθώριο για βελτίωση και δραστηριοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση, θέλω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο να κρίνω τις προηγούμενες ηγεσίες, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι το ζητούμενο είναι η εθνική συνεννόηση και μάλιστα ακόμη περισσότερο στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Όμως επισημαίνω ότι σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών, μόνον λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Πάντως στο ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Μάϊο, για συναντήσεις με την ομογένεια, εμείς από την ΓΓΑΕ βοηθήσαμε στην απεμπλοκή και πραγματοποίηση δύο επενδυτικών σχεδίων αρκετά αξιόλογων, χωρίς να το κραυγάζουμε.
– Τι έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση επί δικής σας ηγεσίας;
Το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται πολλαπλά σε αυτή την κατεύθυνση. Η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δραστηριοποιείται σοβαρά σε αυτή την κατεύθυνση και δεν είναι τυχαία η συμμετοχή της στην 80η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το περίπτερό τους στη ΔΕΘ, ήταν ακριβώς αντίκρυ στο δικό μας.
Εμείς, συγκεκριμένα ως Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε σκεφθεί ένα σχετικά πρωτότυπο τρόπο για να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρώντας τον Πολιτισμό μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον Τουρισμό και την ανάδειξη του πλούτου μας σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος, εκτιμούμε ότι αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μίαν «οικονομία του Ελληνικού πολιτισμού» και τούτο το λέγω με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί δεν θα ήθελα να κινητοποιήσω κακόβουλες κριτικές περί εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, κάτι που είναι εντελώς μακρυά από τη δική μας λογική στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.
Γνωρίζετε, αφού κινείσθε στο χώρο της Διασποράς, ότι ένα από τα πλέον ευαίσθητα σημεία των Ελλήνων του κόσμου, είναι η σχέση τους με την ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Εθνικοτοπικές οργανώσεις των ανά τον κόσμο Ελλήνων, παραμένουν αρκετά μαζικές. Ο Έλληνας εκτός συνόρων εθνικού κράτους, ίσως δεν θα συσπειρωθεί στην Ελληνική κοινότητα της περιοχής του, αλλά σχεδόν πάντα θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Εθνικοτοπικής οργάνωσης των Ρουμελιωτών, των Ηπειρωτών, των Ποντίων, των Δωδεκανησίων ή όποιας άλλης περιοχής.
Γι’ αυτό τον λόγο, τα παγκόσμια ανταμώματα των Ελλήνων στο φεστιβάλ της ιδιαίτερης πατρίδας τους στην Ελλάδα, γεμίζουν την πατρίδα μας, κάθε καλοκαίρι.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της δικής μας πρωτότυπης δράσης. Εφέτος το καλοκαίρι, ξεκινήσαμε μία σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Myth and Culture Meeting Points» προσπαθώντας να αλλάξουμε προς το καλύτερο, το πολιτιστικό μοντέλο των παγκόσμιων εθνικοτοπικών ανταμωμάτων των Ελλήνων της Διασποράς στην Ελλάδα. Αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, θα βρείτε και φωτογραφίες από τις δράσεις μας αυτές.
Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Myth and Culture Meeting Points», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στην Φιλοσοφία, συζητήθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο “Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση”.
Το Διεθνές Συμπόσιο οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που στόχευαν και σε μία κινητοποίηση για την τοπική ανάπλαση του Οροπεδίου Λασιθίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στον τόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο του κόσμου, το «αιολικό θαύμα των παλαιών Κρητών» με τους 10.000 ανεμόμυλους, που κατέδειξαν ότι ευρεσιτεχνία και Ελληνισμός αποτελούν έννοιες παράλληλες. Αυτές οι έννοιες στηρίζουν και την οικονομική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των Ελληνικών αξιών, που γέννησαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση και όχι στην κατάχρηση, είτε εννοιών είτε φυσικών πόρων.
Η πρώτη εκδήλωση, έγινε υπό το φως της «Μπλέ Πανσελήνου» της 31ης Ιουλίου, στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, με επίκεντρο το Δικταίο Άντρο, σε ένα αντάμωμα του Κρητικού Ελληνισμού απανταχού της Γης. Εκεί πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την συνάντηση της Μυθολογίας με τον Πολιτισμό, στις οποίες η ΓΓΑΕ πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Γενικού της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη και με φιλοδοξία, κάθε εθνικοτοπικό σωματείο, να αποκτήσει ένα μόνιμο τόπο αντάμωσης γύρω από ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Σε σκηνικό Μινωϊκής τελετουργίας κάτω από το μυθικό σπήλαιο, όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας, το Δικταίο Άντρο, έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας, η οποία συμβολικά πήρε το όνομα «Ευρώπη». Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, όπου αναγράφεται πλέον το όνομα της «Πλατείας Ευρώπης» στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και στη Μινωϊκή γραφή, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Η δεύτερη εκδήλωση, έγινε υπό το φως της «Κόκκινης Πανσελήνου» της 29ης Αυγούστου, στον χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο, σε ένα αντάμωμα του Μεσσηνιακού Ελληνισμού απανταχού της Γης. Εκεί διοργανώθηκαν με ανάλογη μέθοδο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Myth and Culture Meeting Points – Μessinia», για την συνάντηση της Μυθολογίας με τον σύγχρονο Πολιτισμό.
Συνέχισε, με αυτό τον τρόπο η Μεσσήνη, ως δεύτερο «Σημείο συνάντησης του Μύθου με τον Πολιτισμό», μετά την πετυχημένη εκδήλωση των απανταχού Κρητών. Η αρχαία Μεσσήνη προσέφερε στους Μεσσήνιους του κόσμου το μυθολογικό σκηνικό για τις εκδηλώσεις, που φιλοδοξούν να θεμελιώσουν το νέο μοντέλο πολιτιστικών διοργανώσεων, το οποίο η ΓΓΑΕ σταδιακά θεσμοθετεί για το τακτικό αντάμωμα των απανταχού Ελλήνων στις ιδιαίτερες πατρίδες καταγωγής τους. Ο τρόπος εφαρμογής στην περιοχή της Μεσσήνης, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής με βιώσιμο τρόπο και κύριους πυλώνες την εξωστρέφεια και την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, υπήρξαν το αντικείμενο συζήτησης στο Διεθνές Συμπόσιο, που διοργανώθηκε με τίτλο «Δημοκρατία- Ελληνισμός- Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Βλέπετε λοιπόν, ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, αθόρυβα, βάζει θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη και τονώνει τον τουρισμό, όπως και το εξαγωγικό εμπόριο των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, βασισμένη στο πλεονέκτημα του Ελληνικού πολιτισμού.
Πόσα χρόνια το ακούτε αυτό; Υποθέτω το ακούτε εδώ και πολλά χρόνια, όπως κι εγώ. Εμείς ως ΓΓΑΕ αξιοποιούμε το εθνικό κεφάλαιο της Ελληνικής Διασποράς και προσπαθούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ελπίζω να μπορέσουμε και το επόμενο καλοκαίρι να συνεχίσουμε έτσι και να βοηθήσουμε στην τόνωση της Ελληνικής οικονομίας.
-Σε επαφές σας με ομογενειακές οργανώσεις ποια προβλήματα είχατε εντοπίσει;
Τα κυριότερα προβλήματα είναι το οικονομικό, το θέμα της προσέλκυσης νεολαίας καθώς και γενικότερα της ένταξης των ομογενών σε αυτές. Σκεφθείτε ότι μόλις το 5% με 6% των ομογενών, είναι μέλη ομογενειακών οργανώσεων.
Είναι αυτό, ένας σοβαρός παράγοντας, που λαμβάνουμε υπ’ όψη και στην σύνταξη του νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα ρυθμίζει την λειτουργία και οργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Φιλοδοξούμε το νομοσχέδιο αυτό να ψηφισθεί με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Για το πρόβλημα της οικονομικής στήριξης των ομογενειακών οργανώσεων, πρέπει να βρεθούν νέα μοντέλα λειτουργίας και αντίληψης κι εμείς σαν ΓΓΑΕ μπορούμε να συνεργασθούμε και να συζητήσουμε με τις οργανώσεις και θα το θέλαμε πολύ. Εξάλλου η ΓΓΑΕ στηρίζει οργανωτικά τις οργανώσεις των ανά τον κόσμο Ελληνικών παροικιών. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι οργανώσεις είναι ανεξάρτητες και δεν αποτελούν φέουδο του εθνικού μας κράτους.
Κατ’αντίστιξη, νέοι τρόποι αντίληψης απαιτούνται κατά τη γνώμη μου και για τα οργανωτικά μοντέλα, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους της προσέλκυσης νεολαίας και γενικότερα των ομογενών στις ομογενειακές οργανώσεις.
Πρόκειται για μία συζήτηση, την οποία προτιθέμεθα να ανοίξουμε με τις οργανώσεις της Ελληνικής Διασποράς, πάντα βεβαίως σε πνεύμα ελευθερίας, γιατί οι Έλληνες του κόσμου δεν χρειάζονται καθοδήγηση από εμάς στο πως θα λειτουργήσουν. Αυτό το έχουν αποδείξει μέσα σε εκατονταετηρίδες προκοπής και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.
Νομίζω ότι το πνεύμα δημοκρατίας και ελεύθερου διαλόγου, που χαρακτηρίζει τον οικουμενικό μας πολιτισμό, αποτελεί και το μεγάλο μας προνόμιο ως Ελλήνων, είτε εντός συνόρων εθνικού κράτους είτε εκτός αυτών.
Δεν είναι τυχαία η φράση με την οποία κοσμείται το περίπτερό μας στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου για πρώτη φορά, μετά από 22 χρόνια απουσίας, έχουμε παρουσία και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχή. Πήγαμε ακριβώς για να κινητοποιήσουμε συζήτηση.
Η πρόσοψη του περιπτέρου μας, κοσμείται από μία φράση του καθηγητή της φιλοσοφίας Χρήστου Γιανναρά. «Να δούμε την Ελλάδα όχι κατ’ αρχήν ως ΤΟΠΟ, αλλά κατ’ αρχήν ως ΤΡΟΠΟ του βίου». Αυτή η φράση στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο, με τον οποίο εννοούμε την εργασία μας για την Διασπορά στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Είχαμε πολλούς επισκέπτες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πολλοί Απόδημοι Έλληνες πέρασαν από εκεί και συζήτησαν με τους υπαλλήλους της ΓΓΑΕ, τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματά τους. Κάποιοι ήταν στην Ελλάδα για δουλειές και κάποιοι για διακοπές. Νομίζω πως γενικότερα είχαμε και σχετικά με τα δεδομένα, πολύ μεγάλο χρόνο παραμονής στο περίπτερό μας, γιατί το αντικείμενο αγγίζει όλους τους Έλληνες.
Όποιος δεν έφυγε κάποτε από την Ελλάδα για εργασία ή σπουδές, είχε πολύ αγαπητούς του ανθρώπους να έχουν φύγει λόγω ανάγκης. Όλοι γνωρίζουν για την Ελλάδα εκτός Ελλάδας. Στη ΔΕΘ λοιπόν, στο περίπτερο του Απόδημου Ελληνισμού, οι περισσότεροι στέκονταν μπροστά, έβλεπαν και τελικά έμπαιναν μέσα. Ρώταγαν και έπαιρναν το φυλλάδιο για να ενημερωθούν, ένα φυλλάδιο που φτιάξαμε ειδικά για την παρουσία μας στη ΔΕΘ. Οι υπάλληλοι της Γραμματείας ξεναγούσαν το κοινό στις τέσσερις ενότητες που είχαν στηθεί. Πολλοί έγραφαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών, έβλεπαν στις οθόνες στιγμιότυπα από τις κατασκηνώσεις μας ή έβλεπαν βίντεο από εκδηλώσεις οργανώσεων ομογενειακών ανά την γη. Πολλές οργανώσεις, μας έχουν στείλει υλικό σε βιντεοκασέτες και κάποιο το ψηφιοποιήσαμε και το δείχναμε στο περίπτερό μας στη ΔΕΘ. Κάποιοι από τους επισκέπτες μας, βρήκαν παλαιές φωτογραφίες τους, εννοώ πριν από 25 χρόνια, στα άλμπουμ που βρίσκονταν στο περίπτερο με φωτογραφίες από παλαιές κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ. Σαν παιδιά είχαν πάρει μέρος στα προγράμματά μας και τώρα θέλουν ίσως να στείλουν τα δικά τους παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για πολύ συγκινητικές στιγμές. Αυτό λέγεται σχέση εμπιστοσύνης μέσα στα χρόνια.
-Τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από την Ομογένεια και το οποίο θα μπορούσε να δώσει το ελληνικό κράτος;
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προσφέρει στους Έλληνες του κόσμου τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μίας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης. Η σχέση αυτή είναι το κεντρικό θεμέλιο για την συνέχιση της ύπαρξής του Ελληνισμού και η ανάπτυξη αυτής της σχέσης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την εξωστρέφεια, την οποία θα επιδείξει και το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, ως καθ’ ύλην αρμόδια κρατική Υπηρεσία για την Διασπορά. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η έντονη δραστηριοποίηση της ΓΓΑΕ τους τελευταίους μήνες, η οποία αν παρατηρήσετε προσεκτικά, χαρακτηρίζεται κυρίως από εξωστρέφεια. Αυτή είναι και η βασικότερη αλλαγή, που προσωπικά τουλάχιστον επεδίωξα στους λίγους μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων είχα την τιμή να εργασθώ ως Επικεφαλής της ΓΓΑΕ. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να συνεχίσω το έργο αυτό.
Ο Νίκος Κοτζιάς, ως Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε μία εξωτερική πολιτική στα πλαίσια της οικουμενικότητας και του πατριωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι ενωμένες οι δυνάμεις του Ελληνισμού, δηλαδή και της Ελληνικής κοινωνίας και της Διασποράς, θα επιβεβαιώσουν ότι η ισχύς της Ελλάδας στον εικοστό πρώτο αιώνα, συνδέεται με την εμπλοκή της Διασποράς μας και του εθνικού μας κράτους. Χωρίς τη Διασπορά η Ελλάδα είναι ένα ανάπηρο κράτος. Όπως χαρακτηριστικά λέει, χωρίς το Ελληνικό κράτος, η Διασπορά μας δεν μπορεί καν να είναι Διασπορά με προοπτική ταυτότητας. Υπάρχουμε μαζί. Εμείς στηρίζουμε τη Διασπορά και εκείνη στηρίζει εμάς.
Ο πρώτος πυλώνας πάνω στον οποίο θα οικοδομήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης για την οποία μιλώ, θα είναι πρώτ’ απ’ όλα, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των Ελλήνων της Διασποράς, έτσι ώστε να μην χάνουν τον ύπνο τους, απλά γιατί σκέφτονται ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το Ελληνικό κράτος για κάποιο πρόβλημά τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει πιλοτικά μία προσπάθεια στη ΓΓΑΕ με την λειτουργία ενός γραφείου συμβουλευτικής εξυπηρέτησης των Αποδήμων. Επίσης έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Προξενικές Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία λειτουργεί πιλοτικά μεταξύ Δήμου και Προξενικής μας Αρχής.
Ο δεύτερος πυλώνας, πάνω στον οποίο στοχεύουμε να στηριχθούμε είναι η επαναδραστηριοποίησή μας στον τομέα των προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα και γνωριμίας με την πατρίδα, τα οποία σκεφτόμαστε να μην περιορίσουμε μόνον στα παιδιά, τους νέους και τους ομογενείς τρίτης ηλικίας, αλλά επιθυμούμε να επεκταθούμε και σε θεματικά προγράμματα, συχνά συνδεδεμένα με υποτροφίες και δράσεις πατριωτικού χαρακτήρα. Φυσικά αυτό απαιτεί την επαναλειτουργία και την προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ στην Επανωμή και στη Μαλεσίνα. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να εξετάσουμε μεταξύ πολλών άλλων και το θέμα του ΕΣΠΑ, αν και αυτό είναι μία σύνθετη συζήτηση.
Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Για να σας προϊδεάσω, θα σας πω ότι προσανατολιζόμαστε σε ένα μεικτό σχέδιο εκπροσώπησης, έτσι ώστε και οι οργανώσεις της Διασποράς να μπορούν να εκφράζονται, αλλά και οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε παροικιακές οργανώσεις, να έχουν την δυνατότητα έκφρασης της βούλησής τους. Σύντομα θα έρθει το προσχέδιο.
Βεβαίως την εξωστρεφή μας τάση δηλώνει και η δραστηριοποίησή μας στον τομέα της προβολής και επικοινωνίας. Αυτή φαίνεται εξάλλου και στην ιστοσελίδα μας, που αν την επισκεφθείτε και συγκρίνετε τις αναρτήσεις των τελευταίων μηνών με τις αντίστοιχες περυσινές, θα αντιληφθείτε τι εννοώ. Η ΓΓΑΕ έχει πλέον και twitter με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και ήδη αρκετούς followers, σε διάστημα ούτε δύο μηνών. Αντιλαμβάνεσθε ότι ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Το Διαδίκτυο καθώς και οι στοχευμένες επισκέψεις εκτός Ελλάδας για συναντήσεις με την ομογένεια, δηλώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξωστρέφεια στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καθώς και την συμβολή της στην θεμελίωση σχέσης εμπιστοσύνης των Ελλήνων του κόσμου με την Ελληνική Πολιτεία.
Υπάρχουν ακόμη ζητήματα για τα οποία δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά, μεταφέροντας τις απόψεις των ομογενών στους αρμόδιους φορείς. Το πρώτα παραδείγματα είναι η ψήφος των ομογενών καθώς και το τεράστιο θέμα της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού.
Φυσικά οι τομείς, στους οποίους το Ελληνικό κράτος μπορεί να προσφέρει προς όφελος των ομογενών μας, δεν τελειώνουν ποτέ. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε ένα έργο που έχουμε αρχίσει, έτσι ώστε να φανούν απτά αποτελέσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου